Thursday, April 29, 2010

aku dan handphone

betul kata orang
kalu dah kawen ni
dah tak amik kisah sgt dgn hp ni
(tp kalu yg PJJ tu lain kes la ae)
sgt berbeza dgn zaman bujang dulu
dulu member aku slalu ckp
gantung je hp tu kat tinga
kejap2 bunyik msg
kalu tak bunyik...aku lak dok begayut
tu masa angau la...
asal housemate aku masuk bilik je
aku dok gayut dgn en suami en tunang
sampei dorang naik bosan
buka je mata benda pertama yg dicapai
adalah handphone
nak wish gud moning la bagai
sebelum tido pun cari hp lagi
nak wish gudnite
tp bila dah kawen
lain sgt
sbb
dah dok dpn mata...
tayah susah2 nak call
aku cr hp pun sbb nak call parent aku je
tepon mama pun secoet sgt
kalu tak de hal penting
1hari=singgit,sebulan baru 30 hinggit
kalu ada hal penting mungkin la increase
tp tu pun tak lebih dr 50 hingit aku rasa
untungnya kalu kawen awl ae
tayah bazir bill beratus2
kadang2tu...
apahal hp aku senyap je ni
tgk2 betri dah kong....
dan selalunya en suami la yg cas hp aku
kalu tak mati keras hp tu kat situ
see...
berdasarkan pengalaman
mmg camtu la gayanya org dah kawen
(tambah2 geng mak2 n makcik2)
aku ni dah tergolong dalam geng dorang la nampaknya
mmg aku sokong 100 percent
disebabkan sikap aku yg tak amik kisah sgt dgn hp
cuba tgk di bawah ni



ni la hp yang paling lama ada kat aku


dah tobek dah ha...
nampak sgt la hp aku dah berumur
(slalunya setiap 2tahun skali mesti aku tukar hp lain)
tp hp aku bkn la yg mahal2
hp cabuk jer
janji sony ericson
aku jenis cpt bosan dgn sesuatu brg
sbb tu keep on changing
umo hp aku yg ini dah masuk 3 tahun
hohoho...
satu progress yg amat boleh dibanggakan actually
so aku bg tau awal2

to all my beloved frend
hampun maaf dipinta kalu korang msg
aku lmbt reply
mungkin aku tak de ditempat kejadian
masa hp tu bunyik
kadang2 aku dlm bilik
hp tu dalam beg skolah lagi





pst : en suami sila bertindak...hp tu dah nazak skang




labour day yang tak best

seperti yang diketahui ramai
tahun ni
labour day jatuh pada ari sabtu
sangat tak best ok
sbb tak dpt cuti extra
ni la 1st time aku sambut labour day
jatuh ari sabtu
(napa tak jatuh senin jerk)
tak leh men post pone atau KIV ke cutinya
sungguh tak syiokkkk...tau...
i need cuti !!!


tiba2 rasa nak tempek gambar ni


aku dah tak larat nak ke sekolah
lemah tulang temulang ni dah
bz sgt dis week


latihan tuk boria...en suami sempat snap gmbr aku


nak tunggu lg sebulan tuk mid sem
alahai lamanya
i need space to breath
help help...


Wednesday, April 28, 2010

alor...dah miss adamaya

gara2 ber blogwalking
aku dah miss adamaya semalam
cedih...

pstttt...apa pasal tak leh upload pic kat entry ni ae
gangguan apa kah ini

sembelit yang mencengkam jiwa

ok
daripada entry di atas
korang pun dapat tau apa yang akan diceritakan jap g
honestly entry ni agak keji
jadi
kalu korang tanak baca
silalah angkat kaki ok
aku cuma nak kongsi citer dgn org yg senasib dgn aku

