Tuesday, June 15, 2010

jom main mak2 ~ utk mommy to be sajork

sume org rakan terdekat aku tau yg aku tersangat impikan kedatangan si kecil... jewel of my heart...serius nak sgt...dah 6 bulan kawen ni...tgk org pegang baby tingin je rasa...baru2ni my frend dah preggy...dina...tahniah tau.tompang happy sgt...tp aku ni...bila nak ikut jejak langkahnya...setiap bulan merupakan hari yang ditunggu2...nak tgk usaha last month berjaya atau tidak..(tp setiap kali tu jugak nangis kekecewaan) disebabkan itu aku masih study selok belok in love baby making.


focus on the text cloth...dua budak di atas tu really mean it


actually aku dapat info ni dari sorang blogger yg baik hati...very membantu info hokey...since aku sendiri pun tatau keliru hal2 subur la bagai...masa bujang mmg aku tak amik pusing langsung even ada blajar masa form3...just utk lulus peksa jerk... (masa tu budak lelaki kelas aku kemain score lg 1st topic tu...ada yg dpt 100) abes pmr semua memory full, nak tambah 'ram' tak mampu so terpaksa delete...hehehe... (lg satu...sbb tak practice.. tu yg lupa.wink...apa motif nak practise masa skolah) tp skang kene refresh balik la ilmu tu...aku harap pasni leh la cuba kaedah ni...aku minta tolong kat korang sume... doakan aku cepat2 dapat baby ye...neway...thanx kak shiemz kerana bekalkan ilmu yang berguna specially utk pengantin baru lama.


....................chapter 1.....................
making baby


1stly yg paling penting kene tau Kitar Haid. apa tuh??? Kitaran haid wanita berlaku setiap bulan, secara puratanya ialah 28-30 hari. (tp ada gak sampai 35 hari...depends on individu) Tetapi secara puratanya ialah 28-30 hari.Terdapat beberapa fasa dalam kitaran haid. wajib faham tau spy senang tuk korang kira utk diri senirik
Hari 1-4
hari 1 bermaksud 1st day kita peod. ia dipanggil fasa pengeluaran haid (menstruation) Hari ni penting untuk mengetahui di mana fasa kita bermula. kalu boley, pada yg plan to get pregnant, korang tanda la kat kalendar hari 1st peod sampai tamat selepas beberapa hari tu. so that boley kira kitaran period dalam sebulan.




before we go to the further topic u should know the female reproduction organ



Hari 5-13
Ini dipanggil  fasa follicular. Pada fasa ini, hormon estrogen meningkat. Darah akan berkumpul di dinding rahim dan menebal untuk persediaan mengandung. Di kawasan ovari pula, telur yang berada di dalam bekasnya akan menjadi semakin matang.



ha...nampak tak telur tu...igt ayam je ada telo



Hari 14

Waktu inilah satu proses peneluran yang dipanggil ovulasi berlaku. Telur akan terkeluar daripada sarangnya disebabkan oleh peningkatan mendadak sejenis hormon yang dipanggil Luteinizing Hormone (LH). Telur ini sekiranya tidak disenyawakan oleh sperma akan mati dan hilang. Sekiranya ia disenyawakan, ia akan turun melalu saluran fallopio ke rahim.




perjalanan jauh sperm



Hari 15-28
Ini dipanggil fasa luteal atau fasa secretory. Selepas telur dikeluarkan dari sarangnya, sejenis hormone dipanggil progestron dirembes daripada sarangnya (corpus luteum). Ini menyebabkan dinding rahim semakin menebal. Setelah progestron semakin berkurang kerana tiada persenyawaan berlaku, maka dinding ini akan runtuh.


....................chapter 2.....................
making baby


as a conclusiaon...waktu terbaik untuk bersama suami-isteri ialah pada hari ovulasi berlaku known as waktu subur. Ini adalah kerana ketika itu telur baru sahaja keluar daripada sarangnya.


jadinya...camne nak tahu waktu subur kita?


