Monday, March 29, 2010

~bapaku pulang dari kota~

korang penah tak dengar lagu ni
rini aku nak ajar korang nyanyi lagu 
bapaku pulang dari kota
tapi
 versi Iban
ready


apai ku pulai ari bandar
apai ku meli kerita
kerita emit warna mirah
ulih ku mai ngagai sekula
pon pon pon pon pon pon pon pon pon
kerita emit ku memunyi
aram meh madik aram niki
ulih ku mai ngagai irik


mula nya camni
seperti biasa i will start the lesson wif set induction
aku bt 1 formula tuk science
tuk membolehkan budak2 igt
jadi aku bg menarik sket
dalam btk nyanyian
aku rasa
sume org tau lg ni
mmg familiar
waktu kita kecik2 dulu
aku igt dorang ni tatau lagu ni la
tiba2 ada sorang anak didik aku nyanyi lagu di atas
aku toleh kat budak tu
cam pelik aku dgr
tapi
melodi 'bapaku pulang dr kota'
upanya dia nyanyi lagu dalam bahasa dia
hehehe

sebelum aku publish entry ni
ada lagi 1 cerita aku nak kongsi dgn korang
selain dr ngajar science aku kene ajar BM year 5
rini aku ajar dorang simpulan bahasa
masuk je kelas aku minta dorang bg simpulan bahasa yang mula dgn huruf A
macam2 la dorang bg...
ni dialog antara aku dgn ank murid


me : murid2 sekalian...apa maksud simpulan bahasa?
pupils : senyap
me : simpulan bahasa adalah......simpulan bahasa apa yg mula dgn A.cthnya Abu dajal?
pupils 1 : Abu jahal
pupils 2 : Abu nawas

belum sempat aku menerangkan maksud simpulan bahasa tadi tu.tetiba ada sorang budak ni sebut

pupils 3 : Abu Suffian !!! (pitam aku seketika)

budak ni main bantai ja sbenarnya.korang tau sapa Abu suffian tu.abu suffian tu merupakan salah sorang guru kat skolah kitorang.disebabkan sume kawan2 dia dok sebut 'abu'.dia pun nak jawab gak la.yg dia tau time tu abu suffian je.so...aku apa lg gelak pecah perut la.sambil berkata 

me : abu suffian tu bukan simpulan bahasa...tapi guru kamu...apu....
 
hahahah...kelakar gak budak2 ni.sampai ke bilik guru aku terus bg tau kat cikgu abu.1 bilik guru ketawa besar

Sunday, March 28, 2010

ketamakan

last week aku ada cite
yg aku tidak puas hati mkn chunky loaded
dis week aku g piza lg
tp tuk mkn benda len
korang mesti pk
tak de benda lain ke nak mkn
asik2 pizza
harap maklum ae...
kat sini hanya pizza je yg best sket pun
sebelum g pizza...
g shooping dulu
nak tgk shopping complex dia
ni ha...



nampak tak???ada name tag kat blkg (tajuk:ngiukee). ni la salah satu pasaraya kat bintulu ni..



puan eka ala-ala model kete...kunun



dalam perjalanan ke destinasi yang hendak dituju



dah sampai.lapar...angin naik kepala dah



en suami tak abes2 snap gambar aku.depan...blkg...sisi...sume ada...



mana pizza ni...grrrrrrrrr



i asks for the cheesy larva inside
yg datang tak seperti yg aku minta
so aku suh dia bt lain
adakah aku kejam ???
tak...kan
customer always right...
lg pun dlm note yg dia amik order tu
 mmg dia tulis cheesy larva
cheff dia kot silap dgr



alhamdullilah...no chunky loaded anymore.


kali ni baru puas hati 
arini kami mkn pizza yg regular tu
side menu lain hut plate+lasagna+chicken wing
tamakkah kitorang???
seperti biasa...
mmg tak abes
tapau....



sume ni tapau


balik umah...
kemengantukan yg amat sangat
tido dulu ae...nite
(ni pun setelah diberi signal oleh en suami)

tido luar !!!

