Wednesday, May 4, 2011

bila nak bertiga


itu soalan yg sering ditanya
sejak dah di ambang senja = senior la katakan
sbb dah setahun lebih kawen kan


ya...setelah 1tahun 5 bulan menjadi istri org


soalan ini sering berkumandang di corong telinga
naknya bila upload gambar secara duet dgn en somi
lagi la byk suara yg bertanya
bila nak bertiga ni??? sedih la
aku tau, aku tak patut rasa macam tu
derang amik berat kat aku, tu sebab derang tnya perkembangan terkini
tp tu la... hati ni cpt sgt tersentuh kalu bab anak
pastu, bila dapat tau org yg baru kawen dari aku dah start pregnant
adoyai...sebelum ni aku lom penah rasa camni
sbb antara kawan2 aku yg bff la
aku je la yg baru melangkah ke alam rumahtangga
tp bila my bff yg kawen last year bln 9 dah start preggy
bagi tau yg dia dah pregnant, tetiba aku jadi sedih
aku tak sepatutnya sedih...nop...aku tak sedih bila dia preggy
aku tumpang happy actually
tapi.......
pada masa yg sama, aku tertanya2 napa aku tak preggy2 lg
dan tiap kali tu juga en somi cuba pujuk
pasti ada hikmah di sebalik kejadian yg kita tak tau
kalu ada baby, sapa nak jg baby, nak nya nak cari baby sitter yg muslim
paham2 la surrounding kat sini camne
ye ada benarnya kata dia
tp... bila aku dok sensorang aku mula pikir bukan2
skang dah 26... anak lom ada
nanti tua sapa nak jaga aku???
oh aku benci dgn perasaan ini

psttt... rasanya dah lama aku tak post entry bab ni kan
sbb aku dah start redha...tp disebabkan statement beberapa pihak
aku mula risau + runsing + sedih



Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri dan Engkaulah Waris Yang Paling Baik, amin


27 comments:

gincuitumerah said... BALAS

eka...tabahkan ati k..
adik umi pun dah 2 tahun 5 months kawen still xde pape lg..x pernh lekat lgsung..betul tuh..maybe ade hikmahnyer..sbar tau..i'm looking a preggy time too. Even baru 5 months, pun nak merase cepat2 preggy..x salah eka pkir camtuh..jom doa sama2...:))

~izan~ said... BALAS

insyaAllah...ada la rezeki tu nnt..berlipat ganda Allah berikan..ada sesuatu yg lebih baik suatu hari nanti..jgn risau2 tau.

E K A said... BALAS

tu la umi...harap2 ada la rezki yg satu tu utk eka.eh adik umi dah kawen ae..hm...rezki kan...

k.izan...doakan tau...nak sgt jd mommy cam akak

Lady Mira said... BALAS

huwaa! sedih kan!

~LeeyanaRadhi~ said... BALAS

eka...jgn risau...DIA tau yg terbaek buat kita.. leeyana pun ade rasa cm eka rasa...opismate yg kawen lewat dr leeyana sume da pregnant..next month genap setahun leeyana kawen..InnsyaAllah doa bnyk2...yg penting kita suami isteri saling memahami...

pray hard oke!!..Allah dgr rintihan kita.. :)

rDnA said... BALAS

eka..jgn sedih2 k.doa bnyk2..ape pn yg Allah tetapkan,tu yg trbaik bt kita..mna tau benda yg kita rs baik pd kita tp sebenarnya tak..Allah yg Maha mengetahui.jgn putus berdoa..rezeki tiap org tu x sama kan..mana tau eka lambat sikit dr org lain tiba2 bla preggy dpt twin..haaa kan double prosperity

PUANSTOBERI said... BALAS

Tkpe Eka, luahkan je kat sini. ramai yg paham. Dan tak salah pun kita ada rasa camtu. Sbb kita normal. Kita nak sgt jadi ibu, nak sgt preggy mcm org lain, tp apakan daya blum diizinkan Tuhan.
Apa pun.. gunakan masa yg diberikan oleh Allah ni utk meluangkan masa berdua ni dulu puas2 ye :)

anita_hanapiah said... BALAS

dear xmo sedih2 tau..i'allah 1 hari nnt akan tiba masa eka plak...jgn sedih2..kalo eka sedih nnt mempengaruhi eka..be hepy ja...nita percaya 1 masa saat 2 akan tiba...bykkan sabar..nita penah rasa apa yg eka rasa..mmg bila bab anak kita jd sensetif..betul kata en somi 2 semua yg terjadi pasti ada hikmahnya...tabahkan hati ye...nita sentiasa doa utk kawan2 nita...

hanidatul shatira said... BALAS

eka...sabar lah..insy rezeki tu ade...even hani yang baru 4 months...2 kali gugur...mungkin ada hikmah..kita sama2 redha..manetaw..silap haribulan rezeki tuhan bagi berlipat kali ganda kan.........insyaAllahh......

