Monday, June 28, 2010

hubby wifey look brown la

aiyark...kepala en suami kene potong pulakz






ha...ini baru betul*




ada bau kedai tak kawan2...org kat atas tu pakai baju+seluar br...but not me...org sebelah me...actually tu la present aku bg kat en suami tempoh hari......tau tak kenapa bawak g kedai...sbb seluarnya bosar...kene alter (laki bini mempunyai masalah yg sama setiap kali beli seluar baru, tak sah kalu tak kene alter) sbb tu jugak, pas 2 minggu br en suami dpt pakai......ekceli, last week lg dah siap...tp, kan aku dah iron baju stok seminggu...makanya kene la abeskan baju minggu lepas dulu... last week lg dok merengek rengek nak pakai bj baru...tp isterinya tak sempat nak iron + buat2 malas lebih tepat lagi. tu yg kene tunggu isnin ni. berkobar2 dia tunggu dis week...sbb nak pakai suit br...heheheh...saje je nak tunjuk kat korang....syanteq tak...eh handsome tak


*gambar di atas cam tak siap je aku tgk...tak dapat ambik gmbr full.harap maaf... ank murid yg amik gambar kitorang.itu la jadinya...tu pun jenuh cover dgn ank murid tu. malu o....



Sunday, June 27, 2010

demam bola

seperti yang diketahui ramai...skang kan musim bola...makan bola...minum bola...tido bola...dan ini lah terjadi kat aku dgn en suami...mmg tak leh lari...kene gak tempias



gambar tak de kaitan...cuma mood nak bercuti kembali lg



last night kan cuti...en suami tido lewat...aku ni kunun nak jadi peneman setia en suami... nak teman tgk bola...pada hal penakut nak masuk tido sorang2 kat bilik nun...aku tak minat bola..serius...tu yg en suami dok bet dgn abah aku...sapa kalah kene beli baju raya, aci tak??? sepatutnya menantu la kene beli kan...heeheh...tp abh aku yg letak syarat camtu...


hokey berbalik pada kisah semalam...niat nak teman en suami... lastly dua2 tertido dpn tv...bgn2 je dah kul 5...aku tgk mata en suami...tutup rapat je...confirm tv yg tgk kitorang ni...aku kejut en suami...sebelah mata je dia buka, then jalan menuju ke bilik...keesokan paginya...bgn2 je...sakit gilos belakang ni ha...bila difikirkan balik...maybe sbb tido tak betul kot...bayangkan comforter nipis tu dijadikan tmpt landing kitorang dpn tv...mau tak sakit belakang...pagi2 je dah minta en suami urutkan...then turn aku lak...ni jap g nak kelua cari benda alah ni





tp en suami tgh tido lg...cam tak sihat je...risau aku...aku pun fening2 kepala je ni...baru betul org panggil kena
demam bola



shampoo bawang ???

sebelum ni aku pun tak penah dgr nama shampoo bawang...mula2 dengar cam nak gelak.tp bila my click bt review about the effective of dis shampoo...aku mula menerjah setiap pelusok kedai di bintulu ni ha...termasuk guardian n watson...malangnya...gagal ditemui...siap kene gelak lg...hampes...



credit to reen




aku : miss...ada syampu bawang tak
guardian : hik hik...sambil senyum kambing kat aku...
aku : eh...betul la syampu bawang... (ingat saya main2 ke)
guardian : mana ada syampu tu dik...
aku : tq~dgn muka sedih...nak je aku tunjuk prove mmg wujud syampu tu


maybe kat sini lom sampai lg kot...serius aku sgt teruja bila dgr review dari reen...aku igt aku nak try la shampoo ni kot2 la masalah rambut gugur aku dapat diatasi...utk maklumat lanjut korang sendiri cuba jejak blog kawan aku ni...sgt berkesan hokey...




tag perasaan

cute


thanx pn farah bg tag ni...pn farah atau dikenali dgn nama wan masa sekolah dulu (full name wan apa ae...wan farah ke...eka pun tak hingat...sori ae...) ...kenal wan sbb seteknik dgn dia...dok 1 blok...tp kelas lain2...veri friendly + happy go lucky person. wan ni dulu ratu coklat...disebabkan dia org langkawi...setiap kali balik langkawi ramai benar org oder kat dia.adeh tingat pulak zaman muda2 dulu...touching i...udah udah...actually wan org ke 3 yg bg tag ni kat eka... tp dah lama tag ni berkubur dalam draft. belom di jawab...eka dpt tag ni masa g honeymoon ritu...disebabkan belom ada kelapangan...tu yg dok tangguh2...so...now...eka nak jawab tag wan n bayar hutang dina n umi ~ my ex UTM mate...


1.Adakah anda happy sekarang??

ya...saya hepi dgn kehidupan saya sekarang...syukur alhamdulilah...


2. Kenapa anda happy?
hepi sbb ada

mama + abah yg veri loving+caring


 
en suami yg sangat2 memahami~en suami demam waktu aku jawab tag ni...sian



kerjaya yang terjamin~walaupun gaji tak byk mana...syukurr...
 