bila baca entry kali ni
korang mesti igt aku kene tido luar bilik kan
sebenarnya...aku dgn en suami...nyaris tido luar
camni alkisahnya...
mlm weekend semalam...kitorang kelua...
lewat sgt balik
biasa la zaman bujang tak leh nak balik lewat2kan
aku suka kelua mlm sbenarnya
skali tgk gate tutup
en suami  pun bunyikan la hon
tp pak guard???
mana pak guard ni???
tak buka pun gate nya
en suami g la pondok kat gate tu
tgk2 pak guard dok tido
gila...tak sedar diri
ketuk2 pintu pun tak de respon
then en suami beraksi ganas la...
try buka gate
kat 15 minit gak la kitorang kat lua tu
dlm hati mcm2 dah terpikir
dah la baru2 ni
kantin skolah kene pecah masuk
aku dok pk kalu sumting bad happens...
wat to do
aku dgn en suami
dah la dua2 cinonet


sorry lighting tak berapa baik


aku risau banget time tu
drp tetido terus segar bugar mata ni
dah macam2 cara en suami try buka gate tu
at last dapat gak
dapat kuasa power rangers agaknya
kalau tak apa la nasib kami mlm tu
tido dlm kete la...itu pun kalu slamat
alhamdulilah tak jadi apa2


topik kedua pulak.....
tadi
ada kawan dia bagi pucuk pegaga dgn ulam raja
en suami request utk sambal belacan
aduh....
seumur hidup aku
aku tak penah bt sambal belacan
dan aku dah pernah bg tau en suami hal ini
camne ni...kalu kat umah
nak mkn sambal belacan mmg beli kat kedai
lagi pun family aku kureng sket mkn sambal belacan ni
sesekali je makan...so aku pun tak reti la mkn sgt
beli singit cukup la tuk aku 1 kuarga
mama aku tak suka pgg benda2 cabai ni
so mama aku tak dapat la perturunkan ilmu bt sambal belacan
jadi aku men bantai je la



cili+belacan+bawang sikit je+limau+tomato...kalu korang bt camne


hehe...1st time ni
aku expect mmg pelik la rasanya
tatapi en suami suh bt byk2
letak dlm peti ais tu
dia suka mkn nasi dgn sambal belacan
setelah 3 bulan kawen baru la aku tau
kekanda ku itu suka sambal belacan
pijar tgn aku tadi
sampai bergegar umah ni aku tumbuk dgn lesung batu
tak pe la demi kanda tercinta,aku sanggup...
camne nak atasi masalah tangan pijar ae
sedangkan...waktu tumbuk tu aku dah bt perisai
tudung periuk tu aku tutup kat muka
sbb takut mercik kene mata
tp tak effective pun
abes panas 1 badan..dgn muka2 sekali.
adeh....
ptg tu ngadu kat mama aku...
mama aku gelak tak hingat
satu...sbb aku bt sambal belacan.dia tau la anknya ini bkn pndai mkn smbal belacan.dah tu sapa yg ajar bt
kedua...tgn aku pijar.dia tanya waktu potong cili tu ada tak main air atau tgn basah
hahhaa....sbb itu rupanya
so next time tak leh la ulang benda yg sama



Saturday, March 27, 2010

3rd monthsary

di saat ni en suami tak de
g men bola
so leh la aku ngadap blog and fb ni
puas puas...
kalu dia ada kene curi2
kalu tak kene perli la aku ni
 asik ngadap benda ni je
sampai dia tak cukup kasih sayang
adoyai...
tak cukup ke

diam tak diam dah 3 bulan
 aku jadi isteri orang

gambar cam orang kene kawen paksa

banyak sgt perubahan dalam hidup aku
sejak kawen
tp i enjoy wif my life
dulu everythng alone
skang dah ada pembantu
suker
heheh...

