Tuesday, June 8, 2010

honeymoon -->sabah part1

firstly alhamdulilah selamat pergi dan balik honeymoon. ke mana???tak lain tak bukan kalu ke



brunei darussalam


negeri di bawah bayu



dua tempat yg sgt best...sgt2 best ok...brunei adalah 1 tempat yg bersih dan sgt memartabatkan Bahasa Malaysia dan Agama Islam...i will show u the prove coming up next entry...and sabah...speechless...everything was there...shopping?romantic place?island?bangunan bersejarah?everything...all in one...adakah keterlaluan kalu aku cakap sabah is the best place for honeymoon in malaysia...tp itu yg aku rasa...lain org lain opinionnya. masa 1st hnymoon ritu pun best gak...sbb 1st time berdua duaan dgn en suami...ada rasa lain sikit...hehehe (gatai) walaupun penat sbb redah perjalanan yg panjang...yap...very long long journey dat i hv been...tapi berbaloi...aku g ke setiap pelusok sabah kecuali sandakan n tawau...dah tak sempat dah nak g yg dua tu...next time pulak ye... insyaallah


.......................(*_*)........................

atas desakan rakan2 (school mate) yg tanya brapa costing dari sarawak ke sabah...aku akan cite satu per satu...utk tatapan semua ok...so dat uols leh la budget how much to spend to...ok...ready ae nak dgr citer aku panjang berjela nih...hehehe...camne nak mula ye...cam panjang je...aku g honeymoon 8 hari...camne nak compress kan dalam 1 entry jenuh gak...rasanya baik aku bt chapter by chapter...ok tak??? maknanya kalu g 8 hari,8 chapter la...hehehe...sbb dalam 1 ari kitorang g byk tempat... (kuat btol 2 laki bini ni bejalan) byk gambar nak tempek kat sini.


......................(*_*).......................


perjalanan bintulu-brunei-sabah mengambil masa selama 13 jam...mesti ada org tanya 'napa tanak naik flight je...' jawapannya sbb aku nak g brunei dulu...n nak nyinggah banyak tempat.itu sbb naik kereta senang sket...kalu ikutkan cost naik flght lagi murah...sbb utk transportation (car) je kene spend dalam 300 termasuk 6 dolar (pegi balik) masuk brunei kat toll rasau...yg leceh nya naik kereta ni nak kene kelua masuk immigration,kastam sume tuh...


setiap kali sempadan kene hulur pasport,ada yg nak green card kete sume tu lah...itu yg lama n makan masa...




cuba korang tgk peta ni...dari sarawak,masuk brunei. then kelua sarawak...masuk brunei skali lagi...then kelua sarawak baru jumpa sabah...maknanya ada 7 kali checkpoint kat sempadan negara...kene spend 6 jam dah kat situ.letih sket la...nak nya cuti skolah semua org nak bercuti...sgt ramai...bertolak dari bintulu kul 4 pagi...noneng noneng noneng noneng kul 5 petang baru sampai ko...itu pun tak singgah lama kat brunei tuh...cuma lalu je...sbb en suami dr umah lg berkobar2 nak masuk pulau. jadi kitorang terus ke kk...we all decide balik ke sarawak nanti baru g brunei...sebelum tu lupa nak ckp kat korang kalu nak drive korang kene sediakan atleast


6 dolar (pegi balik) brunei utk masuk toll rasau kat brunei



then 18 ringgit utk naik ferry, 2 kali kene seberang sungai yg sgt besar


aku selaku co pilot en suami harus lah menemani n melayan dia sepanjang perjalanan...takut dia tertido karang bawak aku ke laut pulak kan...kul 5camtu aku sampai KK terus cari hotel mana yg berkenan di hati...utk hotel aku suggest korang dok sini...sgt selesa...dekat dgn shopping complex lagi...(tak abes2 shopping complex) kat situ jugak ada esplanade water front+pasar philipine+night market+segawa.






rate : RM175 per night



Antara tempat yang sempat aku jejaki adalah

Muzium Sabah
Menara Tun Mustapha
Masjid Negeri Sabah
Pantai Tanjung Aru
Signal Hill
Gaya Street
Pasar Philiphine
Night Market
Kampung air
KDCA
1Borneo
Suria Sabah
Pualu Manukan
Pulau Sapi
Pulau Sulug
Pulau Mamutik (lalu je)
Atkinson Clock Sabah
Jambatan Gantung Tamparuli (yg marsha nyanyi tuh)
Pekan Nabalu
Kinabalu Park
Bundu Tuhan
Mesilau dairy Farm
Strawberry Garden
JC Nursery
Kundasang War Memorial
Tagal Sungai Maroli (Fish SPA)
Sabah Tea Garden (lalu je)
Poring Hot Spring
Air Terjun Kipungit
Tip of Borneo
Kampung Bavanggazo
many more...sama ada sedar atau tidak


~petunjuk lokasi~
KK
Tuaran
Kundasang
Ranau
Kudat



2 comments:

HonEyBuNNy said... BALAS

best kan sabah....

ila pun pusing satu sabah ritu...

memnag heaven gila la....cuma jalan sabah xberani drive la....takot jalan sna...

teringat lak kenagan seminggu d sabah....hehe

E K A said... BALAS

a'a best.rasa cam nak pg lagi je