:::: Sebenarnya ia adalah lebih kurang 14 hari daripada hari pertama haid seterusnya atau ketika fasa luteal bermula. Ini adalah kerana fasa luteal mengikut kiraan kebiasaannya berlaku selama tepat 14 hari setelah berlakunya ovulasi, sedangkan fasa folicullar boleh berubah-ubah. Jadi waktu subur adalah 14 hari sebelum hari pertama haid yang seterusnya. Sekiranya haid anda adalah tetap 28 hari, tidak jadi masalah untuk mengira waktu subur anda. Sekiranya haid anda berubah-ubah, inilah timbulnya masalah mengira waktu subur.

:::: Pada waktu subur, suhu badan wanita akan naik sedikit dalam satu darjah celcius. Juga terdapat lendiran cecair yang jernih daripada kemaluan. Ini adalah disebabkan hormon yang meningkat ketika itu.

:::: Oleh kerana telur atau ovum tidak mempunyai jangka hayat yang panjang ( 1-2 hari sahaja ) maka jangkamasa untuk mendapatkan zuriat adalah sangat terhad. Oleh itu sperma dicipta dengan kelebihan yang lain pula. Selain daripada berjuta-juta sperma dilepaskan, ia juga boleh bertahan lama ( selama 3-5 hari ) . Ini bermakna, sekiranya suami-isteri bersama 3 hari sebelum waktu subur, atau 2 hari selepas waktu subur, maka ada peluang untuk telur itu berjumpa dengan sperma yang hidup lebih lama. Oleh itu, untuk mendapatkan zuriat, pasangan boleh bersama pada hari ke 11, 12, 13, 14, 15 atau/dan 16 untuk mendapatkan waktu optimum hari kesuburan sekiranya haid anda datang secara konsisten selama 28 hari ( dengan menganggarkan waktu subur adalah pada hari ke-14 )


....................chapter 3.....................
making baby
godek punya godek kat internet...aku ada jumpa source ni...rasanya...ia amat berguna utk di praktikkan bg pasangan yg plan nak preggy...*credit to google



Perkara 1

Pengeluaran air mani selepas bersetubuh adalah perkara biasa. Namun jika pengeluarannya sangat banyak, maka itu luar biasa. Ia mungkin ada kaitan dengan tabiat kebiasaan isteri/wanita itu mengemut faraj selepas suaminya klimaks. Tabiat mengemut ini menyebabkan mani suami tidak dapat bergerak dengan lancar ke bahagian persenyawaan.



Perkara 2



Untuk wanita itu mendekatkan kedua-dua lutut ke dada untuk mengelakkan air mani daripada keluar sambil melegakan pembukaan faraj supaya air mani mendap dalam faraj.



Perkara 3



Posisi menyalurkan ereksi dari belakang dengan wanita menyujud juga sesuai untuk memastikan yang air mani dipancut ke dalam. Beberapa minit kemudian wanita itu boleh tidur mengiring.



Perkara 4



Waktu awal subur ialah tanda pengeluaran lendir yang semacam putih telur yang belum dimasak.



Perkara 5



Ini berlaku kerana telur dalam keadaan berkembang dan menunggu masa untuk menetas.







Perkara 6



48 jam kemudian wanita itu akan terasa imbasan sengal di paras atas ari-ari yang menandakan ‘ovulasi’.



Perkara 7



Jadi, jika hubungan kelamin dilakukan dari mulanya lendir jernih keluar dan seterusnya sehingga 2-3 hari selepas tanda ovulasi (hubungan kelamin boleh dilakukan selang-seli atau dua hari sekali), kemungkinan hamil ialah 15% dalam sebulan.



Pekara 8



Sentiasa positifkan minda anda, tenangkan fikiran (jangan stress)




....................chapter 4.....................
making baby


this chapter i will let u know several facts bout dis matter yg sering menjadi persoalan di kalangan mommy to be

Should I stay lying down afterwards???