Friday, March 26, 2010

the cake

tak lengkap rasanya kalu tak de upacara pemotongan cake utk pasangan mempelai
aku pun tidak ketinggalan
nak gak mengabdikan kenangan bersama en suami.
cake umah aku sponsor by my wedding planner
thanx a lot
suke je aku
walaupun kecik
tp comey
aku igt yg bawah tu kek olok2
upanya kek yg boleh mkn gak.
puas la bg kanak2 ribena ni mkn
tp pengantinnya dpt rasa sikit je
sbb byk acara sgt on dat day



masa ni budak2 berebut nak kan kek tu.adoyoi...sampai tarik veil aku.neway very the shweet memory wif en suami


dan yang ini pulak kek belah en suami
mulanya aku tatau umah en suami ada sesi potong memotong ni
umah dia lg best siap pkai gown lg masa potong kek ni


on the top of the cake

upacara membuka hadiah@my wedding day

disebabkan restless sebelum my wedding day
so upacara pembukaan hadiah berlangsung esoknya
pagi....
(sebab mlm nya kitorang bertolak ke genting)
sebenarnya utk acara yg kali ini aku tak leh nak tunjuk gmbr kat sini
sbb aku free hair
aku pakai persalinan yang agak unik
jauh dterbangkan dari sarawk
camne ae nak kongsi dgn korang sume.bahaya!!!
en suami dah warn
persalinan ni tuk family je...
(sebab nmpk rambut..so paham2 la kan)
kitorang sanding lg on dat day...
kat pintu gerbang pun ada
aku rasa masa wedding yg betul (semalamnya)
aku dgn en suami tak de pun bergambar kenangan dgn kitorang nya gerbang
gerbang la sgt
(ala biasa jer)






actually aku terkejut gak tgk present yg byk ni
(aku dpt 2 comforter.satu lg mana tah,lupa nak letak kat sini)
aku expect tak la byk camni
since ramai yg tak dpt dtg
specially my frend kat sarawak ni
dorang sume bg by hand kat sarawak lg.
neway thanx pada rakan2ku k.nurul , rdna n many more
yg bg adiah n turut serta memeriahkan majlis aku.
(yg lain kalu aku sebut pun maybe dorang tatau,sbb dorg tak layan blog2 ni)

 

p/s to puan ardina : eka ada snap gambar dgn hadiah yg dina bg tu.eheheh...akan ku igt sampai bila2 gift yg comel tu.

Thursday, March 25, 2010

tea break

mode aku utk memasak jatuh merudum minggu ni
aku pun tatau kenapa
haisy....
nak jadi apa ni...
mungkin juga

1-kepala aku weng-weng sejak dua menjak ni ( aku highlight kan ae...sakit kepala ni disebabkan darah rendah bukan sebab ituw )
2-masih tak cukup cuti yg dberi tempoh hari.rasanya nak g skolah pun sedikit malas2
adoyai....

tp semalam masa minum petang
semangat lak aku bt sumting kat en suami
ala korang pun mesti pernah bt gak masa kecik2 dulu
dgn mak korang
resepi ni pun aku igt2 lupa
sbb kecik lg
rasanya masa skolah rendah
so aku men hentam kromo je
ikut sesedap rasa aku

u know wat
aku bt kek batik
yg berasaskan biskut marie tu
ni la rupanya



tapi lain sket kan korang tgk...sbb yg aku punya ni letak toping coklat+badam+cocorice (saje je bt lain dr yg lain...)



masa bt ni en suami pun menyumbangkan tenaga
aku celup coklat dia lak tukang tabur badam+cocorice
thanx en suami.
jasamu dikenang
kepala aku ni kembali sakit la.
aku post dulu entry kali ni ok.
nite uols...





Wednesday, March 24, 2010

romantic tag

wah...pn fazrin telah men'tag'kan diri ku.firstly a very big thanx to her...dalam byk2 org i yg selected kan tuk jawab soalan chenta dia ni.hehehe....

1. first time jumpa with your hubby, bila and kat mana?

of course sarawak bumi kenyalang pada 4.1.2009.masa tu tak perasan langsung 'watak' tu.upanya kakak2 kerani tu ckp dia dah siap book since aku turun dari hilux GB lg masa 1st time aku jejak ke skolah tu...kakak tu ckp siap ada bunyi 'teet' lg setiap org turun dr hilux,sampai turn aku dia ckp dat is mine.n warn others to did not approach me.hahha kelakar la en suami.masa mula2 dlu dia ada gelar aku 'dak tecik' ini pun aku tau dari org.nak kene nih...