3. Apakah benda yang boleh membuat anda happy?
buat masa ni...benda yg leh bt aku hepi...tatkala tuan doktor ckp kat en suami..."tahniah isteri awak mengandung" bila ye rasanya...doakan kawan2




4.Pernahkah anda menerima tag?
ye... dah banyak kali sgt


5. Nyatakan warna yang anda suka.
of couse pink...merah pun suka gak...tp jgn kaler ala2 'tahi anjing' udah la...tak berapa minat...kalu bukak gerobok aku tu leh kata sume baju warna lebih kurang je...warna yg aku tak suka...langsung tak de...kadang2 teringin gak nak mencuba warna2 lain...tp setiap kali tu gak aku tertarik dgn warna2 yg striking...bt pengetahuan korang... faktor warna baju sgt2 mempengaruhi mood aku...hehehe


6.Beritahu 9 orang yang anda mahu tag.
sapa ae??? rasanya sume org dah dapat tag ni...aku je ketinggalan zaman n amik masa lama utk melunaskan tanggungjawab ni...aku tujukan pada sapa2 je la yg nak jawab...minta sila dengan segala hormatnya...


Saturday, June 26, 2010

aku=si 'chocolatier' maniac

harus diingatkan...entry kali ni hanya utk tatapan wanita sahaja


sebelum tu...ada ke perkataan ber'chocolatier'...
aku main reka2 jer ekceli......
maksud chocolatier adalah...
mood nak makan coklat yg tengah menggila... ;-)
dan mood ini membawa petanda kepada kedatangan 'kawan baik'
( ada paham ka ??? kawan baik = peod )
aku bukan apa...risau......
apakah bulan ini masih didatangi 'kawan baik'
tanak jumpa boley tak.... (wink)
kalau kawan baik datang menjengah bulan ni...
maksudnya usaha bulan lepas tak berjaya la...
ala frust lg...tolong kawan2...bg tips2 penting pada aku
kitorang tak pandai ke.hehehe
tiap2 bulan asik nak kecewa je...penat la camni
nak tgk...ada apa dlm fridge umah aku...meh sini
sarat dgn muatan ini semua



wajib...


ini pulak kegemaran bersama...'acid follic en suami'...sbb dia kene mkn tp2 ari



mari ber'bueno'...br top up smlm...sbb ada promotion...murah giler...29.90



soft cheese cake...comel je sbb ada bunga kaler pink kat tgh nya...


sblm ni tak penah beli pon...tetiba teringin


ada setengah org kalu kawan baik nak menjengah ulang alik g dapur cari air masak
haus je kejenya
ada yg skt2 pinggang...ada gak sakit kat breast
haisy...macam2 kan...tp aku lain sket
dah risau ni...2-3 ari mungkin ada jawapan utk segala persoalan ni...
smlm igt nak ajak en suami g miri cari secret recipe tp aku ada kelas pg td...soo...
terpaksa la...mengabaikan hasrat hati...
kalau la ada owen kat  umah mmg dah bt cake chocolate ni



Friday, June 25, 2010

poligami ?! aaa... tanak

first time dapat mimpi buruk sejak bergelar .......






suami isteri


sungguh...aku tamau mimpi semalam menghantui hidup aku...teresak2 menangis weh, then kejut en suami ckp... "abg tak mo kawen lain...promise..." en suami dgn mamainya sebelah mata je dia buka then jawab... "nape ni syg...abg kawen syg sorg je...tido balik ye"  sambil dodoi aku....hhahaha...tak malu punya budak...tido sampai nangis2. tu padahnya...pas subuh sambung tido balik.tp nasib gak mimpi camtu...kelam kabut aku terjaga...terus mandi n siap2 ke sekolah. kalu tak mimpi gitu alamatnya tak g sekolah la tadi...camni citernya...aku mimpi en suami bawa pompuan lain...tatau la apa hubungan dia dgn pompuan tu...tp cukup membuatkan aku risau di tahap max. en suami jalan seiringan dgn pompuan tu pun bt aku nangis cam nak gila...haisyyy....apa nak jadi ni...


:::: {{{'_'}}}::::


dah tu g sekolah...pagi2 lagi ada pulak sorang cikgu ni nyakat aku...

cikgu J : hai cikgu...sibuk nampak...ada kelas ke...patut la nampak hasben makan dgn pompuan lain kat kantin tadi
aku : dgn sapa (panik seketika dah la mimpi bukan2)
cikgu J : tah...pompuan filipino mana tah blah sambil gelak2


hangin je aku ni...aku dah la masih trauma dgn mimpi semalam...nasib baik aku jenis tak cepat melatah kalu tidak...siap la en suami...serius...sapa di sini  rela dirinya dimadukan... sila angkat tgn..


Ya Allah Ya Tuhan KamI...
pEliharalah huBunGan kAmI
+
muRahKan reZekI kaMi
+
JauhKanLah kami dr AzaB api Neraka
aMin..
Ya Rabbal Alamin....





