Monday, May 23, 2011

my 1st apam polka dot

fuh !! dah lama nak wat apam ni tau
smlm baru sampai seru
tah 'lagu' mana terrrrasa nak buat apam
en somi pun cam on je
dia pun sama, datang mood nak deco
so smgt la aku
malangnya, apam aku cam tak berapa nak jadi la...
pada sifu2 di luar sana
jom tgk apa yg tak kene dgn resepi aku ni ha


hah nampak???

dia cam berongga2...setelah di zoom kelabu asap gambarnya


tak cantik kan. apa yg tak kene ye
cer check betul tak ingredient yg aku masukkan


mula2 aku campur BAHAN A (3 biji telur + 1 1/2 cwn gula halus + 1 sudu kecil ovallete)


kacau sebati sampai putih melepak
baru aku masuk 2 1/2 cawan tepung gandum + 3 sudu teh baking powder dalam BAHAN A
sebelum tu derang ni, aku campur bersama2 dulu, baru ayak
pah tu aku selang selikan dgn 150 ml susu segar
kacau dgn mixer, lastly aku masukkan 1 sudu kecil esen vanilla
sbb tanak bau telur sgt


warna nya camni la, pastu dah boleh warnakan ikut kesukaan masing2


 kebetulan kat umah ada  warna2 ni je


susun paper cup dalam bekas lompang


 masukkan adunan tadi dalam piping bag, ini aku guna filling coklat


coklat ni pulak aku tak cairkan dulu, main letak je
sebab tu ke dia berongga?


lastly baru dot dot kan apam ni



then kukus (dgn air yg betul2 mendidih) sampai 15 minit


 so skang nak tanya
apa sebab musabab dia berongga
nak kata titisan air dari periuk pengukus tak juga
sebab... aku dah balut penutupnya dgn kain
so...minta tolong pada sifu diluar sana
saya budak baru belajar
kalau salah tolong tunjuukan


sebelum aku akhiri entry ni aku nak ucapkan terima kasih kepada
insan yg sudi menghulurkan bantuan
ni ha org yg bersungguh sungguh menjayakan projek apam ni


dia lah yg menjjadi nadi kepada projek ini... uit tekun gile


walaupun adakalanya dot2 dia dah jadi sguare shape
boleh  dimaafkan la
ada yg kuar bentuk usof wilcha
dgn kusi roda nya... takpe la yang
masuk ke mulut sendiri gak kan
kalu bg org mmg tak dpt la




12 comments:

*Miss Syahnia* said... BALAS

dear, mnjadi akk buat apam
comel tu..

nak buat jugaklah ;)
hrpnya mnjadi..

p/s: sggh seksi chefnya yea..hihi

eMMe said... BALAS

laaaaa~sampai mencangkong ni ape ke halnye ni hahahhaa!!! tak baik eka tau, amik gambar dia dok memerah hahahahaa!!! kelakar okey...tu lom tgk rupe Eka lagi, tah camner la pesennye, hehehehe....cantik Eka, eh! apam pokodot tu...hehehe...

E K A said... BALAS

ain : model tak berbayar tu mmg sgt SEKsi...tak bape jai la ain...dia berongga sket...ain wat la bg en tunang makan mesti dia suka


me : feeling lain bila dok mencangkung ni...dah ilham datang time tu ;)

su su said... BALAS

comel2nya.......bila la su nak menjadi rajin nieeeee

aDieyZa said... BALAS

rajinnya kamu dear... harus ditiru sikap rajin ni.. hihihi..

zana x mahir sgt so x dpt nk bg tips kat eka..

E K A said... BALAS

ala su eka pun tak rajin...saje je cuba2



zana : sila jgn salah paham....tak selalu nak jadi camni...datang mood rajin ada la...kalu tak senyap je oven tu

PUANSTOBERI said... BALAS

alamak..cumil nyer apam dot dot dia.. bes..bes.. :)

hikari said... BALAS

erm... rasa2nya lah kan eka.. time kukus tu...ika tutup tak bekas yang disusun tu ngan kain?
kadang2, bila angkat tutup kukus tu, wap air jatuh... erm.. sekadar kemungkinan je.. cantik apam tu tau!..

Fika Ashikin said... BALAS

hehehe sampai mencangkung cik abg mu..jgn msk bulu kaki dlm apam dh la ye..

Mrs weck said... BALAS

perrgghh..ade gak plan nak buat apam ni.. hehe..bila tgk eka buat, kita berkobar2 nk cuba juga! hehe.. once kita buat nnt..kita bg tau eka k! ~harap2 menjadi..hehe

ad|nda said... BALAS

ahahah!! comel jer ur cik abang tolong.. perangai sejibik cam cik abang i.. kalau nak menolong tu bukan main tekun.. waaakak!!!~ by the wway, apam tu nmpka ok je.. bukan ke apam sejak azali mmg berongga berlubang2 ke? comel giler kaler2 nyer i like!!!!

ejdeejasmi said... BALAS

ehhee lam blog emi ada resepinya eka