2.love at first sight?
tidak sama sekali.aku tak suka pun dia. tetapi...disebabkan dia caring+be nice dgn aku (or accurately selalu anta aku g meeting selalu je ada bila aku memerlukan ) honestly sampai detik ini aku cam tak caya je kawen dgn en suami mungkin berkat doa kwn2 yg sama tmpt keje.masa mula2 posting sarawak dorang dah start kenen2kan dgn en suami.en suami lak suka je kalu org dok kenen2kan.dia pun cuba la cucuk jarum.sekali aku tersangkut dalam jerat percintaannya...wahhh......


3. who is he when the first time you meet him?
mamat poyo+belagak sombong...seyes...tp bila dah kenal...baru tau dia camne.dia ni jenis pemalu org nya...mula2 nak approach penakut yg amat.takut cintanya di tolak...



4. how long it takes for him to ask you out of a date?
official date pas bertunang : 6month. masa beli cincin
kalau secara tak rasmi nya date : 4 month after posting (alasan dia ajk kua kununnya nak anta aku g meeting kat PPD.  balik tu dia saja bt helah minta aku temankan dia cari brg apa tah...pas kawen baru dia ckp yg dia sj wat camtu sbb nak spend time dgn aku.  nak ambik kesempatan  ni...babap baru tau)


5. first place dating?
official date : kenny rogers kat queensby
kalau secara tak rasmi nya date : pasar ikan. (dia ckp housemate aku yg minta dia beli ikan yg sudah kehabisan di rumah sewa kitorang.pastu baru g marrybrown.upanya en suami n my housemate dah berpakat.my exhousemate actually memainkan peranan penting dlm pembinaan masjid ni.kalau tak disebabkan pertolongan my housemate aku rasa aku tak rapat dgn en suami.n no phone aku pun en suami minta kat housemate aku.thanx fiza!sebelum tu en suami ada minta verbaly dgn aku.tp aku tak bg pun.apa2pun berbalik pd jodoh la kan...)

6. how he proposed?
depan masjid.masjid asyikirin,bintulu.pas solat maghrib dia proposed aku...tp sbelum tu dia ada bg hint gak tp aku bolayan je.sbb aku masih terikat dgn.......


7. special date with your hubby?
06-12-2009 <--my wedding day,our precious moments.kitorang kan cinta mee segera, so on dat time mmg rasa close sgt dgn dia.



8. changes that he asked you to do?
suruh spend time dgn dia lebih sket.jgn asyik layan blog+fb.dia nak aku temankan dia tgk tv,belai2 dia 24hours.hehehe...so far en suami tak penah complain apa2 lg.aku slalu gak tnya.mana tau dah dok sebumbung...kot ada yg dia tak bekenan kat pangai aku ni, specially bab bila aku merajuk.tp dia jawab merajuk sbb nak pay attention dari dia.mungkin baru lg...dia terlampau takut tuk sakiti aku.dia takut aku lari kalu aku skt ati dgn dia (dah kawen la cayang tak kan nak lari2 bagai...igt kawen ni cam men pondok2 ke)



9. what is about him that you love so much?
selalu jadi imam pada aku...alhamdulilah...syukur...sum more dia sgt baik n leh terima family aku seadannya.he never hurt me...doakan aku sampai bila2 dia camni ye...until the end of my life


10. what is about him that you wish he would like change?
aku nak dia tegas sket as a pemimpin keluarga merangkap bapak kepada anak2aku nanti.(doakan ye blogger2 sekalian...aku nak baby <--statement berani ni) en suami terlampau turutkan kehendak hati aku ini,sbb dia terlampau takut aku terasa hati dgn dia.bila dia tegas dgn aku,mesti aku tak berani merajuk dgn dia sgt.aku takut jadi isteri yg derhaka.