~ Sangat2 Sedih...~

cerita ni berlaku semalam pas aku balik sekolah...tp tak sempat nak stori mori kat sini...nak jadikan cerita...aku lunch kat luar semalam sbb tak larat nak masak pas abes kelas tambahan...then g la 1 kedai ni...dah oder apa yg patut...datang 1 watak ni...'gadis' + very good looking...ya...cukup pakej...yg en suami pulak dok tunjuk2 sambil moncongkan mulutnya ke arah budak pompuan tu...mula2 aku igt en suami ni...ei...nak kena laki aku ni.karate kang...tak penah pun sebelum ni dok main mata dgn org len...aku tarik muka la...pastu en suami ckp...syg, cuba tgk kat tgn dia tu...ada apa... o...rupanya...en suami bg signal suruh aku tgk budak tu...mata en suami tertumpu kat 1 objek. aku pun tgk la...ada kotak rokok...aku ckp...ala boypren dia punya tu...en suami pun cam leh trima apa yg aku ckp, then sambung makan...suddenly...budak pompuan yg dimaksudkan tu panggil waiter 'woi...tempat buang habuk rokok ada dak" dr bahasanya cukup menggambarkan betapa.... (sila sambungsendiri ayat tu yer) dah la loghat bahasa aku...terkezut ar...bila tgk kat tgn dia ada sepuntung rokok dan mulut pulak penuh dgn asap...aduhai...syg nya muka sket punya cantik...tp...haisy...aku bukan niat nak ngutuk atau aibkan budak tu...cuma terkilan...bila seorang gadis melayu yg kununnya penuh dgn adab sopan 1 masa dulu dgn riaknya ber smoking di tempat public cengitu.aku bukan nak tunjuk yg aku ni baik sgt...tp rasa malu gila...org lelaki keliling dia takde pulak smoking. dah tu ada lak pakcik2 yg boleh di title kan abg ustaz dok tgh mkn gak...sume tgk je dia...tp dia bt tatau je...siap gelak huha huha lg seolah2 mau kan perhatian. apa ko megah sgt bila asap rokok yg berkepul2 keluar dr mulut ko???  atleast kalu dah ketagih sgt...balik karang la lepaskan gian...terfikir gak aku...apa nak jadi dgn nasib ank muda kita...bakal2 pemimpin kita nanti.minta dijauhkan la benda2 ni jadi kat keturunan + anak murid aku...sorry to say la...aku mmg tak gemar org camtu...sebelum ni aku penah tgk pompuan smoking...tp bukan sedara semuslim aku...so aku tak amik port la + aku tak kisah...tp bila tgk sekaum...aku jadi kisah...





p/s : sori kalu ada yg terasa hati ke hape...tak de niat nak aibkan sapa2...cuma nak kita lebih peka...takut2 terjadi pada sedara mara kita...lihatlah kawan2 betapa negara kita telah terpengaruh dgn budaya barat...adeh tounching tul la aku entry kali ni...hokey...aku takmo ckp lebih2 karang budak ni  tau mati aku...hehehe

Wednesday, June 23, 2010

ergh...nak sanding lg sekali aci tak???

haisy...skang musim meng'uplode' gambar kawen... bila aku tgk kawan2 + blogger2 kawen baru2 ni...aku pun rasa cam nak kawen lg  eh... kawen tak mo dah...tp, nak sanding je...lg sekali, aci tak... byk benda aku nak ubh kalu diberi pilihan kat aku...antaranya plg ketara...aku nak ubah...


1- my henna




 see...nampak tak lukisan kat jari jemari n tgn i tuh... :-(



2- my pelamin


cedih...pelamin aku tak cantik cam korang



mesti ada yg ckp udah2 le tu...bawak2 la kasi chance kat org len pulak kan...bersyukur la dgn apa yg anda dpt...drp non ado...ye aku tau... tp perasaan ketidak puasan hati tu...masih bersisa... suppose...aku nak pelamin yg ala2 cengini...


pelamin anganku~suka bunga yg btk bolat cengitu



cantik kan.tp tak kesampaian...pelamin anganku musnah...sgt2 down tatkala melihat pelamin aku tu...cedih tau...kalu la diberi peluang mmg aku nak sanding lg skali...ayuh kanda...anniversary yg ke 50 kita sanding nak...kedut pun kedut la...wakakakka...walaupon...dah 6 bulan kawen...aku suka jenguk2 b2b nya blog...tgk dorang nya preparation yg meletup letup tuh....i loike...neway pada yg dah melangsungkan

HAPPY MARRIED
SELAMAT MENEMPUH ALAM RUMAHTANGGA
welcome to the club


(*_*)

Sunday, June 20, 2010

1st time berpuasa dgn en suami...

dear diary...arini...ari pertama aku berpuasa dgn en suami...hehehe...bila selisih kat makmal tadi en suami bt2 muka letih la kunun...nak tunjuk diri tu puasa agaknya...sian dia...sabar yer...lg 5 jam je lg...masa aku berblogging ni pun...en suami tgh tersadai depan tv nun...aku pun nak join sekaki gak jap g ni...hahahha...aku igt aku sorg je jadi juon bila berpuasa....upanya en suami pun cengitu...petang ni mau mkn apa ye...aku tak rasa, aku larat nak masak...berdasarkan past experience la...tatau la kalu dah jd bini org ni lain sket mode nya...cam zaman bujang...selalunya beli kat bazar jer...tp...mana nak cari bazar...ada ke bazar rejab...hohohoho...


