Tuesday, February 22, 2011

"SALAM"

aku baru je dapat info ini...memandangkan aku ni cikgu, kat sekolah budak2 kan dok bg salam memanjang... sama ada dalam kelas atau luar, tp kalu dalam kelas derang tak bg salam sbb aku ngajar science, so derang cakap "gud moning teacher" ha gitu... tp kalu luar kelas... nak nya selisih dgn derang yg tgh beratur panjang nak beli makanan kat kantin. jenuh la ko nak jawab...disebabkan itu aku kene amik tahu tentang salam ni. dan satu lagi.... igt tak satu ketika dulu, kita selalu tulis "AKUM" utk permulaan sms/chat...pastu ditegur sbb membawa makna yang tidak baik...pastu, tukar pada "SALAM" pulak...dan kini "SALAM" tu sendiri membawa makna yang tidak elok. untuk detail tgk sini


بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? 
apakah maksud disebaliknya??
 Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".
 Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yang buruk). (QS. 43:89)
.

SELOK BELOK BERKAITAN SALAM


1- Jawab salam yang betul ialah ;
 “WAALAI KUMUS SALAM”dan 
 bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;
 “WAALAI KUM SALAM”

2-Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata
 “Kirim salam, assalamualaikum pada EKA ye”
 Dan bukannya :
 “Kirim salam kat EKA yer”

3-Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti
Ko tolong kirim salam maut kat dia yer
Statement ini walaupun dalam nada bergurau
tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa
walaupun sekadar gurauan!

4- Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan 
Assalamualaikum” dengan“A’kum” 
dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.
AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘..

5-Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, 
maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” 
yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.


 :::: ANTARA PERINGATAN LAIN YG SEWAKTU DENGANNYA :::

jangan guna !!!

“Bye” = jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”
 “A’kum” =  “Binatang” dalam bahasa Yahudi.
 “Semekom” = “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan



ampunkan aku ya allah...hamba mu ini terlalu jahil dalam hal ni... aku selalu je dok ber"bye-bye" dgn en somi sebelum aku masuk ke kelas. dgn mama pun, sebelum letak fon mesti kitorang sebut benda tu sblm letak tepon. mmg dari kecik dah diajar gitu...even pas say gud nite kat en somi pun. sebut bye.... astaghfirullahalazim...so skang dah tau. takleh la buat gitu...nak sebut apa pulak ae...daaaaaa...ok ke?

4 comments:

eMMe said... BALAS

AS SALAM Ekaaaaa......tengah biasa kan diri ni...

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said... BALAS

tp org2 timur tgh ramai guna salam..hurm..konpius2.. T__T


yang comel,
khumaera ismail

nuruljannah sukhri said... BALAS

as salam puan eka.good info.ada entri pasal MAS kat blog saya...boleh la tgk..eka kan suke bercuti

aDieyZa said... BALAS

as salam eka.. nice info dear.. berguna sgt2..

zana pernah dgr tth akum & bye tu.. tp salam tu baru yg ni dgr.. bye tu mmg kadang2 dah terbiasa esp bila call.. but maybe leh cuba ubaj kan..

kalau nak tido pulak lps salam, cium & mintak maaf kat suami, kita cakap assalamualaikum.. maybe itu yg lebih baik kot kan..