11. you will lose your mine and crack your head when he?
went out for fishing..at dat time when i call him twice,no answers.(dah dkt tgh laut mmg tak de coverage) im worried.i dont want sumting bad happen to him cause i really love him.i really do love you.with every beat of my heart I want to be with you,i never wanted to apart.even sampai skang aku nak gerak ke mana2 mmg kene ada dia.he will not allow me alone takut asok kejar.(asok=anjing) i spend all of my time wif him.aku tak dapat bayangkan kalu dia kene g kursus ke mana2 n terpaksa aku dok umah sorg2 mesti sedih.sapa nak angkat aku ke blk kalu aku tertido kat depan tv tu dan yg plg penting no kiss gudnite from him.cedih cedih...dah la aku jenis suka merengek2 cam baby.kadang2 aku haus dia yg buatkan air tuk aku (cayang sgt kat u.u je yg tahan dgn pangai i ni)  tapi aku still menjalankan tugas utama sbg seorang isteri la.cuma sumtime cam tgh tgk tv rasa nak apa2 merengek2 kat dia,dia pun g la cari apa yg aku nak





12. you will smile through your eyes for the whole day when he?
make surprise to me.bila aku merajuk.pg2tu aku bgn tido mesti ada surat cinta yg say sorry.dia akan letak surat mana2 tempat yg dia suka dan leh bt aku nampak surat tu.tak pun dia akan beli ice cream drumstic sambil bt muka comel and the smile let me melt like ice cream...hehhehe...rasa diri ku terawang2


13. complete below sentences 'my love towards my hubby is as big as..'
as big as the oceans. it is wide as the sea...hehhehehhe...i really mean it.tp cinta kepada ALLAH lebih dari segala2nya



14. nak pass tag ni kepada siapa?
aku nak pass pada
1- rdna <-- pasangan PJJ yang sgt cintakan buah hatinya.
2- reen <-- tgh di lamun cinta.

~bunga...bunga...bunga~

la...la....la....la.....
takde keje
bosan...
pas balik skolah aku dok godek2 picture taken on my wedding day
ni la hobi d masa lapang aku
hm...kenapa org perempuan suka bunga ae

i like bunga very much
disebabkan terlampau taksub dgn bunga
en suami decide tuk pakai fresh flower on my wedding day.



tepak sireh.percaya tak kalu aku katakan ni sentuhan tgn aku.eheheh...tgk contoh buku je pun.kalu tak...tak reti aku bt.ok la kan tuk org yg br petama kali bt.aku minat all the wedding matters




ni pulak my bunga tangan.simple jerk


bunga  ni di sudut penjuru pelamin.ni bukan aku yg bt ok.my wedding planner la



ni pun kat pelamin



pun pelamin.cam bubu ikan je aku tgk....gasak la...



ni pulak header utk pelamin n bilik tido sama je patennya



ha...nampak tak header tu.tu la yg aku maksudkan



ni pula bunga yang diletakkan di kepala katil.masa mlm nya aku tanggal kan.karang ada yg tido dgn bunga tu skali.bau segar 1 bilik.


suke...ini yg aku nak sbelum kenal en suami lg...
at last tercapai gak
thanx en suami kerana merealisasikan impian tuan hamba

apa yang bestnya guna fresh flower???

1-salah 1acara

pas abes majlis leh bagi bunga ni kat guest
sebagai tanda ingatan dan tanda penghargaan datang ke majlis kita
tp those yg balik awal tak sempat la pengantin nak bg...(sori ae)
ye la sbb pgntin still nak guna the pelamin tuk bergambar
kalu sume pakat amik bunga i...cacat la jadinya.hehehhe
cam aritu relative + frends + jiran yg dekat2 je dpt.sbb dorang yang bertungkus lumus
menjayakan wedding aku.bukan main suka lg dorang
leh kata jiran aku...sume dpt sejambak setiap umah.