aku rasa dis month
mmg bulan sakit
(tak pe menghapuskan dosa2 kecil)
start aku bleeding
plus demam lg
(smpai tp2 ari mkn moi buatan en suami)
pastu datang pulak si sembelit ni 
aku tak penah ae
bukan la tak penah
jarang sekali jd camni
specially masa kita skolah dlu
kat asrama kan mmg cukup dgn buah2an bagai
jd aku tak de masalah ni
tp br terjadi kat aku semalam
kat sengah jam gak la aku dok dlm bilik kecik tu
dr dalam aku dok jerit kat en suami
abg...sakit pewut nak uk uk.tp tanak kelua.
en suami dr luar ckp...
sabar yer...jap2 g kelua la tu
5minit pas tu...lom ada progress
aku tak puas ati
aku tanya lg
abg...kalu sunah nabi nak uk2 tengong belah kiri ke kanan
errr...kanan kot...eh kiri...errr tak igt la syg...
tetttt...en suami pun tak tau
adeh berangin je aku kat dlm tu
(apahal lak nak angin kan...dia yg tak leh uk2 marah org lak)
dah la bosan
kiri kanan dinding jerk
pastu aku suh en suami check kat tenet...
camne nak uk2 ikut sunah nabi
dgn harapan cepat la sket berlaku proses perialisis ni
(betul ke perialisis...harap maklum saya tak amik bio...saya amik fizik je masa spm)
kalu stakat baca doa masuk toilet
tutup kepala masa uk2
aku amal la
aku ngaku mmg aku jahil sket
bab2 ni
at last kelua gak
lega
tp still gak rasa tak puas
then dah lama sgt dlm toilet
en suami dok tanya
syg ok ke tak...
 jom kita amik ubat nak
dia risau agaknya
(en suami mmg camtu...gabra)
esoknya terus g farmasi amik ubat
kuang kuang kuang
dan
 dlm freeze ni sendat dgn buah-buahan tempatan
hahhahaha
ni ada beberapa perkara yang leh kita amalkan
kadang2 kita alpa
dgn adab dan etika dalam kehidupan harian
sedangkan sume panduan ni jadi amalan nabi kita
jadi kawan2...
sapa yg ada masalah uk uk cam saya...
korang tengong la belah kiri ae...
hipotesis ni boley diguna pakai
lg pun ada kaitannya dgn kedudukan usus kita
wallahualam...



Monday, April 26, 2010

air kelapa muda dan wanita

aku baru je dapat info ini
benarkah air kelapa muda tidak elok diamalkan
utk mommy to be
ada pulak setengah fatwa cakap elok
adush
confuse aku
mana satu betul ni
musykil
tu susahnya dok jauh dgn parent
apa2 kekeliruan sukar dikongsi
mmg la leh tanya dlm fon
tp cam susah je
(lg pun aku malu nak tanya mama aku bab2ni)
alangkah beshnya kalu aku ada kakak
leh sharing everything



folic acid

selepas kejadian itu jugak
aku dinasihatkan utk mengambil folic acid
apa pendapat korang ae
ok ke
bt pengetahuan korang
aku ni jenis penakut telan ubat
ok ke folic acid ni
ada kesan sampingan ke
aku try search internet
tp tak de pun nyatakan side effect dia



so far ubat ni mmg termasuk dalam bekas ubat aku la


apa yg doktor tu ckp
folic acid ni mmg elok diamalkan tuk mommy to be
3 month before to get pregnant
leh elakkan defect pada baby
dr tu cakap lg
better amalkan supplement dari awal
baik utk kesihatan
apa-apa pun kita hanya berusaha
DIA yang tentukan





kene kuarantin

lepas je kejadian minggu lepas
aku kene kuarantin
en suami melarang keras aku buat keje itu ini
sampaikan nak angkat lesung batu pun dia tak bg
adoyai...
rimas la en suami
i tak suka nak bergantung kat org ni
takkan setiap kali nak guna lesung batu
nak kena minta pertolongan awk kot
bkn stakat tak leh angkat lesung batu
segala jenis kerja berat dia tak bg aku bawa
termasuh la buku RPH yang besar gedabak tu
(buku RPH=buku rancangan mengajar aku)
dia yang bawakan masa g sekolah
weekend aritu aku tak pgg penyapu n mop
dia yg housekeeping umah
cian sgt kat dia
selalunya kitorang gotong royong sama2
tp minggu lepas dia tak kasi
aku pun tatau status kesihatan aku skang ni
aku masih makan ubat yg doktor bg tu
tp cam tak lut je
sakit kepala sering melanda diri aku
risau gak
macam2 aku fikir...
mungkin kah aku sakit
kalu minggu depan still berlarutan
kene check lg sekali nampaknya
tp aku takut
nak terima kenyataan kalu ada bad news
nauzubilah...
dah dah melaut je aku...
tp mmg pun
mcm2 aku pk skang
utk pujuk hati yg tgh gundah gulana ni
dlm hati slalu ckp...
perubahan cuaca kot buat aku tak menentu
panas yg teramat terik
bt aku tak tahan
dan mungkin jugak usia dah tua menyebabkan
daya tahan badan aku dah tak power lagi
sepatutnya harini ada makan2 bersama en suami
sempena 4th monthsary kitorang
tp aku tak berdaya nak keluar lg



en suami belikan...surprised!!!


insyallah....
 kalu kesihatan mengizinkan kita g esok yer laling....