nadeera said... BALAS

eka:insyaallah ader rezeki tu nanti..mana tau bak kata Rnda dpt twins kan double happy..kami semua doakan yg terbaik tuk EKA k :-)

faiez said... BALAS

Salam...bykkan bersabar k....berckp mmg senang kan..jomla baca post ni http://mama-irdienaikaimaan.blogspot.com/2010/10/akulah-malaikatmu.html & http://mama-irdienaikaimaan.blogspot.com/2010/11/erti-sebuah-kelahiran.html

YuNyLoveSYou said... BALAS

eka, bila nak balik png?? jom buat check up sama2 nak?? hehehe... me want to get pregnant jugak but dah setahun lebih masih lagi berduet dengan en hubby.. huhuh...

Mrs Azhar said... BALAS

be strong ye eka.. kita tak boleh pikir sgt benda ni.. Allah knows the best. tp kdg2 tu mmg xdpt lari dr rs sedih kn. hukhuk. yg penting doa dan usaha kita tak penah putus.. insyaAllah..

asna cute said... BALAS

sabarnya Eka.. insyallah ada rezeki tue nanti. Jangan putus asa & berdoa ya. Insyallah Allah makbulkan 1 hari nanti.. Peluk ketat!

chique-jah said... BALAS

uwaaa..sy pon dah ada rasa mcm yg eka rasa skg ni..wuwu even baru kawen 6 bulan, tpi bila tgk mmbr2 yg baru kawen dah lekat..hati rasa sedih sgt kan?org luar xtau ke yg soklan2 diorang tu menambahkan kekecewaan kita?:(

su su said... BALAS

amin....amin....
moga rezeki yg ditunggu-tunggu akan tiba jua .....

sabar ya eka.......bersama-sama la kita jadi manusia yg sabar.huwarrggggggg

aDieyZa said... BALAS

dear eka,

apa yg eka rasa turut zana rasa.. cuma bezanya, zana baru 10 bulan kahwin.. mulai bulan pertama zana kahwin sampai sekarang, sentiasa emnantikan berita gembira tu.. hati terlalu cepat tersentuh bila brcerita soal anak.. air mata terlalu mudah mengalir..

sampai sekarang zana masih susah nak kuatkan semangat bila brckp soal anak.. xtau nape.. zana redha tapi setiap kali isu anak ni ditanya, zana btl2 sedih..

makin sedih bila kawan zana yg kahwin bulan 9,10,11,12,1,2 dah pregnant but zana belum lagi.. happy dgn berita tu sebab kawan baik but bila semua ckp zana x pregnant lagi, zana mula jd sedih.. skrg ni zana mula x on fb.. sbb terasa byk cerita -ve yg boleh buat hati zana makin tersinggung..

bila ada yg x suka tgk kebahagiaan zana & suami, mula buat cerita ttg zana.. katanya zana ni mandul & x subur.. sape yg x terasa bila dgr semua tu??

eka, beruntunglah kita sebab ada suami yg memahami walaupun kita masih belum dikurniakan anak.. mungkin ada sesuatu yg lebih baik untuk kita cuma kita belum tau lagi.. zana bangga dgn eka sebab eka redha dgn apa yg berlaku..

pn fAzrin in d h0use said... BALAS

masa kita akan sampai eka..xmau sedih2 k..insyaAllah masa 2 akan sampai..bnyk2 berdoa eka k... :)

*luv Syahnia* said... BALAS

syg..ofismate ain
after 6 years baru dkurniakan
baby..

insyallah doa dan usaha
pasti dmakbulkan
lmbt atau cpt je

sesgghnya apa yg terjadi
adalah aturan yg terbaik utk
setiap hambanya..

E K A said... BALAS

lady mira : sgt sedih....doakan la ye cecepat dpt baby

leeyana :betul2 betul...dia tau waktu bila yg sesuai.tp tu la...bila sensorang perkara ni terlintas di benak fikiran

dina : ye ka...eka bersyukur dgn kurniaanNYA.rezeki lain, alhamdulilah.cuma rezeki yg satu ni...mebe allah nak nguji eka spy tidak lupa utk berdoa kpdNYA

kekda : tu la syukur sgt punya rakan yg memahami

nita : amin.doakan ye nita.mana tau doa ibu mengandung ni mustajab sket.smoga eka diberi peluang sama cam nita

hanidatul : ye ke my dear.sorry to hear dat...patut la baca kat blog...igt kan apa benda

nadeera : tq nadeera. dapat twin best tuh...skali teran dpt cara duet lg

faiez : tq..nanti eka baca ye

yunny : jom jom...tp tu la eka ni kalu balik png...asyik nak bejalan je...mmg tak lekat kat umah.haiya....