2-kepuasan

since aku sendiri suka bunga aku rasa puas
bila benda yg aku suka
aku bg kat org
sum more aku nak kelainan
tp zaman skang ramai je yg pkai fresh flower


tetapi....

tak semua material guna fresh flower.
bunga telur sume bg yg plastik la.
botak kepala cik abe i kalu sume fresh flower.
sekuntum je dah bope..
ni bunga tuk kanak2





 aku suka sgt tgk bunga ni bila byk2.cute.jauh perjalanan bunga ni.aku beli kat bumi kenyalang then kargo ke semenanjung




tuk adult aku tak sempat snap
kelam kabut dah...
time org dok bt keje aku g spa la bagai
then tak sempat nak snap














Tuesday, March 23, 2010

aku di bumi kenyalang

aku di bumi bintulu
kejap je dah  2 tahun kat sini
aku bersyukur ditempatkan di sarawak
(walaupun pada mulanya berat kaki aku nak ngajar di sini)
initially mmg la quite hard nak accept sbb terpaksa berjauhan dgn famly tercinto
tu la...
ada hikmah disebalik kejadian
antaranya.....


1-aku jmpa jodoh aku kat sini




wif husband's relative


secara automatic aku dpt tmbah group members of family.aku dapat anak buah...
heheh

ni abg en suami.sama kan cam muka en suami.yg si kecik tu my anak buah.comey.geram aku.tp tak sempat nak main dgn dia.pas kawen terus fly ke bumi kenyalang


aku tak penah terduga dgn sekelip mata..aku dpt fmly yg besar..skali kawen...dapat free sume...kalu ikutkan belah aku,mmg aku takkan dapat anak buah sbb aku anak tunggal kan...


big family~ cuba tgk sume pkai tudung labuh tuh.aku bila lg.adoyai...tp nasib MIL biasa2 je


2-aku dapat kenal pelbagai suku sakat di sini.


seperti yg kita tahu sarawak melahirkan pelbagai kaum di bawah1 rumpun.
i like...
mmg sebelum ni lg aku nak sgt tau camne masyarakat dorang
tp aku ralat sbb tak dpt pegi kwsn yg betul2 pedalaman
sumting like bermalam di rumah panjang mungkin...
just nak tau kehidupan dorang
then meredah sungai yg besar lg jernih
tp jgn kene ngap dgn en buaya dah la
mengikut sejarah org sarawak...
buaya tak akan kacau kita selagi kita tak kacau dia
tapi once ko dah kacau dia,dia akan kacau ko sampai ke anak cucu...
pendendam upanya...
ok
aku nak kenalkan pada korang sume
baju2 yg hanya diperolehi di sarawak
unik+kreatif sgt buatan baju dia



ni anak murid aku...kaum iban



ni pun sama

 


yg ni pulak kostum bidayuh...cantik kan !!!


byk lg uniform dorang setiap kaum lain2 bajunya...dan yg paling aku suka adalah muzik orang ulu..nyaman...



3.i know a lit bit of iban language
korang tau ke???
tatau kan
eheheh
cuba translit yg bawah ni
ha...


maksudnya = lima parah dalam perjalanan...(bebadi tu apa ae.nanti aku tanya ank murid aku len)


memandangkan 100% anak murid aku orang Iban, aku harap dalam tempoh stahun akan datang aku lebih faham bahasa dorang ni...bukan apa sumtime dorang tak fhm bila aku terang kat depan nun. bla tau bahasa dorg senang la sket aku nak explain. tapi ada certain words dorng tak lari byk dgn BM.tp take time la.kalu bahasa melanau lg aku tak fhm.tp sedap je dengar bunyi..i need to improve my language wif pupils.sharing is caring kan...


dan ini juga salah satu initiative aku tuk mendalami BI= Bahasa Iban



newspaper in Iban version

aku slalu terkena dgn anak murid aku...aku kan ngajar science.Science kan dalam English.dalam kelas...masa mula2 ngajar dlu...aku selalu highlight kan 'guys can u please speak in BI'. sum of dem answer me.'BI la ni cikgu (cakap dalam bahasa Iban)
igt nak marah tapi diri sendiri yg terkena.hahhahaha...