Saturday, April 24, 2010

sushi oh sushi

tetiba je pas balik skolah semalam
tekak ni terliur kan sushi king
bila tgk advertise kat salah satu website
then...
bermula la
sesi rengek merengek kat en suami
en suami ckp ada 1 kedai sushi tu
tp tatau la ada cop halal ke tak
nanti kita pegi ye
(eceh terubat la sket hati dinda dia ni)
serius selama dok sini aku tak penah mkn sushi
masa bujang dulu kan aku slalu balik
2 atau 3 bln skali aku blk smenanjung
(tp since kawen dah 4 bln tak blk sana mknanya dah 4 bln tak jumpa sushi...so jiwa meronta2 la)
selalunya once balik kg mmg aku hentam sushi puas2 la
balas dendam
bukan setakat sushi je
apa2 jenis makanan je yg tak de kat sini
cam mcd+kenny rogers+chicken rice shop+secret recipe n so on
after asar
en suami ajak kua cari sushi
(hati berbunga riang)
lama gak la aku dok luar kedai tu
dok telek mana cop halal nya
tp tak de
(kat sini mmg ada sesetengah kedai tak de cop halal cth cam sugar bun,tp ada je org kita mkn)
aku dgn en suami buka pintu
penyambut tetamu ucap welcome
ramai betul yg sambut
then aku terus tanya
halal ke tak restaurant ni
dia ckp halal
aku tanya
napa tak de logo halal tu
pastu dia ckp apa tah
aku sendiri tak phm sgt
dia ckp dlm loghat sarawak
yg pastinya
tak de serve 'benda ituw'
aku on je la dgn en suami


ini tajuk kedainya


aku rasa kat semenanjung tak de benda alah ni


konsepnya still sama cam sushi king.nampak tak sushinya bergerak buat bulatan


kalu nak compare harganya
yg ini mahal sket dr sushi king
tp sedap
puas hati


 
 
waiting for my order


dah sampai dah...
yummy



 
apa tah tajuknya.lupa sudah


side menu...dragon ball namanya.isi telur n salad.sedap



ececey...pandai ke mkn sushi tu



terlaksanalah sudah hajat ku


elok je perut dah kenyang
ada kawan aku bg tau
sushi king br dibina di bintulu n launch bulan mac ritu
adoi...apa nak bt...dah mkn
frustrated gak la
tp nasib la sushi yg satu ni tak menghampakan aku


kain batik dan aku

baru ku sedar
aku tak pernah memiliki kain batik
camni citernya
hari khamis ritu
aku g berurut atas sebab2 tertentu
then sampai kat umah mak cik siah tu
dia tanya (aku translate kan ke bhs smenanjung)
mana kain batik nya
g salin dulu
camne cik nak urut kalu pakai seluar
baru aku terpikir
ye tak ye jugak ae
tak penah terpikir pon sbelom ni
lagipun...ni 1st time aku g berurut dgn makcik2ni
kalu g spa tu lain la
sbb mmg ada kain khas dia dah tuk customer dia
sudahnya...
makcik tu pinjamkan kain batiknya pada aku
hadeh...
nampaknya kene la beli satu standby kat umah ni
serius la ae...
walaupun aku dah jadi bini org
skirt masih menjadi pilihan hati
(n sumtime pkai seluar)



pakaian aku kat umah mostly ala2 cengini, dgn en suami je kan...tp kalu g umah mak mertua pkai dress yg labuh la.jd ko tayah risau nak terlondeh ke hape.gunakan tanpa was-was



nak tanya korang
korang pandai ke pakai kain batik ae
ke aku sorang je cengini
walau apapun
nanti mama aku dtg mmg kene gak cari kain batik
tak kan aku nak bg skirt2 aku ni kat mama
mau terbeliak mata si abah
satu g....
sampai bila aku nak pakai skirt2 neh
nanti terberanak ke apa
mau cari kain batik gak kan
nampaknya
nak kena minta pertolongan en suami
utk ajar aku pakai kain batik
atleast bila dok umah mak mertua tak kekok lg
masa majlis bertandang dok umah MIL aku pakai skirt jerk
huahahahha
bagi aku
be myself...
aku tanak hipokrit
aku mmg tak reti pakai nak bt camne
tp start kejadian berurut tu
mmg aku nekad tuk blajar
pakai kain batik
en suami sgp jadi faci aku
thanx ye en suami
jgn diikat cam pakai kain pelikat udah ler
abes bonjol sana bonjol sini jadi nya
jadi kain kembang lak nanti


