Sunday, February 20, 2011

~study~

topik utama hari ini adalah berkaitan dgn PJJ
bukan perkahwinan jarak jauh
tetapi
pendidikan jarak jauh
camni citernya
skolah aku,
masih ada 2-3 org yg lom ada degree
so demi menyahut seruan kerajaan 
yg mahukan profesion perguruan memiliki sekurang2nya degree
derang pun terpaksa la sambung study
ramai yg dpt smbg study
happy gile derang tadi
tp di sebalik muka happy tu 
timbul rasa risau

"sapa maok jaga anak kamek tek"

sbb derang kene dok asrama selama 3 bulan
aku tak dapat bayangkan
bila mak budak dok asrama
mesti rindu bapak anak anak2 kat umah
kelakar lah
terus teringat zaman kampus dulu
pepagi beratur nak gi kuliah
dgn muka semehnya bawa baldi yg isi toiletris
pastu bila malam
nak cuci muka
ajak ramai2
sbb penakut ya amat
main kejar2 bas masa nak g kuliah
ohhh rindu nya saat itu
cooopppp lari topik sudah
kembali kpd soalan td
kekangan utama adalah, mana nak campak ank derang
ye la
husband pun keje kan
kampung pulak jauh
pastu aku cuba pk, kalu kene kat aku...canne
terus aku gedik nak amik master
cer bayangkan ae
skang kerajaan mewajibkan setiap guru ada ijazah
ada tak possiblty 1 ari nanti, maybe 20 thn akn dtg ke
paling cikai guru kene ada master
masa tu, kepala dah beruban nak sambung study
oh no !!! tak sanggup lagi aku
otak pun dah beku
cam kawan aku sorang ni
umur dia around 40++ la
dia amik major math
dia kata nak muntah ngadap statistik, calculas
serius...aku kesian
mana nak study lagi, esaimen... keje kat skolah lagi
tanggungjawab hakiki sbg ibu, isteri lagi
haiiiyaaaa...
sian o....
jadi keputusannya ??? adakah aku akan sambung study jugak
teka teka teka teka
 
 
 jom...sape nak sambung study
 
 
 
antara kekangan buat masa ini
::: tanak berjauhan dgn en somi
::: lom sampai seru sbb nak enjoy dulu
::: malas nak berhutang. balance PTPTN pun ada lagi...tu la ada duit ko gi berjoli. hahahha...
haruslah kan reward utk diri senirik wink ;)


pssttt : nak seribu daya, tanak seribu alasan
 
 
 

8 comments:

InaAchik said... BALAS

amponn... aku dh x sanggup nk sambung master!
otak dah berkarat!
tp nk sedapkn hati:
"saya dah buat yg terbaik masa degree dulu!" hahahaaaa

aDieyZa said... BALAS

zana pun ada berangan nak sambung master.. then ada pulak hajat nak buat double degree skop keje yg memerlukan zana buat double degree if nak cepat naik pangkat..

tapi zana pun mcm x larat nak buat double degree.. tgklah nanti.. kena fikir betul2 kan be4 sambung study ni.. sebabnya tanggungjawab makin besar.. dulu anak dara tanggungjawab x berapa besar.. hihihi

asna cute said... BALAS

owh! bru asna tersedar.. coming soon title asna bertambah 1 lagi.. dh jd ibu pulak. 4 in 1.

AIN NAZRI said... BALAS

better belajar sekarang eka.. selagi xde rezeki anak nie... senang berdua ajerk.. x byk nak pk.. kalau ada anak lagi laa payah.. member2 ain yg jadi lecturer semua dah diwajibkan amek master.. dan skrg dgrnya ura2 pihak universiti nak semua lect paling tidak mesti ada phd... *budak2 skrg semua makin bijak..

E K A said... BALAS

iena : sama ar cam eka...cam malas je lg nak smbg
zana : huisyyy dabel degree...sama cam en somi la...bidang dia skang tak relate course masa study dulu
asna : ha tu tak pe...cepat sambung study
ain : tu la ain...tp tak sampai seru lg...tak sedar2.takkan nak dok ditakuk lama je

eMMe said... BALAS

mcm jeles je tgk org yg ade degree, takpela...mungkin sampai dip je la....cukup la...tak mau belajar dah, amik ekonomi rumah tanggar taraf paling tinggi, PhD tinggi ke master tinggi? heee~gud luck for ur study Eka....

*luv Syahnia* said... BALAS

ain pun ada niat nak smbg study gak
dah lah nak kawen..nak study plak
PJJ ngan en.tunang..isshhh
takot je bciciran study tu..hehe

tp insyallah nkad n doa pasti bole kan ;)

E K A said... BALAS

emme : ala...dont b sad.mana tau sampai seru nanti nak belajar...tp ekonomi rumah tangga tu pun ok jugak me...eka pun nak apply.bior pandai masak ket

ain : tambah lg satu PJJ.akak lom lg kot...tah bila nak smbg tatau lg.