Wednesday, March 17, 2010

is it appropriate ???

i just come back from mall...e3 kali ni just nak minta ssuggestion dr korang...specially yg dah kawen la.bope korang spend tuk monthly to buy all the cooking stuff such as toiletrs+detergen+oil+onion+nugget+oat+meat+fish+chicken n so on (not include the baju n aksesori pada diri sendiri)


only the bahan mentah


along this 3 month...(since marriage period) twice a month i went out wif my hubby to bought all those things.most probably the rate around 150-200  (so, monthly average=RM400 for the bahan mentah+toiltrs) .is it appropriate?sbb kitorang tak penah beli brg2ni before this.so just need your opinion or advice.is it normal.ini blom campur dgn fish+prawn+chicken.all the barang basah not beli yet.

5 comments:

pn fAzrin in d h0use said... BALAS

appropriate atau x depend la..mcm wan slalunya bl brg ujung bulan..selalunya klu beli barang, wan sk p tesco sbb sgt berbaloi2slain dpt kumpul mata clubcard..klu membeli mmg yg besar2..so barang basah slalunya x termasuk..klu membeli belah 2 dlm 150-200 mmg akan abis..tp barang tue akan tahan 2 3 bulan..mcm beras, detergen, sabun, ubat gigi, shampoo dll..so the next month kami spend dlm 50 60 hinggit utk top up yg abis2 je..tp x termasuk barang basah mcm ikan, dan keperluan memasak..bl kira2 blk..mmg mcm 2 eka.. :) tp best kan shopping..tmbh2 klu bkn kt yg keringkan poket..main amik ja masuk dlm troli :D

rDnA said... BALAS

samala eka..kadg2 sian tgk en suami.yela sekali beli barg dapur sure 150-200.tp selalu beli kat tesco cam save sikit.kumpul point nnt dapat baucer bleh guna blk..tp memandangkan kitaorg tk duk sma so cam takdela tiap2 bulan nak beli.beras pun beli yang pack 10kg tu berkurun nak habis.

E K A said... BALAS

korang takpe.ada tesco.eka ni mana ada tesco nya...kad tesco ada kat purse eka.senyap je dok dlm tu.dah dkt thn tak kelua.tp nak swipe celah mana?celah pokok?hehehe...mknanya normal la kan 150-200 tu...hmmm.....

flinstones_3784 said... BALAS

a'a..betol 2 eka..normal la 2..mmg selalu mcm 2 la..nita plak lebih kurang mcm wan la..skali beli 100-200 gak..next month top up je mana yg dh habis..selalu suma beli yg besar2 terus..nnt xyah beli selalu la..

E K A said... BALAS

tenkiu my fwend.bukan apa....im just worried.masa kecik2 dlu slalu follow mama g shoping tak smpai pun beratus2sgt.1st two month eka tak risau g sbb maybe nak mula hdp sume bnda kene beli.masuk 3rd month dok mcm tu gak rate dia.eka igt kan kitorang ni boros.apa nmpk dpn mata men campak je dlm troli tu.sedar2 en suami kelua kan berkeping2 duit 50 kat kaunter