...............(*_*)..................


arini juga 1st day ke sekolah selepas bercuti selama 3 minggu...dan dlm 3minggu ni jugak...peti suara aku ditahap yg stabil...tup2 arini terpaksa loud speaker...nak berlawan dgn 40 org...kalu ckp slow...sapa nak dgr...



candid...



lebiu



pst : gambar di atas tiada kaitan dgn entry kali ni yer...harap maklum !!




happy fathers day

pagi td...celik je mata benda pertama yg aku bt adalah....
capai hp en suami
then wish kat abah sempena special day dia
tahun ni...merupakan thn pertama aku ada 2 bapa
2 lelaki bergelar ayah dalam hidup aku
sorang
CHE YUSOFF BIN HASSIM (my abah)
and 
YAHYA BIN CIK PA (my bapa = my FIL)
to both of u
u are the most wonderful father in the world


bj kaler hijau tu la bapak aku


aku+hornbill+abah


to my abah...eka syg abah !!! kalu tak disebabkan abah...aku takkan sampai ke tahap ni...serius...he always support me no matter wat...he always my shoulder to cry on...when im down he always keep me up...he always advice me to not give up specially masa zaman belajar dulu...korang igt tak masa form 3 tak silap aku...ada part kene bt keje pertukangan...aku nak pgg gergaji pun tak pandai...lastly dia yg buat kan kat aku n jadikan kerusi...bukan setakat belajar ... since i was born ... i heard azan from him. he raise me up dgn penuh kasih sayang...biar la apa org nak ckp...dia tetap bangga dgn ank dia yg sorg ni...abah very responsible person...masa secondary dulu...jgn harap aku nak kelua dgn kwn2...kwn2 hanya setakat di sekolah...abes skolah mmg tak de chance la nak kelua ke bandar ke hape...sampaikan ada suara nakal gelar aku ni anak bapak, anak manja. lantak la...dah abh aku syg kan aku...kalu aku nak apa2 dia la akn teman kan....walau sesibuk mana pun dia...rela jerk...dia juga merangkap bodyguard aku. mmg la ada org tanya...tak bosan ke kene control cam tu...hidup tak bebas. tidak...aku tak penah rasa camtu...sebaliknya megah bila dapat abah yg sgt menjaga anknya...tp bila difikirkan balik, abah bt sume tu ada motifnya...sampai skang ni pun...masih bersikap gitu,walaupun dah kawen...nak ke mana2 je...mesti bg tau dia...dia sgt risau kalu call aku tak dpt...setiap hari mesti call dia n bt report...penah aku demam last 2 month...dia sgt risau...dia call en suami...bg tau itu ini...utk kebahkan demam aku...that made me grateful to have such a wonderful father like him. buat abah...hadiah fathers day belom lg di post. masih di tangan anakanda...2-3 ari lg br sampai ke rumah hokey


I just want you to know
you mean the world to me
Only a heart as dear as yours
would give so unselfishly.

The many things you've done,
all the times that you were there,
Helps me know deep down inside
how much you really care.

Even though I might not say it,
I appreciate all you do
So richly blessed is how I feel
for having a father just like you.

 
 
 
buat bapak...en suami ckp dia sorang yg pendiam...tp, masa aku kat umah dorang, masa majlis bertandang tu...ok je bapaknya...ada saja topik yg nak dibincangkan...thanx sbb sudi terima eka sbg menantu bapak...jauh lg perjalanan utk kenal hati budi bapak...memandangkan br 2-3 kali jumpa dia...cume telefon je la penghubung. buat kawan2 sume...walaupun setiap kali pas solat kita baca doa ni...tp apa kata kali ni kita betul2 hayati makna di sebalik doa ni
 
 
 
 



psstt : tetiba rindu nak naik moto dgn abah
abah pasangkan helmet tuk aku
huarghh nak nangis...

Saturday, June 19, 2010

Petua RumahTangga Bahagia~dari Asmungi Sidek

takde keje tadi...saje godek2 kat internet credit to en google...sekali aku tertarik dgn info ini...so y not kita berkongsi sama2kan. aku nak tanya korang...korang penah tak, dgr statement dari public... "ala...2-3 tahun kawen mmg la manis...bila dah lama2...ergh...si suami makin menunjukkan belang. bila umo 40 mula la pasang angan2 nak tambah lg satu..." gerun nyer aku dgr statement ni...aku tamau perkara2 ini terjadi pada aku...dijauhkan la...tak sanggup...nak berkongsi kasih...even kasih mama dgn abah pun aku sorg yg punya...apatah lg kasih suami...tanak !!! disebabkan itu aku cari initiative the way to make sure our relation sentiasa manis2 aje...dan aku dpt ini



1.Sering melakukan kegiatan bersama-sama seperti makan bersama, keluar berjalan berdua-duaan, beriadah dan mandi bersama ~sudah semestinya...amalan bg setiap pasangan suami isteri rasanya

2.Galakkan isteri tidur di atas lengan suami. Isteri yang penyayang akan berada di belakang bahu sebelah kanan suami ketika berjalan ~tak sangka pulak...petua yg ini...mmg tiap2 malam aku buat. aku perlukan lengan en suami sbg bantal kepala aku.kalu tak de 'bantal' yg ini tak tau la camne. sejak 6 bulan ni...inilah bantal aku. haisyyy...buatnya en suami kene kursus atau outstation...aduhhh...tp bab bejalan di belakang bahu suami...aku lom amalkan...selalu beejalan seiringan.

