Sunday, May 22, 2011

bila nak kene ajar org dewasa

::: cerita 1 minggu lepas :::


ada parent datang ke rumah, nak minta tolong aku, ajar anaknya math. pendek kata tuesyen kan ank dia la. bila org dah datang... mesti la nak jamu air ke hapa kan... kebetulan... aku ada bt kek... so aku hidang je la kek kat derang....


PARENT : cikgu...sedapnya cake ni, apa namanya
AKU : ala cake biasa je tu...cake choc


bagi aku takde mende la kan... beysa la... kalu aku pun, dah org hidang makanan mesti kita puji..amik hati... :) bukan bodek taw. pastu maknya sempat minta resepi kek tu. so aku pun amik resepi yg sedia ada fotostat kat printer ...


::: selepas 1 minggu :::


ada org ketuk pintu umah... buka2 pintu maknya lagi... tp tak bawa ank kali ni... dia minta dia yg di tuesyen kan aku...

PARENT : pas buka cuti nanti saya nak minta tolong cikgu ajarkan saya buat cake boley
AKU : hah ?! saya ni bukan pandai sgt...utk mkn sendiri boley la
PARENT : tak cikgu..ank2 saya suka kek aritu... dan satu lagi, nak minta cikgu buatkan cake utk  minggu dpn... befday anak saya...saya tak kisah berapa ringgit cikgu nak caj


skang ni aku dalam dilema...aku ni jenis susah sgt nak tolak pertolongan org.serius aku bukan pandai pun wat cake. mmg buat utk mkn sendiri je... skang ni jawapan belum lagi aku beri...tp makcik tu betul2 berharap... sian pulak kan. dia kata bahan sume dia beli...cuma cikgu tolong buatkan je....adeh...dilema !!! buatnya tetiba tak jadi ke keknya...risau risau



horor gile muka ni = muka aku, igt !!! pertama dan terakhir ko dok dlm blog aku


5 comments:

eMMe said... BALAS

hurm....sian eka....lain yg diminta lain lak jadinya, hahaha..ni nak tusyen Math ke Kek nih, hahahaha!!! sesekali kene menolak gak pertolongan org, takot nnt jadi mengambil kesempatan.....tapi tu la kan...sape suh wat kek sedap2, hahahaha!

PUANSTOBERI said... BALAS

takpe Eka. Cuba je buat. Tp nyer kalo menjadi nati seme org nak tempah. Bersedia je. Tehehe.

Tp oke gak kut Eka, sementara takde anak ni. Memula mcm kekok, tp nati buleh upgrade kan kemahiran Eka tu. At least buleh tmbh skill dalam 'resume personal'. Hik hik

p/s : balik sini leh bawak kan utk kekda yea :)

Irtiyah said... BALAS

Salam

susah juga ya..
Kalau minat nak bisnes kek.. boleh jadikan langkah permulaan

tapi kalau x minat, sekali layan.. mau terjebak masalah berpanjangan lepas ni.. 'minggu seterusnya.. berderet2 ketuk pintu minta buat kelas.. minta buak kek'

nasihat saya.. kalau decide nak tolong, kena explain bebetul kat dia yg kita ni baru cuba2 buat.. tanya dia balik.. kalu tak jadi macam mana?

kemudian.. tolong jangan caj murah walaupun kita tahu mungkin tak jadi.. mungkin buat dulu baru tetapkan harga.. kalau kek jadi.. caj jangan kesian... iaitu lebih rendah dari yg standard.. takut disebabkan caj rendah dia lagi seronok minta buatkan sedangkan kita terpaksa..

sebelum buat tu... jelaskan la caj sekitar berapa hingga berapa.. tak de la nanti dia kata kita caj diluar logik dia pulak.

panjang lebar komen saya.. bukan nak tunjuk pandai tapi rasa faham keadaan serba salah tu.

apapun fikir dulu sebelum buat keputusan.

E K A said... BALAS

emme : tu ar pasal me...dari cikgu skolah tukar ke cikgu masakan


kekda : tgh pertimbangkan...takut buat kang tak jadi...malu masuk bakul


k.irtiyah...tu le pasal kene explain kat dia.akak cam ada pengalaman je ni :) tq for advice

ad|nda said... BALAS

aaaaaa... susah kan? i kan.. slalu wat makan sendri, menjadi je.. pastu time wat utk org, time tu laa kek tu penyek la.. hangit laa... kemek laa... ahahhaaha