Sunday, March 21, 2010

aku di PUB

ye.....
apa????
 korang igt pub???
pub=Pasar Utama Bintulu
hehehhe...
macam2 ada kat sini
terus teringat aku kat kg halaman
rakyat jelata mmg la ramai
sume pakat p beli ikan+ayam+sotong dan tidak ketinggalan

1.
   
apa tuh??? ulat mulong.nyaman (aku tatau org islam leh makan ke tak benda alah ni,tp ada stengah fatwa cakap makruh...kalu boley makan pun i will not...aiiee tingat lg dia terkodek2dalam besen tuh.1 badan meremang.1 longgok=RM10) cuuuppp...ada sapa nak order bagi tau aku... ;=)
  
2.

ni pulak apa??? itik...itik tu dibungkus dgn plastik.senyap je mcm dah ready tuk dijadikan sup


3.

dan ini???sume orng kenal udang kan...bezanya saiz dia...bapak punya besar kat sini.tak penah aku tgk udang sebesar ni.lari !!! takut kene sepit kelak tok eh..


ada banyak lagi.
tp aku tak sempat snap..contohnya labi2
buat pengetahuan korang..
aku tak beli pun ketiga2 item di atas tu
aku g pasar tuk cari ikan siakap
kunun nak bakar dgn en suami
bt air asam dgn gulai
pergh.....terangkat abes


ni serba sedikit keadaan kat pub yang aku pegi tadi

1

mak cik ni jual sayur kangkung+serai.all the vegetables there.memang dorang dah letak longgok2.

2.

kat area situ gak ada kedai.kedai serbaneka.cuba tgk mcm2 ada.langsir abad ke berapa tu ae...pun ada gak dijual.ko nak apa sume ada kat sini.

tp aku rasa quite mahal drp harga asal dia.
aku pun pelik kenapa barang2 kat sini mahal2
padahal kalu ikut kemampuan...
aish...kesian aku tgk
sedangkan anak murid aku ramai yg dr berpendapatan rendah
kira ada letrik kat umah tu bersyukur gila la.

3.

ada juga main sabung ayam tuk dapatkan duit...

4.


apa???nak cari metro???berita harian???jangan harap ok.ini je yg ada.blk semanjung baru ada ok.camne tah bertuk front page metro.aku pun dah lupa.aku dah biasa dgn borneo ni ha...




pusing punya pusing
puas cari siakap
confirm tak de
mungkin dah lewat kelua kot
tu la ajak en suami kua awal...
tau dia ckp apa...
'ikan tido lg la syg...'
tp ye la...
aku pun satu
ajak dia g pas subuh.
kul 6 camtu
mamai la die
skali dua2 kecundang
 terlelap...kul 8 baru terjaga
seperti biasa men o som dulu atas katil
sapa kalah dia mandi dulu
hahaha.teruk betul la pasangan suami isteri ni kan

k bebalik pada citer aku setelah pusing buat sekian kalinya
mencarikan siakap.
tapi gagal
aku decide tuk bt nasi lemak je
beli timun n others keperluan tuk seminggu


ni nasi lemak tuk en suami...


aku bt sambal sotong+ikan bilis goreng+telur mata kerbau je pun.
en suami ngadu nasi lemak kat kantin tak de lemaknya kan
nah... isteri mu ini bt baik punya lemak
sampai tersadai depan tv tu
kene penangan nasi lemak aku
lom bgn lagi tuh
dah bope jam tido
skang kul 5 dah
tadi kata nak ambil angin kat tepi pantai
sian pulak la nak kejut suami ku ituw...
tido baik2 ye
mimpi shweet2












Friday, March 19, 2010

sumbangan amal tuk kelas

tetiba je mode rajin datang
tah angin apa tah yang melanda
sbenarnya sebelum cuti lg aku dah plan nak bt benda alah ni
at last tertunai gak la
tp ada lg keje lom bt
nanti la bt...
tak suka la time cuti bt hal2 keje
lg pun due nya lambat lg

disebabkan aku gigih buat benda alah ni
maka jarang betul aku online arini
kalu tak 24 hour lap top aku ni on
time tido mlm je off


tau tak,apa yg aku bt ????