Thursday, April 22, 2010

fire drill

baru sehari aku MC
tak g skolah
ank murid aku sibuk jmpa en suami
tnya napa cikgu eka tak dtg
en suami layan je ank murid aku ni
en suami cakap cikgu demam
dgn raut muka yg sedih ank murid aku berlalu pegi
terharu pulak rasa...hehehhe
entry kali ni aku nak citer pasal program skolah
sblm aku tumbang semalam
skolah aku bt latihan
fire drill

program ni mmg dah dirancang
oleh ajk tertentu
termasuk la en suami
tp tak diberitahu bila nak bt
kunun nak bt surprised
n make it real
cuma dorag minta standby dgn kelas masing2
en suami ada bg tau aku dah mlm sbelumnya
yg skolah nak bt fire drill esk
tp en suami suh diam jerk
esoknya
seperti yg dberitahu en suami...
kul 8 tepat loceng kecemasan berbunyi
belom apa2 lg
budak2 dah excited
kebakaran!kebakaran!
(dlm hati mana dorang tau ni)
eceh aku relaks je tgk budak
then aku suh dorang beratur
 pastikan tgn di belakang ye murid2 sekalian


faham2 la ae...budak skolah.kalu tak suruh tgnnya bt camni...mau ditolak nya kawan2 dia semua.sbb masing2 berebut nak turun


murid semua kene dok kat kawasan selamat
atau dinamakan assembly area...
time ni aku selaku guru kelas
kena jg murid
minta ketua kelas kira
cukup ke tak
ada tak kawan2 yg terhangus kat dlm nun
hehehe
sementara nak uruskan kelas ni la
panas tak hingat
disebabkan itu juga la aku rasa
mendorong kepada ketidak sihatan badan aku ni





ada badan2 yang berkaitan
demo
cara tuk memadam api
murid2 dipilih secara random tuk demo kat kawan2 lain





dan yang bawah ini pulak
cikgu cikgi yang mengada ngada
org dok sibuk tgk demo padam api
dorang dok pose

teacher eka & ida


waktu sihat...sebelum kejadian ituw

im not very well

ya....
disebabkan itu aku tak dapat ke sekolah hari ini
doktot suh cuti
dia bg mc
aku pun tatau napa aku teruk sampai gini
sakit perut+loya+pening
all in one
(org cakap...kalu dah kawen...bila dtg'tut'tak de sakit2lg)
tp apa pasal aku makin teruk jadinya
pg semalam aku dah rasa lain mcm
tak sedap badan
namun aku gagahi jua utk ke sekolah
kat skolah pulak ada fire drill
dok tgh panas
(mungkin salah satu faktor juak)
pas je abes bt latihan tu
apa lg...
collapse
aku baring kat bilik rehat
smentara nak tunggu sesi persekolahan tamat
makcik cleaner g kecoh kat en suami
en suami terus bergegas dtg jenguk aku
n bawa ke klinik
(untung aku.1 tmpt keje dgn en suami...wink)
masa dlm kete
bila en suami terjun lopak je
(harap maklum jalan kat sini tak mcm high way,lubang sana,lubang sini)
sakit gile dkt perut tu
pada masa yg sama
 sempat gak la aku menabur hasil
aku termuntah dalam ketenya
minta maaf abg,serius tak sengaja
nak bt camne dah tak tahan dah
masuk je dlm klinik...
mmg terbongkok aku ni...
perut tak leh nak menegang
skt kat bhg bawah perut
masuk je dlm blk rawatan
dr check apa yg patut
then dia bg ubt
mcm2 dr pesan
banyakkan berehat
pastu balik je dr klinik terus tak masuk skolah
balik umah tido
en suami layan macam tuan puteri
pertama kali aku rasa masakan bubur dr en suami



sedap...tp tak leh masuk byk.aku dah start rasa nak kelua balik.tekak ni pahit je rasa



pas je makan en suami bg ubt2 ni.punya la seksa nak telan ubat.adoyai..

bahagianya rasa bila sakit2 camni
ada org suapkan
ada org jaga kita
ada org mandikan
cam baby
ada org bedakkan
pendek kata everything org tlg buatkan
masa mandi tuh
dilumurnya asam jawa kat kepala aku ni
abes rambut aku penuh dgn asam jawa
apa apa aja la en suami ni
dia risau sgt
dia letak towel basah atas dahi aku
kebetulan cool fever dah kehabisan stok
arini,bgn pagi dah rasa ok sket
tp skt kat perut tu masih terasa
arap2 esk dapat ke sekolah
sian ank murid aku dah miss 1 lesson rini
aku risau yg year 6 tu
nak UPSR
i hv my own target
aku nak dorang abeskan silibus thn 6 sblm mid sem ni
so dat
leh bt revision year4&5
then teknik2 menjawab soalan
ok la ae...kepala dah kembali ting tong...
daaa......

............................('_')...........................



