Monday, December 20, 2010

fantasia bulan madu~last episod.sumpah !!!

ampun...semalam dah janji tak de lagi episod fantasia bulan madu kan...tapi arini muncul balik.apa ke hal...gini kisahnya. slps entry smlm dikeluarkan, ramai sgt inbox tanya...berapa budget utk ke sana. sbb ada yg plan nak pegi jugak. actually depends on cara penggunaan masing2...cam aku mmg gila shopping. sourvenir je dah sekian...ye la nak beli kat sorang rasa cam tak adil pulak...tu yg kene bagi kat semua... tu pun jiran n rakan terdekat je la. tak mampu la nak kasi semua. lom masuk penginapan lagi...tapi save part makanan sbb kitorang dah bawa bekal... ehhehe... makanan halal agak limited ye nak cari. kene g Kowloon, tak pun Tsim Sha Tsui. baiklah...disebabkan ramai yg tanya berapa aku spend ke sana, aku akan kongsikan di sini satu per  satu



:::: sourvenier ::::




key chain (cum kepit kuku beli 4 set) 1 set ada 6 4 x 90 = 360
pen 1 set ada 12 batang 2 set x 25 = 50



t-shirt aku beli 21 helai x 20 = 420


 ni semua sour venir dari disneyland.mahal.sbb tu beli sikit je

frame yg belakang sekali = 90
 2 mug = 45 + 35 =80
magnet fridge cum frame = 65

yang di atas ni semua buah tangan utk org ye,utk tuan punya badan lom campur lagi.jadi total semua 1500... aku estimate je taw




::: penginapan :::


comel je hotel dia...semua ada kepala miki maus


utk penginapan di disneyland aku suggest duduk di DISNEY'S HOLLYWOOD HOTEL . murahan sket... kalu HONG KONG DISNEYLAND HOTEL mmg den tak mampu. mahal gilos... dua2 hotel ni hak milik disneyland aku rasa. sbb dia ada bt promosi...kalu stay 1 nite kat hotel dia, dia akan bagi tiket free utk masuk disneyland esoknya...nice deal isn it? utk detail promotion leh check kat sini . satu lagi tips aku nak bagi, kalu tak de niat nak tido sini, baik korang datang awal pagi... sbb kalu dtg tgh ari mmg tak sempat nak cover semua park...banyak sangat benda menarik dalam ni.tu pun aku tak jamin kalu dtg pagi sempat cover semua ke tak...jadi silalah buat pilihan bijak...dah alang2 ke sana, kang gigit jari bila tgk org naik mcm2. harga pakej yg aku amik kat disneyland HK$2,105 utk 2 orang, include penginapan 1 mlm (garden view lagi) n tiket masuk disneyland 2 hari...aku rasa dah kira berbaloi, cer kira sekali masuk disneyland HK$ 350, kalu 2 org = 700 baru utk sehari, kalu 2 hari HK $ 1400. harga asal kalu nak nginap sini 1 mlm adalah HK$ 1700 . cuba tambah 1700 + 1400 = ??? pk punya pk, en somi decide utk stay sini... kata hanimun kan... haruslah bilik yg selesa... tp kat disneyland je la... kat hong kong kitorang dok hotel budget jerk... yg less than 200 igt aku kaya nak dok hotel mahal2. kopak la... cost penginapan sepanjang percutian around 3000



::: transportation ::: 


sepanjang berada di sana...aku dgn en suami banyak menggunakan MTR sbb murah.tapi di macau terpaksa guna teksi...sana tak de MTR...utk transportation around 1000 je kot.  ni termasuk lah naik bot macau-hk yg harganya lebih kurang 300++ return utk sorang


::: others :::


ini pulak aku spend kat 2000, termasuk ticket fee ocean park .akan ceritakan detail tentang ocean park...best gila tempat ni...sume nilai di atas ni dalam unit hong kong dollar taw...


total cost ??? 


actually, aku tak berani nak ckp...tp aku bawa RM 5k g sana. mmg ada balance lagi dlm HKD 200. sampai skang lom convert duit mesia. maksudnya tak sampai 5k la kot. tapi bila dicampur dgn flight ticket dari mesia...ah lebih kurang la plus minus 5k gak kan...sekian...wattamat...aku harap, entry ni dapat membantu kamu utk membuat persediaan pada yg nak ke sana...sharing is caring :)



8 comments:

eMMe said... BALAS

tu souvenier byk2 tu, tade ke utk mE Eka, uhuhuhuh..keychain pun jadi laaaaaa....hehehehe....

E K A said... BALAS

ala syg...dah abes edar kat org lor...nanti ye...ada rezki eka pg lagi, eka belikan ye

eMMe said... BALAS

Eka,

ni haaa..tolong remind tag bg pihak MRS Wani... mesti Eka tak pasan/buat2 tak pasan

http://waniaza.blogspot.com/2010/12/elhyatt-bizz-collections-giveaway.html

E K A said... BALAS

ahahha...ada pulak tukang ingatkan...best ni...nak hire emme utk position baru nak tak...ehehhe. tq ae ingtakan

Lina Rahim (Serenity & Serendipity) said... BALAS

Eka, meh sini Lina cakap, plus minus RM5k untuk ke dua tempat tu dikira berbaloi (nak cakap murah macam belagak pulak ek..hahhaha..)juga tau, sebab Lina ada la baca beberapa kaki travel (macam EKa &husband)punya artikel kat majalah, diorang cakap, kalau pergi sendiri lebih jimat berbanding dengan agent, jimat dalam RM2k gitu. Lina rajin juga la tengok harga tours ke sana via newspapers, RM5k tu utk sorang tau (utk satu tempat pulak tu). so, good info la Eka story mory kat kami ni. mekasih ye.. kalau jalan2 lagi, jangan segan story lagi ye..Lina pun rujuk blog Eka ni nak g Sabah..tapi tak larat la jelajah semua macam Eka..dapat insiprasi sikit sudah la..hehhe

E K A said... BALAS

ha...betul lina... RM 5k tu kira ok...bukan nak belagak...tp kalu g sendiri mmg murah.tayah guna agency.kat hong kong mmg susah nak sesat...agak2 nak sesat tanya je org.sbb derang paham english.lg 1 derang mmg friendly.kalu derang nampak kita cam blur2.derang lak yg akan tnya,nak g mana.5k tu utk 2 org...eka rasa sume org mampu pegi...sbb hong kong dolar bukan macam US dolar.kita masuk sana, duit kita tinggi lagi.so boleh shopping mcm2.mmg la pakej kat disneyland HKD 2k .tp bila convert ke duit mesia, RM1k.kira murah dah sbb include accomodation n theme park

faRhaNa said... BALAS

waa...syok nyer..sonok tgk korg jalan2 hanimun..nih yg nk ajak en hubby hanimun lagi nih..hehehe..:D

E K A said... BALAS

farhana...jom2 hanimun...