Friday, August 13, 2010

going down...down...down...

perasaan tgh S.E.D.I.H...aku tau...aku tak patut nak terasa...tambah2 bulan pose camni...tapi dah tak boleh tahan sgt dah...so blog is the best way to express my feeling...


alkisahnya...

KES 1

ada kawan aku sorang ni, newly wed la. kawen masa cuti sekolah bln 6 baru2 ni...doc dah sahkan yg dia preggy serius guys,  im very happy to hear dat  tapi, muncul pulak suara2 nakal, tu yg bt aku sangat2 sedih...ada la lebih kurang camni bunyiknya...
 " ha...eka...tunggu apa lg, yg baru kawen pun dah menampakkan hasil, korang bila lagi" 
 pastu ada la ayat2 selebihnya lg, yg aku mls nak ckp kat sini, aku tau, maybe la niat dia nak melawak. tp aku dah ckp berkali2 aku tak pernah plan pun...mmg aku nak sgt baby, tp rezeki belom ada lg, nak bt camne...aku rasa tak de org yg kawen, tp tanak anak kan...mesti dgn 1 matlamat yg satu ni.

balik je rumah terus nangis+ngadu2 kat en suami...maybe some of dem, tak penah rasa apa yg aku rasa. kawen2 terus pregnant. sbb tu sng2 ckp cengitu...nak je ckp, kalu dah pandai sgt ajar la aku wat baby camne.dgn demo sekali, boley ??? hambik ko...dah lama dah aku tak sebut isu baby ni, sbb aku tanak stress org ckp kalu stress baby tanak dok lam pewot tu... tp kalu aku tak pikir hal baby, ada pulak org igtkan n bg aku pikir... bila dorang ckp camtu, rasa cam...hai...tak normal kah aku, tak subur ke aku. sampai satu tahap aku ckp kat en suami" abg, kita amik anak angkat nak" pernah aku fikir, kalu aku tak de baby sampai bila2, sapa nak jaga aku bila tua nanti, aku ni dah la hidup sebatang kara, tak de adik beradik lain, silap2 en suami antar aku rumah kebajikan...

sedih o.kalu bab2 camni sume org nunding jari kat pompuan. padahal dah g jumpa gynea, mmg tak de poblem apa2....sannnggggggaaattttt sedih...please kawan2 jgn la menuduh aku camtu, aku tak penah plan pun. sejak dua menjak korang perasan tak isu pembuangan baby menjadi2...sekarang ni aku sgt sgt sgt sensitif bila dgr kes pembuangan bayi yg menggila.aku setuju sgt datuk seri shahrizat suggest nak kenakan hukuman gantung sampai mati bagi individu yang tidak bertanggungjawab....padan muka !!!



 jangan buang kami !!!



 KES 1


yang ni pulak aku tak la rasa sedih sgt. sikit je la. rasa rendah diri melampau dgn korang yg rajin masak juadah berbuka. sepanjang dua hari berpuasa ni, aku belom berkesempatan menyediakan juadah berbuka....percaya tak dgn statement ni...aku rasa cam aku ni isteri yang ***** tak tau la nak ckp camne...bukan tanak memasak. setiap kali balik kelas je, aku solat, tido...then en suami kejut kul 4, ajak g bazar. sbb tgk aku melepet semacam je dpn tv nun... pastu dia g check dgn pembaris, n ckp diameter perut aku tinggal 5cm je.