wani :wani : betul wani.baru je nak lupa hal ni.dah ada org dok tanya2.mau nya tak terpikir...

asna : tq asna.doakan eka taw

chique jah : memang rasa down sgt kan.bila dgr org yg baru kawen dah preggy...rasa cam...hah bila turn aku.tp sapa kita nak tanya hal camtu...da best way doa...takpe...awk baru lg.kita ni dah stahun plus2

susu : amin...doakan eka kuat utk mengharungi ujian ini.tq susu

zana : tu la zana...kadang2 piyed lewat 1 ari je...excited nak test...tayah tanya la bape byk UPT dicampak ke tong sampah.tak terkira...kadang2 belum sampai masa lg dah gegatal nak check...ala zana...sedihnya...sampai hati derang ckp camtu.sedih la kalu org kaitkan dgn isu mandul n tak subur ni.kalu eka yg kene mmg nanges terus rasanya. cuba la jg sentiviti org lain sket...tak kene kat btg hidung sendiri boleh la nak hukum org dgn ckp camtu...cer kene kat diri sendiri...baru tau.kadang2 eka rasa golongan kita ni cam jijik sgt.cam kene HIV.rasa cam terpencil je, nak nya bila kawan2 lain dukung anak masing2.sabar ye zana...eka phm apa yg zana rasa...eka dgr org kata kat zana pun eka terasa, apatah lagi zana yg menanggungnya.come.peluk ketat2

eyza said... BALAS

InsyaAllah Eka...
sampai masanya kita2 yg tgh TTC akan bertiga, berempat dan ber'dan2' seterusnya... cuma kita semua jgn putus asa ja... x mo sedih2.. nnt eyza pun sedih jgk... :(

rosealley said... BALAS

sabar eka eh, kita pun rasa apa yg eka rasa, tengah menunggu dengan penuh harapan ni

AIN NAZRI said... BALAS

Eka & Kengkawan Lain yang senaseb,

Sila jgn stress ye.. kita redha dan syukur.. insyaAllah.. Allah tu pengatur hidop yang benar2 adil dan mengetahui lebih dari segalanya..

Ain pernah lalui saat ini.. ain pon stress.. tapi bila stress tak beri apa2 positif kat kita.. lagi susah kita nak merealisasikan impian nie..

ajak hubby sama2 doa.. kdg2 kita as wife je yg beria2 nakkan anak.. ada hubby yg x kesah langsung.. skrg nie dunia moden.. kalau ada yang menunding jari mengatakan kita mandul ke apa ke.. jgn terasa.. sila jumpa doktor.. skrg nie banyak kaedah perubatan kesuburan kita leh buat.. yang penting jgn kita aje yg pergi check.. heret sekali encik suami tuh.. jgn suami pikir dia tu sgt subur.. entah2 sperma dia yg bermasalah..

nak dapat anak nie bukan semudah yang kita sangka.. bila ada anak nie umpama satu kaki kita dah tertambat di pintu neraka.. kerana ada ustaz bagitahu, ramai ibu bapa tak leh masuk syurga kerana ada tanggungjawab yang anak2 tuntut pada dia..

jadi kita kena bersyukur dan yakin qada dan qadar Allah beri.. insyaAllah.. ain leh berkata2 sbb ain menunggu masa yang lama jugak tuk dapatkan zuriat dalam rahim skrg nie.. mungkin ada kesedaran dan ketulusan kami suami isteri.. bila suami isteri redha akan ketentuan Allah.. mungkin masa tu Allah akan 'kun fa ya kun' kan permintaan doa doa kita..

^^mrs.deana^^ said... BALAS

hye..,trase ati ble bca entry ni..biasala kn ble dh sthn lbih kawen,naluri cm2 mst ade,yg x smpi sthn pn dh rse cm2.pe pn,rzeki nt psti akn dtg..don't give up ok!!

~@mOi ~~ said... BALAS

akak jgn sedeyyy tau! za penah rase mcm akak!! teruskan brdoa! disamping tu! teruskan usaha, pegi berurut ker? makan folic asid, search lam intenet! za dulu mcm tu jugak... tension sgt... beratus2x duit abis beli prengnacy test tu kak!! tp alhamdullilah... akak jgn giv up k! za doakan akak!!!

mommie yuyu said... BALAS

xmola sedih2 eka..sume tu menganggu hormon kita taw..eka rajin2 lka berdoa lepas smbhyang, cuba makan makanan berkhasiat dan elakkan makanan segera...mana tau lepas ni rezeki eka?dua sekaligus?

MommyAgharr said... BALAS

Insyaallah.. ada rezeki untuk Eka.. Segala rancangan dari Allah adalah yg terbaik utk kita..

Saya pun dpt zuriat slepas 3 tahun lbih brkahwin. Sy faham slalunya yg buat kita stress bila ada org2 skeliling yg x memahami.. Insyaallah..