Thursday, January 13, 2011

HONG KONG 6 : Ocean park 2


ocean park terbahagi kepada dua bahagian...satu di tanah rendah, dan satu lg di tanah tinggi. ini mapnya.  ala2 genting gitu... suhu?? ahahha...jgn tanya.sbb time tu autumn kan...dok ats bukit bertambah la sejuknya...cable car n keretapi digunakan untuk menghubungkan kedua2 bahagian. masa naik atas puncak kitorang pilih untuk naik cable car, masa baliknya naik keretapi express.kejap je sampai...masa naik cable car, kene redah dua bukit...baru sampai


pemandangan sangat indah


sebab masa dok ats cable car nampak pantai yg membiru


agaknya kalau terjatuh tu mesti masuk dlm laut kena mkn jos


tatuttttt


 sampai2 je masuk chinese sturgeon aquarium


 dengan atoll reef, 


 macam2 jenis ikan ada.yg sama besar dgn aku pun ada



 tak payah susah2 nak jalan utk tgk ikan sbb ada escalator


berdasarkan sumber,  sini letaknya akuarium obor2 terbesar di Asia



hishhh apek ni pun nak menempek sama





cer cakap dgn seikhlas hati, sapa comel lagi. eh bukan soalan ni...haruslah budak ni lagi comel... aku nak tanya...sapa lagi besar.aku ke dia... kalu bab katik, mmg aku katik lg. tu aku tau. baik cakap betul2 supaya aku tidak terguris hati nanti...budak ni dari sydney. umo dia baru 11 tahun...pastu kitorang nampak roller coaster. besar giler


the dragon


part of the dragon

ni pulak mine train


ni ok sket dari the dragon

agak2 ada tak yg terpelanting ke dalam laut tu



pastu kitorang jalan2 sekitar the summit


sementara nak tunggu ocean theater start

masuk pulak pacific pier


 
ada menatang ni


kat sini ada jual ikan taw


 bila kita baling ikan, derang akan berebut2 kutip ikan


comel sangat


pastu jalan2 lagi


sampai la ocean theatre start



sangat terhibur


derang melompat mengikut irama lagu



giler kagum melihat instrustor melatih dolphin2 ni...pandai gile...bila dengar bunyi muzik derang pun menari2 kat bawah tu...pastu ada 1 suara bercakap dalam bahasa cina la tapi...yg si dolphin tu pulak dok bt gaya...seolah2 dia yg ckp...mmg dapat tepukan gemuruh time tu...aku rasa 1st time dalam hidup aku tgk theatre yg libatkan manusia dan binatang berkomunikasi sambil berlakon.pas abes theater ni...kitorang masuk



raging river


memang raging betul la.abes basah baju aku


tapi enjoy. ni gambar yg di snap oleh pihak OP


abes je semua attraction kat ats tu, kitorang pun mula cari jalan utk keluar...spr yang aku ckp di awal tadi.ada 2 cara menghubungkan kedua2 jalan menuju ke puncak.baliknya kitorang naik kereta api.rilek je...siap dalam tu ada video lagi.tak rasa lama pun



ocean express


keluar dari ocean park kat pukul 5...ikutkan hati tanak keluar lagi...tp kitorang kesuntukan masa.byk tempat lain lagi yg belum dilawati. apa2 pun thumb up to ocean park...pada yg nak ke HK, pegi la kedua2 tmpt ni, sbb disneyland dan ocean park memberikan kepuasan yg berbeza

~wattamat~



8 comments:

anita_hanapiah said... BALAS

info yg bagos pn eka..xteli baju purple yg eka pakai same sebijik ngan baju nita..beli kt sunway carnival..terbekenan sbb tangan dia cantik..nnt bleh boria la..

E K A said... BALAS

la ye ke...sangat kebetulan..yg ni eka beli online

PuaN su SU said... BALAS

bagus eka,,,info yg detail

fikaryna said... BALAS

eka..bab ikan dolphin 2 mmg comey ar..enjoy tgk pic eka n hubby..

Lina Rahim said... BALAS

Eka naik ke the Dragon tu...aaaa.seriaunya nengok berpintal2 tu..

E K A said... BALAS

:) utk tatapan pelancong gak.mana tau su nak pegi nanti

ryna : a'a comel sgt.melompat2

lina, eka tak naik la tatut.kecut perut tgk

eMMe said... BALAS

akhirnye tamat gak cuti2 luar negeri Eka n Hubby, pergh! mmg keliling Hongkong betul la Eka....hahahaa....mesti percutian yg tak dpt dilupakan betul tak Eka~

E K A said... BALAS

emme , actually tu belum abes keliling lagi tu.agaknya kene g seminggu baru dapat tawaf 1 HK :) nanti emme nak g HK pastikan spent time lebih kurang sminggu