jadual kelas dgn jadual waktu.anak murid aku ada bt tapi cam tak comey..so aku kene bt lain la.
(budget comey la yg aku bt ni..ceh perasan)


sebenarnya aku suka benda2 camni.
aku nak sgt jadi cikgu pendidikan seni.
bg ketas kat budak
lukis je apa yg korg nak
tp tak berkesempatan pun jd ckgu seni
tak dpt lari dari science
since kat matrix sampai la dgree
S.C.I.E.N.C.E is quite tough
specially nak memahamkan budak2 ni (tiap malam tau...aku pk cara camne nak pandaikan budak2ni)
len la kalu dorang paham apa yg kita ckp
dah tu buku rujukan lak takde.camne dorg nak jwb peksa.
UPSR merangkumi year 4- year 6 topic
kat kelas mmg tak sempt nak catch up year 4 n year 5 balik
unless dorang berusaha study sendiri
dah la diffrnt topic utk year 4 n year 5
sikit tak sama.camne ae..
aku cuma mampu bt
nota ringkas je tuk dorng...
tu pun ada yg tak appreciate
bila aku check ada yg missplace...
ada yg bertaburan kat corridor
sedih gile..
dah la aku fotostat tuk dorang sendiri

eh lari topik plak aku ni
tiba2 je nak emo...apahal???
dah nama nya budak mmg la camtu
cik eka oi.eh lupa diri pulak ...puan eka

over load !!!

hahhaha..apa yg overload nya
semalam...
masa aku dok sibuk pk apa yg nak masak tuk tetamu yg dtg
aku dok dpn fridge tu kat 5 minit gak la
then....
aku ada menyuarakan hasrat hatiku pada en suami tuk beli fridge baru...
pada hal baru 3 bulan peti ais tu dok dgn kitorang.
hal ini disebabkan peti ais yg cinonet tu dah penuh aku load brg2
(dah biasa kalu kat umah mama besar sket,tp disebabkan sng nak pindah tu yg cari saiz yg sedemikian.igt kan tak effect apa2)
stiap angle ada je brg ku sumbat kan.
ice cream+nugget+fries dah makan ruang.
lom masuk ayam+sotong+ikan lagi.
adoyai....aku rasa kalu bg fridge yg besar pun penuh gak.
so i need to find other methods to overcome dis prob...

maybe

1-the things not necessary should be outside ( air kotak+belacan+cococrunch+ferrero rocher melt tak kalu kat luar)
2-no need to buy everything at the same time ( let the things finish 1st then top up...)


Thursday, March 18, 2010

last minute plan

tadi...dalam kul 5 camtu tiba2 muncul idea bernas en suami.dia nak bawa kawan dia dtg umah.aku ni dok pk tak kan dtg saja.mesti kena jamu mkn la bagai.nak masak apa ini malam.tak patut kalu jamu roti mayat je.td nya nasi ayam pun dah licin.makna nya aku kene masak lain.5minit gak la aku dok dpn fridge.tgk apa yg ada.aku ada nmpk mushroom dlm tin...dgn tak semenanya tekak ni tinginkan macaroni.kbetulan bhn sume ckp.so aku bt la.


tara....



dari hujung tu kuah macaroni,match potato,kentang goreng.air lak aku bt puding cocktail dgn orange juice.ok ke??simple je kan...



atas salad tu match potato (dicampur dgn mayo+bawang cincang+gula+garam) feveret aku.mana aku blaja tah


sila abaikan plate yg lain coraknya.tak cukup pinggan daa...igt nak beli plate yg plastic je leh pkai buang masa nak pindah nanti.lg pun sng nak usung.yg ceramic ni mak ai berat nya.terkial2 tgn aku nak bawa. set pinggan ni mmg tuk kami dua je.mmg dlm set dia sume dua2.2mangkuk besar,2 mangkuk kecik,2 plate.



since aku kawen ni la pertama kali aku bt macaroni.en suami kureng sket western food.tp dia mkn je..cuma tak de la bertambah cam mkn nasi aym tadi.

ok la ae nak bergotong royong basuh pinggan dgn en suami.
nite...