Wednesday, April 21, 2010

im so hot

yesss
soOooOoo... hot (lagi debum)
bkn hot tu yg aku maksudkan
tp aku maksud kan
dunia skang ni
semakin panas
tak selesa sgt
ke kat tempat aku ni je
org malaya camne???
panas tak kat sana
kalu sebelum ni mmg jarang on aircond
waktu2 tertentu je
tapi skang
mak ai...
sik tahan lagik kamek tok aih
maok jak kamek cam tok






panas
+
bahang
+
terik

sume ada
all in one (pakej)
panas dia lain mcm la kat sini
global warming yang melampau
en suami nasihat aku
"ni baru panas di dunia..."
oooppssss terkesima aku
tak terucap oleh kata2



guru pedalaman VS guru bandar

minggu ni...
minggu cikgu cikgi sibuk isi borang tukar
semalam sebelum tido
aku ada bincang dgn en suami
bila kita nak balik ke kampung halaman ni
en suami ckp
tunggu umo kreta dia 5 tahun
then leh jual
baru kita boleh balik melenggang
tayah susah nak kargo kete
bt pengetahuan korang
umah aku dok skang ni
bkn ada brg apa sgt pun
kosong je
benda asas je ada
sbbnya
 satu je
spy sng nak pindah
tiba2 muncul idea gila aku...
"jom kita masuk pedalaman nak..."
sambil mencebik, en suami aku gelak
"syg nak dok pedalaman?
seminggu tak tgk bandar pun tak leh dok diam...
simpan je la hasrat hati tu syg..."
betul jugak
mengigil aku dok umah nanti
bukan apa...
salah 1 sbb aku mengutarakan soalan tu adalah

1-aku dok tgk pic kwn2 yg dapat pedalaman
cam best je
air jernih
kene naik bot nak ke dalam nun
(padahal...macam aku berani, turun dari feri langkawi pun mabuk)


2-dah tu gaji dorang byk giler
kalu Pedalaman 1
gaji dorang lebih sebanyak 750 dari gj aku
bila total up gaji dorang lbh kurang 4k
blom lg masuk elaun BISP...SBT
mau kat 5K dorang
(itu baru P1,kalu P2 lagi dasyat. lagi byk.tambahan sebanyak 1250,P3 tayah cakap la)
(lu pk la sendiri...moneyminded pulak tiba2)
pergh...byk nya gaji dorang...

tetapi
(ada tapinya)
aku boley dok pedalaman sekiranya
1-en suami ada dcc aku (tanak tinggal gak tu...aisey..tak sanggup aku berjauhan dgn buah hati ku  ini...)
2-setiap minggu en suami mesti bawa aku kua jenguk bandar (skang ni tak dpt mc d pun dah kecoh. apatah lagi kalu dok dlm nun )



am i???


tapi...bagi aku la kan
aku selesa dgn keadaan sekarang
walaupun gaji aku kecik...
tak sampai 4k pun
baik aku dok bandar
(bandar la sgt...erggghhhh)
dari aku susah hati dok naik bot
keje dlm environment camtu
cam tak de life
watpe kan...
sakit jiwa dibuatnya
bak kata kawan aku
"makin besar periuk nasi tu
makin byk keraknya"
mmg aku sokong sgt
statement di atas
based on my experince 
sebelum aku jd guru ni
aku keje swasta
gaji aku bulan2 dlm 2k camtu
sepatutnya
rasa lebih dr cukup la
kalu banding gaji skang
tp still rasa tak cukup (why????)
kata org
 bila dah gaji makin besar byk je cabangnya
manusia tak penah cukup dgn apa yg dia ada
(sokong)
isk isk isk...aku la tu
abah aku dulu keje gajinya bope ratus je
(bila dah keje lama baru naik 4 angka)
leh je sara aku+mama
semua benda aku nak...dapat je dulu

sepatutnya aku bersyukur
ye...aku besyukur...
aku bersyukur dapat jadi cikgu
sgt sgt sgt (300 x)
bersyukur
disamping guru merupakan pekerjaan yang mulia
aku jadikan ia sebagai ibadah
dalam mendidik anak2 mesia
dah dah...masuk topik duit pulak dah
sambung pada entry kali ni
member aku ckp lg
kalu nak ke luar ke bandar nun


kawan aku kene redah laut ni utk ke penibong



laluan utama dorang.jeram ni mesti diharungi utk ke luar sana nun~SK Nanga Ju


merujuk kepada gambar di atas...
sanggupkah aku setabah mereka2 ini
adusy
memang campak tepi la heel aku tu ok
 no kebaya anymore
at dat time
just wearing baju kuring
like perempuan melayu terakhir
atau lebih sesuai pakai selua track


air ini jugak dijadikan utk kegunaan harian~mandi n so on


sanggupkah aku...
tambah member aku lagi
kos nak keluar sana pun beratus2
baru nak kelua bndar
kalu balik semenanjung
uols kira sendiri la bope kos nya ae
sian kan
seriusly...aku salute (tabik spring)
 dgn rakan2 seperjuangan aku
yang tercampak di pedalaman nun
aku yg tercampak kat kawasan bandar ni pun sakit mental
serius
keadaan di sini lain sgt dgn dunia aku
tp aku dah leh adapt la bila dah 2 thn kat sini
cuma en suami kene tahan telinga
dengar aku merengek nak itu ini
specially bab makanan...
bab shopping aku tak kisah sgt...
sbb masih berjalan lancar
cuma ada limit la
tak byk choice
kat sini
aku tak la shopping mania seperti kat semenanjung
tunggu raya ni aku akan balas dendam...
mesia...tunggu aku bulan 9 ni
(ececey...sarawak pun mesia gak kan)


.............miss my hometown a lot..............