3.Jaga agar mulut dan badan tidak berbau agar suami sentiasa mahu berseronok dengan isteri. ~ada...ada listrine dgn deodarant...sapa nak cium ketiak i...meh sini... ;-)

4.Isteri yang hangat dan romantis sentiasa mengharapkan suaminya berada di rumah bersama-samanya ~hangat n romantis??? ada ke pada aku...tp en suami selalu ckp bdn aku panas...masa mula2 kawen dia slalu tanya...syg demam ke...panas jark..tp kalu bab romantis...hm...kene tanya org la tuk evaluate aku...kita tak nampak apa yg ada kat diri sendiri.dan yg last sekali tu...aku mmg mengharapkan suami aku sentiasa dok depan mata...tak sanggup aku nak berpisah...dan aku bersyukur sbb sama 1 sekolah dgn en suami...in case tak sempat bt breakfst kitorang akan mkn kat kantin skolah sama2

5.Tukar gaya penampilan setelah beberapa ketika untuk mengelakkan jemu kepada pasangan. ~ hah??? gaya apa yg aku nak ubah...gaya otomen? robocop ? tak la...mungkin gaya berjubah...satu hari nanti. insyaallah...

6.Kreatif mencipta suasana yang harmoni dan tenang dalam rumah tangga. ~ nak mencipta suasan??? camne ae...tp so far harmoni+tenang je. walaupun aku tak cipta apa2...alhamdulilah

7.Sekiranya ada pergaduhan atau pertengkaran, cuba ingat kembali kenangan manis semasa bercinta dan berbulan madu. ~sepanjang 6 bulan ni...aku dgn en suami lom sampai tahap gaduh + bermasam muka...walaupun dalam seminit...penah gak aku cuba gedik2 nak merajuk...teringin gak nak rasa dipujuk kan...bak kata org kalu nak masak mesti ada rasa masam+manis+masin...br sedap masakan tu...tapi kejap je...aku bersyukur dapat en suami yg sgt alert dgn aku...dia sedaya upaya memastikan supaya aku tidak mogok dgn dia. tp aku takut gak...kata org kalu tak penah gado...sekali gado cam ribut taufan...ar....tak mau...minta dijauhkan

8.Kenangkan jasa dan susah payah isteri mengandung dan melahirkan anak. ~ ini belom lagi bt masa skang...camne ae...en suami nak kenangkan jasa apa yer

9.Sekiranya berlaku penceraian (bagi pasangan Islam untuk talak satu dan dua saja) jangan mudah menghalau isteri keluar dari rumah sebelum habis edah kerana mungkin suami isteri berminat untuk bersatu kembali (rujuk). ~ oh...nauzubilah...tanak...tanak ianya berlaku pada pasangan eka + firdaus....takmo benda2 cerai rujuk nih...tuhan...peliharalah hubungan kami dgn sebaiknya

10.Suami kena lebih mesra dengan keluarga mentua kerana sekiranya rumah tangga menghadapi masalah, ibu bapa mentua boleh membantu dari segi nasihat. ~ hohoho...part ni mmg tak dinafikan...thanx en suami sbb terima my parent as yours. dan mama dgn abh sgt sygkan en suami...since dorang sendiri tak penah ada ank laki...sampai kekadang aku sendiri yg jeles...boley camtu??? si abah la specially...skang kan world cup...dorang dok bet negara mana yg menang...pas abes call siap dok ber SMS lg...dgn aku abah tak penah pun send msg...aiyark... itu pun nak terasa ke...poyo la eka ni

11.Suami jangan tumpu perhatian yang berlebihan kepada dunia luar berbanding keluarga sendiri. ~bt masa skang tak de la lg pengaruh luar...cuma once a week mesti kene main futsal...en suami jenis org yg bersukan...nak bt camne dr sebelum kawen lg...aku takleh halang...sbb dah hobi kan...lg pun utk kesihatan diri gak...dimaafkan...

12.Isteri jangan lebih banyak masa menyibukkan diri dengan dunia luar, seperti aktif dengan kegiatan persatuan, berpolitik atau terbabit dengan jualan langsung. ~kegiatan persatuan + jualan langsung + politik specially aku tak minat lgsg...yg aku risau...aku sgt aktif dalam dunia cyber ni...kadang2 en suami minta teman tgk tv sebelah dia pun..." kejap yer...syg nak siapkan keje sket...sket je lg" padahal...ber 'fb'ing + berbloging...berubah la eka...sian en suami...tak de teman...yerp insyaallah 1 ari nanti aku akan stop semua ini. ;-)

13.Sentiasa berlembut dari segi percakapan, layanan kepada pasangan dan pergaulan sesama ahli keluarga. ~ yerp...insyaalah aku akan sentiasa amalkan yg ini...

