Thursday, November 4, 2010

salam november

dah 4 hari dalam bulan november baru nak ucap salam nov. haissyyy...dah lama rasanya tidak berblogging...mood berblogging jatuh di tempat yang paling corot sekali...laporan minggu lepas2 (ada angka'2',bermaksud 2kali weekend yg lepas) pun tak berhapdet. perlukah entry lapok tentang percutian pd minggu lepas2. rasanya tak perlu lg. biarkan ia berlalu ok...bt pengetahuan kawan2, tak berblogging di sini, tidak bermaksud aku tidak menjenguk ke rumah kamu semua ye...aku masih melakukan aktiviti blogwalking cuma tidak meninggalkan jejak...thanx pada nita... yang sangat concern.disebabkan nita jugak eka cari semangat utk blogging balik ni.hehehe...baiklah...aku akan nyatakan sebab musabab (eh betul ke perkataan ni.cikgu BM cuba check ) kenapa aku biarkan blog ni tidak bertuan utk ke sekian kalinya...

1 ::: kerja teramat lah banyak <-- hujung2tahun ni biasa la kan...sume nak dalam kadar segera

2 ::: cik P datang melawat <-- kehadiran cik P kali ni sangat menyedihkan .sehingga layak menerima anugerah tetamu tak diundang. bukan saja mengecewakan aku, tetapi juga en suami+mama. abah tak tau kot,eh mama korang kan, tanya tak setiap bulan dah peyed ke belum. mama aku kan, tiap2 bulan dia update benda ni, nampak sgt tak sabar nak timang cucu. . tau tak kenapa kedatangan cik P kali ni memberikan impak maksima dalam hidup aku (sblm ni aku tak rasa sgt) korang bayangkan ae...cik P dah delay dekat 2 minggu selepas waktu sepatutnya...tak penah dia 'mereng' camni...selalunya on time...punctual...sume ada la kat dia. jadinya bila dah lewat, dalam 2 minggu ni jugak la. hati aku start berbunga...mama pun suka la kan...en suami pulak siap janji kalu preggy dia nak uninstall sume game dlm lappy, n gantung kasut bola kat kipas tup tup...datang juga ...eh...korang paham tak camne aku rasa. ei.....benda yg kita harap2kan...sekali berkecai cengitu je...sedih sgt...napa perlu main cak2 dgn aku. kalu nak dtg, dtg aje la. dlm kadar yg segera, macam biasa, macam sebelum ni.tak yah la nak lewat2, sampai kita siap bg harapan...hampagas betul...bila fikir balik apakah disebabkan EPO(evening primerose oil) yg mengganggu perjalanan cik P.sapa penah amik ni jom share...


wat pengetahuan, aku baru je start mkn EPO last month.tu pun ats saranan doc, untuk kurangkan period pain...tetapi...kenapa tak de kurang pun tuan doc...apakah perlu makan dlm jangka masa yg lama baru efektif.sian tgk en suami, bila cik P datang melawat period pain pun datang la menemaninya. bagai isi dgn kuku lah katakan sian sgt kat en suami, dia yg jadi suri rumah sepenuh masa. dia yg masak, basuh baju, sidai baju, iron baju, tuam perut,  mandikan aku n everything. ckp je nak apa. dia mmg tak kasi aku bt apa2 melainkan berehat, cam tuan putri la dok merekot dlm comforter tu. ya...period pain aku mmg sgt teruk.bersyukur la kamu kalau tidak diserang sesungut itu. yg pastinya, aku bersyukur sgt dapat suami yg memahami... tp pada masa yg sama, sedih bila tak dapat bagi dia baby lg, sedih bila dia bt keje sensorang. kalau hari normal, kami sama2 buat keje. aku iron baju, dia lipat kain, aku sapu sampah, dia mop lantai, aku masak dia teman...sesungguhnya...aku sayang sgt MOHD FIRDAUS BIN YAHYA fullstop !!!

14 comments:

asna cute said... BALAS

Ekaaaa! dah delay 2 weeks eh last period. so lepas kuar period nie ika kira tau hari subur. nti asna bg details kat mesg FB ya. =))

AIN NAZRI said... BALAS

Ika jgn sedey2 ye.. teruskan makan EPO tu... effect jangka masa panjang bagus.. jgn terlalu pikir sgt pasal anak.. sbb bila kita stress pasal anak nnt lagi susah nak dapat.. kita try redha ye Ika.. tapi itu x bermaksud kita menyerah gagal..
Allah tahu bila masa yang terbaik untuk memberi rezeki anak kat kita.. sabar ye.. jgn sedey2 tau.. nnt ganggu perjalanan hormon bila stress.. teruskan usaha ye.. jgn lupa makan asid folik hari2..

eMMe said... BALAS

eka, me tumpang simpati...tapi ketahuilah dear, ade org lagi menderita dari mu...jgn la sesedih sgt, me pun turut bersedih...me pun nak baby, tapi rezeki belum memihak kepada kite berdua
sabar n sabar, jgn patah semangat n putus asa
teruskan, cayok~

PUANSTOBERI said... BALAS

Eka,
Akak tau cemna rasa tu. Rasa sakit senggugut dan rasa kecewa bila mana harapan kita tetiba berkecai.