penah gak try nak masak semalam. tp, pegang je kuali dah gigil2 korang...camne tu??? aku tgk korang bukan main lg masak juadah berbuka...macam2 dgn kuey nya. bt pengetahuan korang aku taip entry ni waktu mlm taw, siangnya publish ajark...dan waktu mlm nya jugak aku bt mknan utk sahur. tu pun kelam kabut, pas je terawih terus bersilat kat dapur. semalam sempat buat puding bujang senang utk dijadikan pencuci mulut time berbuka jap g. ni la 1st desert aku bt dalam bulan puasa, tp makanan berat aku belum ada idea, tunggu keputusan rasmi dari en suami jap g...mmg la en suami ckp tak kisah mkn kat luar nun, tp aku tetap rasa serba salah, rasa cam tak guna je...dah la sekali g bazar abes kat 20 hingit gak...nafsu mkn aku mengalahkan nafsu kuda. serius korang

aku tak tipu, kalu hari2 biasa pun, lambat makan mmg angin naik kepala, mengigil jari jemari ni... sungguh!!! sekarang ni aku sgt salute dgn ibu2kat luar sana, yg bertungkus lumus sediakan juadah utk anak2 nya. speacially mama aku sendiri, yang masak time bln posa gini...kalu ada aku, leh la tolong sikit2... so tak byk kudrat yg diguna pakai. tp skang ni, mesti dia bt sorang2 tak pun dorang makan luar je :) berpuasa sbg isteri merupakan cubaan yg hebat bg aku...mama, thanx sediakan sahur n juadah berbuka selama ni...


gini la gaya aku agaknya...


tp ni baby...comel la kan. kalu aku yg buat gitu??? dah rupa juon agaknya....rasa cam nak merangkak je dari living room ke dapur....teringat pulak masa kecik2, mama ckp mmg aku pernah merangkak pun, sbb dah tak larat nak bgn. pas tu buka pintu peti ais besar2,bg sejuk sket badan ni. ;p  sbb rumah aku tak de aircond

18 comments:

pn fAzrin in d h0use said... BALAS

salam eka..no worries..jgn sedih2...insyaAllah rezeki 2 ada..cuma lmbt ngan cpt je k..yg penting doa bnyk2..insyaAllah rezeki kt akan sampai..n remember..u r not alone..sama2 kt doa ya eka...insyaAllah masa 2 akan sampai...wan selalu doa utk masa tue...no worries k :)

pn fAzrin in d h0use said... BALAS

salam eka..jgn sedey2 k..insyaAllah rezeki kt akan smpai nnti..bnyk2 doa k..n jgn stress tau..remember..u r not alone..insyaAllah sm2 la kt berdoa..masa tue smpai pada kt..kita merasa jd ibu..doa bnyk2 k :)

ashu said... BALAS

alaa,eka pasal anak tue...xyah pikir sgt.mulut org mmg xuleh ttup.dh blom da rezki lg.nk uat cner.berdoa+usha jer.. :)
org ni bln posa ner da mask.so, eka xyah la nk sedey2 yer..3ari posa ni mmg bli jer lauk kt luar..den blik rumh goreng cucuq jer.huhuh..ner larat yang oii..tambah2 ngah pregnen nie..rasa dh lembik badan2...hahaha.. :p
tuk eka..jgn sedey2 yer..senyum sokmo.. :D

Lina Rahim said... BALAS

Eka, saya pun dah 8bulan..ada juga orang cakap macam tu..tapi husband berlawak cakap, "nanti2 lah, nak bercinta lagi.."
kalau Eka rasa nak cakap ayat "soh wat demo tu" cakap je dlm nada lawak (eh, ni kira menghasut ni..hehhe..)tapi serius la, tak sensitif langsung la..
ada jaminan ke orang yang dapat anak cepat akan bahagia senhingga akhir hayat..?
saya tanya husband, dia pun cakap tak kisah dapat lambat sebab nak merasa dulu hidup berdua..lepas dapat anak, akan berubah la keperluan & rutin rumahtangga..tapi kehendak masing2 la kan..
bukannya kita tak subur ke apa..tapi Allah lebih tahu keperluan hambaNYa kan..orang sekeliling takkan berhenti bercakap, dapat anak cepat akan cakap, dapat anak lambat akan bercakap, tambah anak cepat2 akan bercakap,lambat tambah anak akan bercakap juga..