14.Isteri perlu berhias lebih kepada suaminya berbanding apabila keluar rumah. ~hehehe...kat umah pun kene tempek bedak ker...tak pandai la mekap2 nih...tlg ajarkan saya...camne aku kat luar camtu la aku kat umah kot...cumanya kat umah tak la pakai tudung n berpakaian sopan bagai...kat umah slalu pkai seluar+skirt...haisyy...bila nak blajar pakai ken batik nih

15.Menjawab setiap pertanyaan suami dengan lembut. ~ aku akan sentiasa beringat utk rendahkan volume aku ketika bercakap...aku bkn jenis yg sopan santun+lemah lembut sgt. sbb kadang2 bila bercakap...tak sedar...specially kalu dia kat living room aku kat dapur...en suami kalu fokus kat tv ko rasa la...sbb tu aku ckp kuat...mau 1 bintulu dgr...kalu jawab slow2 nanti en suami tak dgr camne...kene ulang byk kali lak...he...tp aku tak penah guna bhs kasar lg...tak sampai ati aku nak guna bhs kasar dgn en suami. dosa tau...senirik tanggung lg pun parent aku tak penah ajar ckp kasar2...dan kalu dgn kwn2 pun mostly aku bhs kan diri aku dgn 'eka'...mama aku sgt marah kalu bhskan'aku', apatah lg nak keluarkan kata2 kesat nih... Cuma nada suara tu la kadang2 tak terkawal. kalu situasi yg bt aku excited ke...kuat la suara aku...neway kene improve lg part ni!!!

16.Pasangan tua, terutama isteri jangan terlalu rapat dengan cucu, tidur dengan cucu dan tinggalkan suami tidur sendirian. ~haha...jauh lagi perjalanan aku nak sampai ke tahap ini...anak pun non ada lg
17.Sekiranya ada masalah, bawalah berbincang. Jangan bertengkar dan masing-masing menegakkan pendapat sendiri. ~ ya...kitorang slalu berbincang...penting banget !!! sbb dua2 pihak leh tau apa masalah yg dihadapi...let say kalu stress byk keje kat skolah...en suami akan tlg aku...kitorang mengamalkan konsep give n take...

18.Fahami dan hayati sifat pasangan dan anak-anak. Suami disifatkan seperti matahari sentiasa panas, isteri bulan; cantik, lembut dan indah dipandang, manakala anak-anak pula umpama bintang iaitu sifatnya sebagai penghibur dalam rumah tangga. ~harap2 gitulah hendaknya...skang ni tau la serba sedikit pe'e en suami...
19.Suami isteri perlu mengekalkan sifat romantis dan sentiasa berhati muda walaupun masing-masing sudah berusia. ~ itu lah yg diharapkan aku bila tua nanti...arap en suami tak berubah sampai bila2...amin...
20.Anak-anak jangan dipaksa mengikut telunjuk dan kehendak ibu bapa tetapi beri mereka pilihan yang sesuai tetapi sentiasa awasi mereka. ~teeettt....lom ada anak

21.Ketua rumah tangga yang bijak sentiasa ada perancangan jangka panjang untuk ahli keluarganya. Sama ada dari segi kewangan, pelajaran dan tempat percutian. ~ ya...setiap bulan mmg ada saving utk semua ni...mmg tak leh usik

22.Keluarga Islam, pastikan sekurang-kurangnya dua waktu sembahyang berjemaah bersama-sama ahli keluarga - merapatkan hubungan dan kemesraan. ~alhamdulilah...kalu kat umah mmg kitorang amalkan...harap2 diteruskan sampai bila2...suka saat en suami mengucup dahi selepas solat...shahdu nyer...tak sama dgn kiss gud nite atau lain2 kiss tau...lain rasanya

23.Jangan beri ahli keluarga makanan yang tidak halal atau diragui kehalalannya kerana bermula dari makanan membentuk air mani dan melahirkan generasi seterusnya ~ disebabkan ini...aku tak dapat mkn kek...sbb en suami khuatiri asal usul kedai kek tersebut...tak ada cop halal n ada dgr cite yg tak best ttg ingredient kek tu...itu sbb beday en suami tempoh ahri tak de kek...kdg2 aku suka bt en suami dlm delima, bila nafsu mkn aku memuncak maukan kek...merengek2...terpaksa la en suami pujuk nanti g secret recipe kat miri yer...adeh...secret recipe plz bt 1 branch kat bintulu ni.



doakan kebahagiaan kami



Friday, June 18, 2010

ho yeay !!! dapat hadiah lg


suker...suker...aku dapat ini dari suami tercinto


aiyarkkk...krayon???tua2 masih mewarna ker



tatau la kenapa dapat pensel warna krayon ni......nak kata sempena hari guru dah lama lepas kan...haisy...terima je la...lg pun cantik jerk casing dia...cam briefcase...kalu masa muda2 dulu krayon buncho dalam box hitam tu jerk