Kengkadang minda ni pun mengganggu. Saja dia nak main2 kan kita. Akak mujur la dia tak penah delay berminggu. Abis kuat pun 5 ari je.

Satu lagi pasal senggugut. Akak pun ada gak senggugut tp tak la trok sgt. Tak ilang biarpun org kata dah kawen dia ilang. Pun rasa ini satu masalah kita juga Eka. Eka pasni masa cuti, cuba la pi memana klinik (better klinik sakit puan la kan). CUba tnya pasal senggugut n pasal lambat peknen ni kan. Kut la ia bersangkutan.

Akak kalo peyed pain telan panadol (yg biasa tu je) n tido. tu je ubat dia.

asna cute said... BALAS

eka check mesg dlm inbox FB ya =))

Mrs Azhar said... BALAS

eka.. jgn sedih2 dear.. belum rezeki lg tu.. kdg2 rezeki ni dtg masa kita tak fikir sgt pasal tu..

nadeera said... BALAS

perasaan itu saya dah pernah rasa EKA..mmg tersgt la sedih..mula2 leh gelak lagi,pastu tetiba nangis..giler emosi..

ermm EPO tu kalau tak silap saya tuk melancarkan period kita kan..sbb adik saya pernah mkn,period 3 bulan tak dtg..pastu bila mkn,alhamdulillah la period kembali teratur..agaknyer lain org lain kesannyer kot..takper2,leh usaha lagi EKA..jgn stres2 k.. :-) insyaalah..

Nana Aris said... BALAS

salam eka..kite pon selalu kne senggugut..EPO mmg mmbantu n skang ni kte da start minum jus bidadari tu..yg tu lagi terer..mmg takde sakit langsung..jus bidadari ni pon blh tlg pulihkan sistem bdn so hopefully pasni adela rezeki kite plak nak merase ade baby =)

E K A said... BALAS

kepada kalian semua terima kasih...sgt2 teruja ...korang bg sapot

asna...eka tgh buka fb tp lembaps gila.haisssyy

ain,tu la takmo pk sgt.tp nya susah ya amat nak lupakan perkara yg satu ni

emme,arap2 camtu la.moga kita dpt baby 1 ari nanti

k.reen ramai yg ckp camtu pas kawen ilang senggugut tp hampeh.makin teruk rasanya

wani,tu la pasal

nadeera lamanya...3 bulan tak dtg.lg la risau kan

nana, jus bidadari...hm nak kene cari ni.thanx for sharing

asna cute said... BALAS

Eka.. nti pape asna reply balik ari khamis depan ya. asna xde sampi rabu depan tau =)

Take care!

E K A said... BALAS

o asna balik cuti raya ye...ok..take care...hati2 di jalan raya

Lina Rahim said... BALAS

Happy November..hehe..jangan tension sangat la Eka..lama2 Lina tengok, ramai sebenarnya pasangan yang pregnant after a year of marriage. yang bunting pelamin tak ramai. ni rezki juga la..

E K A said... BALAS

tu la lina...doc pun ckp camtu.maybe faktor pemakanan kot.tp eka ni...tak sabar2...tak penah puas dgn apa yg ada skang...padahal tuhan dah atur elok2.setiap apa yg berlaku pasti ada hikmahnya <--skang je ckp cam ni.esk lusa dtg balik penyakit dia

anita_hanapiah said... BALAS

my dear eka...xo sedih2...nita penah rasa cmne...penah delay hampir 3 mgu...hati seronok sgt jgn kata nita ja en somi pun sama...tp en somi dr awal2 pesan jgn m'harap,takut kecewa...biasa la kan kita bila dh kemaruk nk baby jgn kata delay berminggu2 delay 2 hr pun dh cukup seronok dh...tp lastly kecewa....menangis jgn citer la...nita demam seminggu sbb kes en P...byk2 sabar ye dear..u baru setahun....nita dh 2 thun eka...setiap bln kecewa ja....mb rezki kita nk dpt baby blom smpai lg...mb rezki kita yg lain dulu...apapun kita bersyukur dpt suami yg xpenah bersungut,suami yg amat2 memahami & dikelilingi dgn org yg amat sygkan kita...sabar ye dear...jgn stress...