Lina Rahim said... BALAS

Utk kes masak juadah berbuka puasa tu, saya pun tak dapat nak masak sahur/buka, sebab? senggugut datang bulan yang melampau! Dah 3 hari puasa ni, tapi tak boleh bangun, nak jalan apa lagi, sampai menggigil2 demam, macam2..tak sihat sungguh saya..mana Eka mampu la..jangan paksa diri..mereka yang masak juadah tu berkemampuan nak masak..

anita_hanapiah said... BALAS

my dear eka..jgn mcm ni..xmau sedih2..jgn stress..xelok utk eka..mulut org biasa la dear..hny kita yg tau apa yg kita rasa..org luar mmg xkan faham..ingat la mb rezki kita blom smpai lg..i'allah nnt2 ada la..bykkn berdoa ye..sama2 kita berdoa...
bab xmsk pun jgn susah hati..dear,nita pun xmsk hari2 tau..msk hr cuti jer..hr lain beli gak..ala xder masalah la 2..eka try amalkan epal time sahur..dulu nita mcm eka gak..kalo puasa dh xbleh wat pa..pas2 mummy suggest mkn epal tiap2 pg masa sahur..smpai la ni nita amalkan..alhamdulillah ok..kalo rasa dh xda tenaga time posa g farmasi mtk vitamin xmau letih badan..try mkn...

E K A said... BALAS

thanx to all to support me
ashu : ashu pegnen boleh dimaafkan.eka ni...haiii...tp semalam berjaya tau masak...sikit je la.hehhe.tu pun dgn bantuaan en suami

lina :awk pun sesungut ye.saya pun camtu gak...org ckp bila dah kawen takde g sesungut tu..tp saya masih.

tu la kan lina,nasib kita serupa, arap2 ada la satu hari nanti

nita : thanx,cuma rasa rendah diri sket je...:)

sekamar rindu said... BALAS

salam...

semua tu rezeki...jangan berputus asa...banyakkan doa..pasti allah akan makbulkan..

eMMe said... BALAS

EKA, sori, me lambat reply, 2-3 hari ni internet kat opis ni cam 'herem' so, takleh nak UP topik kat my blog, apatah lagi nak bagi coment2 kat blog kenkawan...EKA, ur situation is same to me, me penah nangis sowang2, ngadu kat mr HuB, tapi dia coool je tak nak pikir, so tak yah la pikir sgt pasal nak dpt kan baby, sape yg tak mo baby kan...me lagi la, dah nak masuk 2 bulan lagi nak stahun married, kawan2 yg dah kawen baru 3bulan dah preggy, pendek kata sume bunting pelamin la...kite patot hepi kan, tapi not me...hepi di luaran, di dalam Allah lebih tahu ape yg terbaik utk kita kan...org lain ade kesah ke?

asna cute said... BALAS

Eka... sabar jer okey. Rezeki masing2. Dorg bukan penentu rezeki kita pun. Yang penting jgn putus berdoa dan sabar jer dgn karenah dorg lain2 nie.

If ada org tanya lg. ckp jer Insyallah dn korg tolg doakan utk aku sekali.. =)

Cheer up okey! asna pun kawin bln 6. Belum ada rezeki lagi =)) just smile okey! ingat semua kuasa Allah. Bkn mereka.

Iena said... BALAS

aku dh komen entry ni sket nyer panjang cam leh siap 1 entry la... skali bila post page ni hilang... nak taip blk tgn ketar, lapar! hehehhee...

alaaaaaaaaaa... sedey kejap jer ni... time kite dlm keadaan x stabil. aku pown. lg la dh 3 thn lebey kawen. mulut org jgn ckp r... cth kejadian:
http://inaachik.blogspot.com/2009/10/kebahagiaanku-tercalar-di-hari-raya.html
tp pasti ada hikmahnya dgn apa yg dugaan Allah bg ni kan...

pasal masak... kalo rajin masak... x rajin, mkn luar. lg jimat sbenarnya mkn luar. aku msk sebab lauk kat pasar ramadhan x sedap! ;p