Some experts also believe that you can boost your chances of conceiving by staying in bed for up to half an hour after having sex, preferably on your back with your hips raised on a pillow. In theory, this gives the sperm a helping hand because they're not having to swim against gravity on their way up to your fallopian tubes. (This obviously isn't a good idea if you're prone to urinary tract infections and have been advised by your doctor to go to the loo immediately after sex.) Another trick that some women swear by is lying on your back and "bicycling" in the air with your legs for a few minutes after sex. If nothing else it should give you and your husband a good giggle - and what could be more conducive to successful baby-making than having fun in bed!



You're more likely to conceive a boy if...


• You have sex on the day of ovulation, as male sperm are thought to swim faster and reach the egg first
• you reach orgasm before your husband, as this releases an alkaline fluid, thought to be more male-sperm friendly than the vagina's natural acidity
• you have deep penetration during sex, such as from behind (doggie-style)
• your husband has a high sperm count. This is because male sperm are not as strong as female sperm, and so the higher the count, the more chance there is of a male sperm reaching the egg first
• you avoid sex for a week before ovulation and then only have sex once on ovulation day, to keep the sperm count high
• your husband suggested the love-making
• you make love at night
• you make love on odd days of the month
• your husband keeps his genitals cool by wearing boxer shorts and loose-fitting trousers
• you eat salty food, plenty of meat, fish, white flour, pasta, fresh fruit, certain vegetables, but avoid milk and dairy products, such as yoghurt and cheese, nuts, chocolate, shellfish and wholemeal bread.





You're more likely to conceive a girl if...


• you have sex earlier on in your cycle, a few days before your day of ovulation. This is because female sperm are thought to be stronger and therefore last longer than male sperm, who will die off before reaching the egg
• your husband reaches orgasm before you
• you have sex frequently to lower your husband's sperm count, and so increase the chances of the female sperm reaching the egg first
• you keep penetration shallow
• you stop having unprotected sex four to five days before ovulation, to minimise the chances of the male sperm reaching the egg first
• your husband keeps his genitals warm by wearing close-fitting underwear and tight trousers (although this isn't likely to do his general fertility any good!)
• you suggested the love-making
• you make love in the afternoon
• you make love on even days of the month
• you put a wooden spoon under your bed and a pink ribbon under your pillow
• you drink plenty of milk and eat dairy products such as cheese and yoghurt, unsalted foods, rice, pasta, certain vegetables, mineral water, limited amounts of meat and potatoes, but avoid salt and any salty foods, wine and beer, fresh fruit, spinach, tomatoes and mushrooms, chocolate, coffee and tea. Some of these techniques are recommended as part of the Shettles method of sex selection. Find out What the scientists say about this and other methods


......................the end.......................
wallahualam...selamat beramal...



7 comments:

fikaryna said... BALAS

panjang sgt..mahu print dan baca paham2..hehe..

selamat berusaha jugak eka..mana tahu kita saing ker..huhu..

E K A said... BALAS

awk pun tgh berusaha yer...hm...sama2 ye...nanti leh anta anak ngaji sama2

Mrs weck said... BALAS

Dear EKA : berusaha dan bertawakkal la selagi kita mahukan sesuatu.. Allah maha besar..hanya DIA shj mampu memberi apa yg kita ingini. Dont give up to try n try.. ada lg ramai wanita yg berkahwin mempunyai nasib yg sama,malah ada yg bertahun2 lamanya. Jgn stress,ini juga faktor utama gagal mendapatkan bayi. Dlm islam pun bnyk tips2 yg boleh dikongsikan.. Sy doakan smoga awk juga memperoleh zuriat x lama lg..

Lisa said... BALAS

salam eka,

nak kongsi tips skit gak, amalkan mkn asid folic dgn minum anlene materna erk, insyaAllah dgn izin Allah cepat la lekat, aminnnnnn

E K A said... BALAS

mrs weck : tenkiu...doa2kan ye
lisa : anlene dgn asid folic ae...baik...akan ku cari sekejap agi,thanx ye

pn fAzrin in d h0use said... BALAS

good info eka..but one for sure...doctor ckp..dont stress...Allah maha mengetahui yg terbaik utk hambaNya...sama2 kt doa ye eka...

E K A said... BALAS

ya....tak mo stress2...caiyok2 wan