nanti leh letak stationary dlm casing ni



agaknya en suami pun tau isterinya suka mewarna kot... ya...aku mmg suka sgt mewarna...sepatutnya kene ngajar kindergaden br seswai dgn jiwa aku. disebabkan itu agaknya dia belikan aku the new one...mungkin juga sbb sesi persekolahan dah nak bermula kot......neway thanx en suami...nanti i lukis muka u tampal kat bilik kita yer...bila en suami bg ni teringat pulak masa aku kanak2 ribena dulu... mmg dr kecik lg...mama ckp, aku suka mewarna...since 4 tahun dah pandai menunjukkan bakat dalam bidang ni. pensel luna yg panjang sekali tu, 48 batang ke berapa tah... mmg selalu jadi milik aku...bila g skolah...sume org bt2 kagum+terpegun dgn pensel tu. specially yg jenis ramai adik beradik tuh...dah tu bila bawa g skolah...abes berterabur dalam beg...kelakar kan...ada yg datang pinjam sbb byk pilihan warna...hehehe...skang bila aku tgk ank murid bawa set luna yg panjang cengitu, terus mengingatkan aku pada zaman kegemilangan aku dulu.


actually tadi g beli stationary dgn en suami...kunun nak beli pen jerk...sbb tak lama g dah nak start skolah kan...ramai gile budak2...dorang pun sibuk beli pensel la bagai...aku  yg tua ni pulak nyibuk lebih...tetiba teringat pulak zaman belajar aku dulu...setiap kali mula sem mesti serba serbi baru...sbb nak mula kan kelas dgn semangat br...jd barang2 sume pun kene baru la. dan perangai huduh aku ni terbawa2 sampai ke tua...padahal pen sume ada lg...tah apa yg aku beli, aku senirik pun tak pasti...main campak je dlm troli...sampai RM50 berhabis kat bhg stationary saje...niat dihati nak beli pen merah jerk...sbb pen merah dah kehabisan dakwat...sbb baru abes marking exam paper kan....di samping tu aku beli present utk ank murid aku...nak bg reward utk dorang yg tunjukkan improvement dalam exam lepas...arap2 dorang suka la...okey la...aku nak cuba try guna kaler baru ni...hehhe

Thursday, June 17, 2010

surprise beday yg tak berapa menjadi

actually kisah ni berlaku pada minggu lepas...1 ari selepas kitorang balik dr brunei...lama betul amik masa nak citer kat diary aku ni ha...bkn apa aku sgt sedih + frustrated + dan yg sewaktu dgnnya...mesti korang tertanya2 kan kenapa??? beday sapa???...actually beday en suami...hokey aku citer dari mula ae...nak kene recall balik ni...tp bukti kejadian sume dlm tgn aku...gini kisahnya...


................(*_*)................


hari ahad..10 malam...dua laki bini ni dah ready nak tido...disebabkan kepenatan yang amat sgt...travel jauh kan...aku tau beday en suami 8.6. tp aku lupa hari apa bedaynya...then aku rujuk la calender kat hp en suami since hp aku lom setting lg dia nya date...see aku sgt tak excited dgn hp baru skang ni...god...i want my hp back... rujuk punya rujuk...arini 7.6...aku cuak ar...kalu rini 7.6 maknanya esk la beday en suami.ada lg 2 jam sebelum kul12...tp aku lom bt apa2 preparation lagi ni...en suami pun bt derk, je tak de pun bg hint yg esk beday dia...cam tatau apa2 je...yg aku ni macam2 dah pk dalam kepala otak ni...drama je...mata bt2 tutup rapat...en suami dah selamat...tido nyenyak kat sebelah aku...aku dok fikir nak bt apa ni...dah la 1st time sambut beday en suami sbg isteri...greeting card apa pun tak de.lastly...aku bgn senyap2...cabaran gak tu nak ketepikan en suami dr aku supaya dia tak terkejut...dah la en suami cpt sedar. naknya kalu aku tergerak sana tergerak sini. then aku tolak dia pelan2...berjaya !!! tiba2 en suami bersuara...syg nak g mana tu... selamber aku ckp syg nak 'shi2' jap padahal aku terus bergegas kat bilik keja aku (tempat aku letak teaching aids n all those things) aku nampak manila card...time tu muncul la idea spontan aku...aku amik maker...then bt ini



tampal kat depan pintu toilet


kunun nak bt surprise lar...napa perlu letak kat pintu toilet...sbb toilet ni mmg betul2 depan bilik kitorang. jadinya dalam firasat aku...bila en suami bgn subuh esok...buka je pintu bilik, otomatik dia akan nampak benda alah ni...bila dah setle tampal manila card tu...aku pun slow2 masuk selimut...sambung tido balik...harap maaf...sila abaikan tulisan cikgu eka yg kurang memuaskan itu. disebabkan kemengantukan yg amat sgt...kalu anak murid bt tulisan senget benget camtu tau pun bising.hehehe...aku ajar utk kebaikan dorang kan...


....................(*_*).....................


hari yang ditunggu2 telah tiba..keesokan paginya...en suami bgn cam biasa...aku dah perasan time tu...sbb sebelum dia g amik air semayang dia akan kejut aku. tp, aritu aku bt2 tak dgr (drama lg) ...buka2 je pintu bilik...hehehhe...apa lagi...menjerit la suami ku ituw...sambil tgk hp betul ke beday dia arini...dia sendiri pun tak igt aritu beday dia...tgk2 mmg kat hp dia tulis 8.6...excited gila en suami...riuh rendah jadinya...pg2 lg..dia ckp, sebelum ni tak penah ada org bt camtu (en suami tak pernah bercouple,leh pecaya ker) dia suka sgt...pastu en suami hug me (eh tak perlu citer la ek bila dah excited sgt...korang pun tau apa tindakan reflek nya) bermula la adegan romantika de amor pasangan suami isteri tu...hehehehe...