Tuesday, April 20, 2010

ai la budak2

dah namanya budak
memang lasak
tiap2 hari aku berdepan dgn mereka2 ini
hari ini aku ngajar cuma 1 period je
tau tak kenapa
aku anta budak g spital
kbetulan minggu aku bertugas
so aku terus menekan minyak g spital
kat sana dr check tgn dia
crack
main dgn kawan
melawak tah mcm mana sampai jatuh gitu
risau aku...
takut parent dorang salahkan pihak skolah
padahal waktu rehat tuh
takkan la time rehat pun
nak cikgu teman dok sebelah kot
adoi
cam minggu lepas...
waktu pertukaran masa
sedar2 je class monitor aku serbu kat bilik guru
ngadu kawannya kene karen
sampai kat kelas
aku tnya camne leh jadi camtu
g cocok dawai kat plug suis tu
alahai bijak pandainya
benda yg common
besi kan electric conductor
yg ko g cocok kat situ apahal
padahal dah diberitahu awal2lagi
even dalam science pun ada belajar
mmg dah namanya budak
kene remind selalu
tp aku puji 1 sikap dorang
semangat setia kawan tinggi
masa kejadian tu berlaku
kawan2 lain sedaya upaya menarik mangsa
yg kene renjatan letrik
yg tak bestnya dorang tarik dgn tgn
bt nya arus tu mengalir kat dorang
haiyyy
lagi susah den nak menjawab
satu kelas keras kejung pulak
tolong la anak murid sekalian
jgn memeningkan kepala cikgu
kalu nak uji kekebalan pun bt kat rumah ye
berbalik pada budak yg kene renjatan tu
mmg jari dia melecur la
nasib kawan2nya bertindak cepat
menangis2 kat situ gak...
ha...
bt lagi...
pas tu mula la pot pet pot pet aku
hehehe




Monday, April 19, 2010

doa pohon zuriat dari-NYA

aku just nak share dgn korang
yg tgh plan nak ada baby
ni doa yang selalu kita baca
doa ni utk dpt ank yg soleh dan solehah
surah ali imran ayat 38
korang cari la ae dalam tenet ni


dan satu lagi
ni aku dapat dari kawan
doa utk memohon dapat baby
sural al anbiya'ayat 89
salasilah surah ni
apabila nabi zakaria dah berumur
dah beruban masa tu
tp lom ada zuriat
so dia keep on doa kat tuhan
supaya dikurniakan zuriat
(harta yang tiada tandingannya)
ni ayatnya


وَزَكَرِيَّا إِذْ نَادَىٰ رَبَّهُ رَبِّ لَا تَذَرْنِي فَرْدًا وَأَنْتَ خَيْرُ الْوَارِثِينَ

bermaksud

Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Zakaria, ketika dia merayu kepada Tuhannya dengan berkata: Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat) dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi.


wallahualam
kita hanya merancang
DIA yang menentukan
...........(o_o)............



Sunday, April 18, 2010

BBQ di kedai

aktiviti hujung minggu ini adalah...
psssttt
dengar dulu citer aku ni ae...
ari sabtu ritu aku dok ngadu kat fb
penduduk sekitar dok gigih memanggang
tah apa yg dipanggangnya
(wink) ~ korang faham maksud aku)
aku pun tak tahu

