Thursday, December 9, 2010

fantasia bulan madu ~ part 3

salam uols...maafkan aku akan kelewatan menghapdet blog...agak lembap skang ni. harap maklum, musim cuti sekolah adalah musim utk berhoneydew...berjalan je kejenya...wat pengetahuan aku skang ni di pahang umah mertua... baru je sampai. tu pun jenuh cari time utk update blog. arini kita sambung perjalanan ke HK yang hampir 2 minggu berlalu. terhegeh2 betul aku nih



TSIM SHA TSUI - DISNEYLAND


utk ke disneyland, kene patah balik ke Central. tp tak pe just follow the signage... suka sgt, kat sini sign sgt byk. mustahil utk sesat... pendek kata mmg mesra pelancong la. lg satu yg buat aku kagum, dianya teknologi. MTR dia terletak di bawah tanah. kalu kitanya LRT kan nampak dunia luar, nampak bangunan, kereta semua..kat sana, dalam tanah. dah la dlm tanah, pastu berlapis2 pulak. sgt laju...kejap je sampai. ni aku letak sekali perjalanan nak ke disneyland utk memudahkan perjalanan korang.



 dari Tsim Sha Tsui - Central (using Tsuen Wan Line)


 Central - Sunny Bay (using Tung Chung Line)


 Sunny Bay - Disneyland Resort (using Disneyland Resort Line)



cost nak ke disneyland (dari Tsim Sha Tsui) adalah HKD18 one way selama 45 minit, tiket masuk Disneyland boley dapat kat Central dgn harga HKD 350 per person, tp kat disneyland nanti pun ada jugak kot... disneyland tak mcm genting...once u pay, u are able to enjoy all game. unlimited . MTR Disneyland resort teramat lah comel...lain drp yang lain...ni satu2nya MTR open air aku rasa... tak dok bawah tanah dah.maybe dia nak tonjolkan kecomelan train kot... cer lihat



disneyland train yg ada kepala mickey mouse


cuba tgk holder tu pun btk mickey mouse



keluar je dari MTR akan nampak ini. cop disneyland



 then naik lift


bawa bersama ticket comel tu


kendian akan nampak pintu gerbang seperti ini



dan...inilah perjalanan yg mengiringi kita sebelum masuk ke disneyland


then nampak water fountain nih



mickey mouse tu sgt comel.dok naik turun sbb kene tolak dgn air


sempat dok bergediks lagi


alas perut dulu sblm masuk


suka aku igtkan, di dalam park ni, tidak dibenarkan membawa masuk makanan ye...so, gi mana dong??? dalam nun susah nak cari makanan halal. meh sini aku nak ajar korang wat jahat sket...heheh...tapi kalu kantoi sendiri tanggung a.... korang sorok je celah mana2. cam aku... aku letak lam beg pastu balut makanan dgn mafla.atas tu letak sweater en somi.tak de nya dia nak godek sehelai2...dia pun penat agaknya tiap2 ari seluk beg...



jalan lagi, ada nampak stall sourvenir, tp sabar dlm nun byk lg


comel sgt topi dia, around 100. agak mahal. tp original la


gambar2 di atas belum lagi di dalam disneyland ye,sume kat luar


ok...sket je lagi... dah nak masuk entrance



so amacam??? best tak decoration dia...satu lagi buat aku teruja, dari luar lg dah kedengaran bunyi muzik berkumandang...pegi la mana pun, ada saja bunyi tu. non stop. dah la ala2 cartoon klasik zaman dulu2. perjalanan dari kaunter tiket ke entrance disneyland amik masa dlm 5 minit gak...yg di atas ni semua adalah perjalanan ke disneyland. segala 'isi perut disneyland' akan disambung next entry...boley tak camtu??? kejam ke aku. ahahha...




tips : jgn lupa minta tentatif prog kat caunter, spy leh atur jadual pada hari kejadian


6 comments:

gincuitumerah said... BALAS

EKA...beshnyerrr...
syok kan tgk cartoon yg comey2...
eka g bpe ari ni?

modusoperandi111209 said... BALAS

bestnya dpt gi disneyland..

eMMe said... BALAS

suke laaa...miki mausss....cute, secute tuan punye blog...

E K A said... BALAS

ye best... umi pun bole pegi...eka g 4 ari je umi...

modusoperandi : seronok sgt

emme: hehhe...tuan blog tumpang kecomelan miki maus je.kalu tak de miki maus hilang la comel

anita_hanapiah said... BALAS

eka mmg dh comel...mike maus 2 yg tumpang kecomelan eka

harzharun said... BALAS

mak aihhh..tu br luar..dah syok habis...