Monday, January 17, 2011

emosi (*__*)

YA ALLAH YA TUHAN KU...
MURAHKAN LAH REZEKI KU 
DAN 
TUNJUKKAN LAH JALAN JALANNYA
BUKAKANLAH PINTU REZEKI 
SELUAS ANTARA LANGIT DAN BUMI
SESUNGGUHNYA ENGKAU SAHAJALAH YANG BERHAK KEATASNYA
AMIN..................






tika ini aku sedang mengupdate data anak murid kelas aku
pastu aku tertarik dgn gaji parent derang
mostly less than 1k
dan ada yg salary dia 400 per month
wife tak keja
anak berderet2
dari sekolah rendah sampai menengah
cer korang bayangkan
bape sen derang bawa bekal ke sekolah tiap2 ari
kadang2 aku selalu tanya derang 
"dah makan ke belum pagi ni"
"dah cikgu"
 " makan apa ? "
" air putih "
mean plain water
terharu tak ko nak nanges rasa
aku selalu terpikir
apa je yang boleh dibuat dgn 400
rasanya nilai 400 tu
kalau dapat kat aku dalam masa 1 hari je boleh dihabiskan
bila jadi macam ni
baru aku rasa 
beruntungnya aku sbb apa yang aku nak semua dapat
bersyukurlah...
drp aku dok berjimba baik dermakan pada derang..kan !
muhasabah diri kejap
sob sob




err...nape sejak 2 menjak ni aku hati aku cepat tersentuh ae

9 comments:

Khumaera Ismail said... BALAS

alhamdulillah syukur dgn nikmat yg allah beri =)

Lina Rahim said... BALAS

tu la Eka..ada juga hubby cerita benda ni..tapi hubby kata most of them kerja sendiri so takde slip gaji then letak gaji paling sedikit supaya senang dapat bantuan. sbb hubby kata diorang ni banyak wat part-time..tapi tak dinafikan juga la ada yang memang betul2 miskin..pernah juga kami plan nak bagi basikal (sebab ada sorang tu gilir2 basikal buruk dengan adik dia kalau hujan tak g sekolah), tapi smpi skng asyik tak jadi je..

AIN NAZRI said... BALAS

betol2 tu Eka.. kdg2 pikir.. org yang hidop susah nie Allah byk bantu.. bg kita dia hidup sgt susah.. tapi bagi dia.. dia hidup dah cukup senang... sgt mensederhanakan diri.. Manusia di uji dalam susah dan senang..

eMMe said... BALAS

aku pun emosi eka~

E K A said... BALAS

maera : alhamduliah syukran...
lina : cam murid eka, kalu hujan mmg tak dtg.tak leh nak kata apa dah...sbb tak de transport
ain : allah byk bantu kita, tp kadang2 kita alpa...
emme : kan emme kan..sedih kan.oh nak nanges

Mr n Mrs Zaidi said... BALAS

memang sedih la kan....
kalu sy rm400 2 bkn sehari tp sejam leh habis kan...kira kita kne bersyukur dgn ape yg ada... sbb de lg yg lebih ssh drp kita...so mne2 yg suka membazir baik la hulurkan bantuan pada yg memerlukan...

*luv Syahnia* said... BALAS

skang nilai 100 pun cpt je abisnya..
camne yea monthly cuma 400 nk tggung 1 fmily
mngkin ada rezeki lain..

insaf2..tak nk mbazir2..
ain!!!ingt ada org lagi susah

alinac lover said... BALAS

btol2..yong pon kdg2 ter fikir macam tu

kita ada duit rasa x ckup..padahal org lain xde duit..cemana la dorg rasa~

E K A said... BALAS

ha tu la mrs zaidi.400 tu, kalu bayar duit umah dah sekian...mkn2 dah sekian.bil air bil api.

ain : akak pun nak insaf gak bila ngenangkan derang ni.takmo membazir.tp takut kejap je la

yong : same ar...bila teringat kehidupan derang mmg rasa supernya bersyukur dgn apa y ada skang