....................(*_*).....................




pg tu en suami g sekolah kejap...sementara tu...aku bt kejutan yg kedua...tau tak aku bt apa...ha....aku tabur ni...sepangjang jalan  dr pintu masuk rumah sampai ke bilik kitorang...kat atas katil aku ada letak sekeping note







actually aku nak masak nasi ayam...aku dah letak duit ats meja utk g kedai beli bhn mentah...yg en suami pula igt tu duit dia. dia amik balik duit tu masuk dlm wallet dia, then g skolah (sbenarnya mmg duit dia pon,aku keluarkan letak tepi, kunun nak bt surprise ,nak bt nasi aym) jadinya aku tak leh la la nak beli bahan sbb tak de duit...kebetulan dlm purse aku mmg tak de cash...hahaha kantoi...nak g atm kene keluar bandar...jauh banget (mentang2 dah ada suami yek...arap poket suami je semua...serius...kalu jalan dekat2 sini je, purse pun aku tak bawa...IC mmg dalam wallet en suami dah...handbag tu hanya nak begaya semata2...letak handphone+purse...pecah tembelang lg) jadinya tukar plan...makan luar...sementara en suami balik...tetiba aku dpt fon call dr mama...mama kata happy engagement anniversary...aku blur...engage???setahu aku, aku betunang dgn en suami 1 ari sebelum beday en suami...means kalu arini genap setahun kitorang engage...maknanya esk beday en suami...aku sempat lg argue dgn mama...mama kata hari ni...7.6...ait...kat hp tulis 8.6...aku dah rasa tak best time tu...utk kepastian...aku cari kalender kawen (gift utk tetamu masa wedding dulu)


hambik ko...silap date



tepuk dahi sendiri...bila tgk arini baru 7.6...esok baru befday en suami...omaigod...surprise apakah ini...masalahnya...en suami pun tertipu dgn hp dia...dia pun betul2 igt arini befday dia...suddenly ada org ketuk pintu...aku pun lari masuk bilik...sbb aku tau en suami kat luar nun...then dia buka pintu...sekali lg dia menjerit suka bila tgk benda yg bertaburan atas lantai tuh....dia ikut je arah tu sampai ke bilik...muka aku ni mmg tak leh nak sembunyi lg dah...sedih sbb hari ni bkn befday en suami yg sepatutunya...aku br je nak ckp... abg...arini baru... terus disambut en suami 7 aribulan kan. abg pun baru tau...tu pun puas bertekak dgn kakak office...masing2 gelak besar...hadoi la...tak jadi la surprise aku...en suami ckp...takpe la kita anggap je rini 8.6 sambut awal ae...sbb nak pujuk hati aku...ptt la byk sgt dugaan dr td...nak bt nasi aym duit takde...lastly kitorang decide nak sambut kat 



pizza hut je la


no cake~secret recipe non ada ye kat sini...kek lapis ada la



tgk en suami...tiup mushroom soup yg sgt panas tuh



hah isterinya sampai menjilat bibir lagi



....................(*_*).....................



disebabkan aku dah niat nak bt nasi ayam utk beday en suami...walaupun aku tau arini bkn beday dia... makanya aku bt jugak...sbb dah niat kan...aku bt ini ajork


eh apasal kelabu asap...nmpk thrifle jerk lebih



nasi ayam


thriffle bujang senang


 itu la kisahnya....igt kan nak bt surprise yg best la memandangkan ni 1st time celeb befday together...sekali...so sedih taww...tu la...tak semestinya apa yg dirancang akan terjadi seperti yg kita nak...neway to my dear



im so lucky
to have a hubby
whom i love
wif all my heart
the feeling i have
only for you
u fill me with
so much bliss
im so glad
dat u chose me to
loves + care + kiss
to my lovely lovely husband
these 3 words
can describe u
I LOVE YOU
(very much)
i wish u a
HAPPY BIRTHDAY
('_')



Wednesday, June 16, 2010

akhirnya...dah jumpa sushi king

dear diary...dah lama tak menyuarakan isi hati berkaitan kepingin mkn itu mkn ini...bulan lepas aku dok meroyan kat sini nak mkn sushi king...tp sushi lain yg dapat...sbb cari tak jumpa sekitar bintulu ni...n yesterday...terubat la sudah nak mkn sushi...dah lama o...kempunan...hehhehe....seperti biasa...menu wajib aku adalah



::: inari sandwich
::: soft shell crab tenpura
::: shoyu ramen
::: okonomiyaki
::: california maki
::: salmon salad




pulun makan



amik sume boley



wifey n hubby



en suami suka green tea dier


 

aku yg punya...en suami mana???



mode : sangat suka apabila apa yg dihajati sudah tercapai
tinggal KRR je gagal dijumpai...