jadi aku pun menyuarakan hasrat hati aku ni pd en suami
''kalu kita bt BBQ kat pantai tanjung batu kan best''
kanda ku itu...on je...
dia ckp
''ok...esok kita BBQ kat sana ye...''
dgn confidennya
jd aku selaku ajk makanan
siap la perap ikan ayam bagai tuk kami dua
pada hari kejadian
awal pg aku dah bgn...
bt bekfes sbb plan nak BBQ tgh ari
semestinya after melodi
(tak boley miss ini program.pompuan la katakan..)
aku masak nasi
kononnya leh mkn ikan bakar tu dgn air asam
k...rancangan berjalan dgn lancarnya
setakat ini
kitorang pun load brg dalam kete
nasi+air
dgn segala BBQ stand
dalam kete en suami bersuara
"kita nak hidupkan arang tu dgn apa ye..."
kalu ada getah tayar leh la hidupkan
jadi sepantas kilat
en suami men'u turn' keretanya
menuju ke workshop
utk cari getah tayar
puas cari workshop kot2 leh beli getah kat situ
tp sume kedai tutup
en suami ckp
"takpe kita pungut ranting2kayu kat area pantai"
aku ikut je la en suami
dia kan ajk peralatan
sampai je di tepi pantai...
alahai ciputnya ranting+daun
camne nak hidupkan coal ni
nak bt api pun tak leh dgn angin sepoi bahasanya
en suami dah risau2 takut aku ngamuk
sbb plan nak BBQ cam tak jadi je gayanya
dia tanya aku
"camne ni syg"
tak leh nak bt api
sian pulak aku tgk dia
tak sampai hati nak merajuk
aku ckp
"takpe la kita ber BBQ je stall kat tepi pantai tu"
tp bkn kitorang yg tukang kipasnya
owner stall tu la
aku igt nak la adventure sket
hidupkan api sendiri
sekali...



berjalan menuju ke kedai mkn


walaupun dalam hati ni agak marah dgn en suami
sbb tak prepare all the stuff earlier
apakan daya...
dia ngaku salah dia
terlepas pandang



tgk kat tgn tu...ayam panggang yg dibeli dr kedai berhampiran


atleast dapat gak ayam panggang kan
cuma ikan je tak de



 siap ada air kelapa+rojak buah lg (nada pujuk hati je bunyinya)


walaupun cedih...
aktiviti hari ini tak berjalan lancar
seperti yang dirancang
tetapi...
petangnya terisi dgn benda lain
yg lebih menyeronokkan
mencuci kete bersama en suami
habis lecun basah baju aku dikerjakannya
dgn aku sekali disiramnya
niat aku nak membantu je
kunun2 mengisi masa lapang bersama2
sekali...aku teraniaya
takpa la mengeratkan lagi ukhwah yang terjalin
ececey...

moral of the story
setiap kejadian ada hikmahnya
tuhan dah atur sebaik2 mungkin
walaupun tak dpt BBQ dgn en suami
tak dapat nak main kipas2 dgn en suami
tp DIA ganti dgn benda yg lebih baik
ada air kelapa n menu sampingan lagi
tayah panas2 dok tepi bara api
pedih2 mata kene asap
so...nasi n brg2 panggang td jadi mkn mlm kitorang
n panggang kat rumah je
sekian..berita di malam ahad


sampah dalam beg

ini tag dari pn farah
dia mahu tau
apa yang ada dlm beg saya???
(handbag boley pn farah?)
ok puan farah saya akan huraikan satu per satu...
kui kui kui

sejak dah bergelar puan ni
seyes...
dah tak de function handbag
dlm hidup ini
en suami yg kelua duit kan...
so mmg jarang bawak
skang ni handbag pakai tuk bergaya je rasanya
kalu g shopping complex dah ada org supportkan
ic sume aku dah suh en suami yg pegang...(bole tak?)
bahaya betul
 bt nya jadi apa2kat aku
sah org ingat aku pendatang haram
tp ni la kenyataannya
g skolah mana ada aku pakai handbag dah
walhal beg aku mcm2 warna ada utk di match kan dgn baju...
tp tersadai dalam almari cengitu je

ok ni last bag aku pakai masa g mesyuarat tempoh hari


one of my handbag collection


antara barang yang ado


1-tisu~penting ae rakan-rakan semua.bagi menjamin kesejahteraan kita

2-dettol hand sanitizer~ (sebelum jadi puan,benda alah ni mmg ada dlm handbag) sbb aku agak cerewat bab kebersihan...mmg benda ni ada dlm handbag tuk cuci tgn aku bersih2.ye la...masuk kelas pgg kapur,mau tak kotor tgn ni.tp skang dah tak bawa handbag...aku letak dlm drawer meja blk guru.

3-pen merah~jangan panggil cikgu kalu dalam beg dia tak de pen,specially pen merah.aku selalu bawa pen ke mana2.aku juga merupakan penyelamat keadaan pada en suami satu masa dulu.dia g bank nak isi form pen tak de.so aku la jd sasarannya.mujur ada pen hitam.buatnya pen kaler merah???tak dapek den nak nolong

4-purse~walaupun tak de apa2 dalam purse ni aku usung gak ke hulu ke hilir.tp kalu libatkan ketiadaan en suami...haruslah aku mengambil langkah berjaga2.kene pungut balik ic aku tu.yg lain mmg dah ada dlm purse ni.antara isi kandungan purse aku adalah, calender kawen aku, lesen kete, kad tesco, JJ card (tp skang dah lama tak pakai.ko nak swipe kat mana,sini tak de tesco,apatah lagi juso kan ), carlo rino membership card ( ni pun dah lama tak di guna pakai sbb tak de butiknya kat sini) public bank, BSN,CIMB, Bank Islamcard dan byk lagi kad atm.padahal duit bkn ada pun.salary aku masuk ikut maybank je.nape tah nak kumpul sume kad.tamak betoi.selain pada tu ada kredit card (hanya digunakan utk membeli flight ticket). tp aku suka bt sampah.korang nampak tak ada resit2 hasil pembelian tu.bkn aku check balik pun barang2 yang dibeli.saja suka kumpul.