Fiza Z. Abidin said... BALAS

sabar yer dear...sy pun sama jugak mcm awk. baru 5 bulan kawen tp org treat sy mcm dh kawen 5 tahun. hr tu pun ada buat entry mcm ni, lgi sedih bila ayat2 tambahan kt blkg tu dtg dr makcik hubby..terasa sgt2 mcm kita ni gagal nak beri baby kt hubby. tp sy tetap percaya yg Allah ada sebab & tahu bila masa yg sesuai utk diberikan zuriat.

sabar yer...senyum okay ;)

E K A said... BALAS

mekacih sume...masih ada yg concern...doa2kan eka ye

eMMe said... BALAS

EKA, kita kan kawan...walaupun hanya di alam maya...kasih sayang tu leh erat silaturahim...agar kite tidak terus di belenggu kesedihan...

Iena, sori to heard u...me tak tau lak Iena kawen dah 3 tahun...ade hikmah disebaliknya...ape pun, kite kawan2, mesti sayang menyayangi...

harzharun said... BALAS

hi kes 1 - bkn u sorang je rasa g2..i pun sama...

kes 2 - ok wat dear...ble masak tuk sahur...siap wat puding lg...at least u masak kan...

anita_hanapiah said... BALAS

eka tgk 2 ramai yg senasib ngan kita kan..ingat la bahawa setiap apa yg berlaku pasti ada hikmat di sebaliknya..eka pun baru lagikan..nita dh 2 thun pun..mb dia nk bg kita bersedia dgn secukupnya kot...tumpang xdak baby lg ni kita kumpul duit lu..saving bnyk2 utk baby nnt...kalo rasa nk g jln mana2 g dulu...nnt dh ada baby ni mcm2 la...so xyah la nk sedih2...2 tahun dh mcm2 rasa eka..kdg2 bila dgr member baru kawin preggy mmg la tumpang happy..tp dlm hati hny tuhan yg tahu...pedih sgt2...tp kita bersyukur kan sbb mr hubby kita memahami..itu yg penting....org lain biarkan je la..xder effect pa pun 4 umahtangga kita..

rDnA said... BALAS

ish2 bab baby tu tak patut tau diorg ckp cmtu..benda tu kan ke rezeki Allah..klu Allah bagi awl tu rezeki la bg diorg tp kalau lambat adala hikmahnyer..
takyah sedih2 k..insyaAllah ada rezeki eka tu nanti..ignore jer ape yg diorang ckp..mana tau doa di bln puasa ni termakbul..skrg ni maybe Allah nak bagi eka puas2 bercinta berdua dgn husband.kan nk gi bercuti lagi?nanti prgnant dah terbantut nk buat aktiviti lasak.cam dna la plan nk booking tiket flight dah bln 7 hr tu konon nak bercuti2.tp bla prgnant semua cancel sebab alahan..


pasl masak memasak tu eka kan mmg bl puasa tak larat semcam?time kt utm dlu pun sma kan?siap nk turun dr katil pn merangkak hihihi..nnt lama2 ok la kot..so far dna dh masuk 4 bln ni br bleh masuk dapur.before ni saiful jer la msak.dna tak tahan bau2.kalau blk umah mak..jwbnye mak jer la msak.tp hujung minggu hr tu merasa la saiful air tngn wife dia ni setelah sekian lama wife dia tak pegang periuk kuali.

Fila Lane said... BALAS

kes 1:
eka jgn sedey2... kdg2 tuhan bg kite lambat dkt satu rezeki tu... tp cepat pada rezeki yg lain... jgn rsau setiap ape yg berlaku ada hikmahnye...

tntg mulut org... yg pasti mulut org memang tak leh nak tutup... eka anggap je mungkin dorg nak ambil berat .... tp cara yang merimaskan kite... yg penting jgn putus asa... insyaAllah rezeki yg terbaik akan datang jugak... kdg2 kalau rezeki kite awl pun dorg akan ckp gak...