5-gugusan kunci~ini amat penting.apa2hal mesti pastikan kunci dibawa bersama setiap kali kelua rumah.karang jd masalah nak masuk umah pulak,kad kunci ni ada sekali kunci kete.mmg attach sekali supaya aku tak hilangkan




6-mood magic lipstick~dia bkn la lipstick sgt pun.cuma pelembap je.aku suka sbb kaler dia tak terang.neutral jerk (org kata warnanya ikut darah.tah la) tp mmg dari dolu2 lg aku suka pakai ni. sebelum tu pakai lip ice


k ni je la yg ada dalam handbag aku.tp kalu travel jauh2 haruslah ada sunglass,foundation n perfume...(amboi sume benda aku nak hangkut ae) kadang2 lebih muatan dah handbag aku ni.tu kira besar la.masa aku muda2 dulu,masa zaman u...handbag aku...alahai cinonetnya...muat masuk purse aku yg skang ni je.seyes...tp itu lah aku



bolatnya...apahal???



Saturday, April 17, 2010

duhai mimpi

mimpi  memang mainan tidur
tp aku harap mimpi aku kali ni
 akan menjadi kenyaataan
soon
very very the soon
tau tak apa yg aku mimpi
aku mimpikan ini...




i dream...
im preggy
i deliver the very cute baby
suddenly
i wake up
i find the cute baby
but i fail
then  i aware thats only a dream
yes
only a dream
so frustrated
i hope the dream will come true

comey sgt baby tu
dah la kaler putih...
hope aku dikurniakan anak yg comel2
soleh dan solehah
lagi bijaksana
aminn...
(sila aminkan blogger2)




bila si isteri botakkan si suami

pergh!!!
arini dalam sejarah
aku mencipta rekod
aku berjaya menggondolkan rambut suami ku ituw
apa!? korang tak caya???
tgk ni


ni gambar sebelum...eii...bucuk tak mandi masuk dlm blog



ini pulak selepas dibotakkan (sila abaikan background belakang)


memang pada zahirnya
aku slalu botak kan kepala dia
( dalam erti kata lain mengempiskan wallet dia)
tp kali ni betul2 aku botakkan dia...
terer nya cik eka puan eka
mula2 dia cam khuatir gak
bila aku offer nak ptg rambut dia
sbb takut aku tak pandai
tp aku yakinkan dia
aku ckp
aku selalu gunting rambut anak murid aku
(padahal tipu je,aku tak penah pun main gunting2 ni )
karang silap gunting
tergunting pulak telinga nya
tapi hasilnya memberangsangkan kan
utk pertama kali
ok la kan
bkn susah sgt pon
botakkan je
aku bkn apa
dah byk kali minta en suami g kedai
 potong rambut
tp tak jugak
dah rini cuti
aku apa lg
sebelum dia mandi
aku pun meng offer kan diri ku ini
meh sini...'syg botakkan rambut abg'
nak lari mana lagi kan
dah aku kata aku nak
aku nak la
rimas weh
rambut panjang2
nampaknya pas ni
aku leh buka kedai
eka's saloon
apa pendapat korang
bole ke profesion perguruan aku ni switch to barber...
hehehe

.....................ε(o_o)з....................



Friday, April 16, 2010

hip hip horey~da ok dah

baru  2 jam lepas
aku ngadu kat blog n fb ni
stress + tak de hiburan + serabot + tension
jadi en suami pujuk aku
bawa aku g mkn eskrim
tp bkn la baskin robbins
kat sini mana ko nak cari baskin robbins





tah sejak dari dulu lg aku suka baskin robbin
nikmat bukan kepalang
walaupun mahal...
tp puas hati dia nya ais krim
berbaloi baloi
ice cream is another way to release my tension
cari banana split pun tak de
lastly mkn eskrim kat pizza jer



kucewa
tp better than never
atleast kat sana dah terubat dgn lasagna n pizza
thanx en suami kerana memahami isteri mu yang gundah gulana ini


mode : happy sudahhh


p/s : pucat cam mayat.sapa leh ajar aku mekap