Wednesday, April 20, 2011

cuti yang panjaang...

hari ni saya




ya baru aku tau MC tu stand for MEDICAL CERTIFICATE
boley??? sebelum ni org sebut mc aku pun mc la sama
sbb aku tau dlm etika bekerja kalu tak dpt dtg
kene amik mc utk sick leave
nampak sgt sbelum ni aku tak telek slip mc ni kan
dan ini pulak ubatnya






tajuk ats cuti panjang
padahal dapat mc 1 ari je pun
apa cer
('________________')
actually jumaat ni, atau esok hari
adalah GOOD FRIDAY
sbb tu la aku kata cuti panjang
maknanya aku cuti ari khamis, jumaat, sabtu, ahad
wow 4 hari tu
tp apalah maknanya
kalu cuti badan tak sihat
awal bulan ritu, ada plan dgn en somi nak ke negara jiran,
ala brunei je pun, dekat je



last time pegi tak sempat 'tawaf' abes


kebetulan pulak en somi ada prog amal dis week
so cancel rancangan pertama tu
tu la cakap... tuhan dah atur sebaik2nya
pasti ada hikmah di sebalik kejadian
actually sakit aku ni tak la kritikal sgt
tp leh tahan la
sampai takleh tido malam aku di buatnya
bawah perut ni ha sakit ya amat
kene merekot, takleh nak straight badan 
cam period pain la rasanya, tp blom piyed
pastu g la jumpa doc
cakap bla2, doc amik darah, urine test sume
sbb dia takut termengandung ke, bila dah sah negatif
baru dia bt rawatan susulan
so keputusan lab test dalam 2-3 hari lagi
tp doc suspek kencing kotor
ei penyakit apa tu korang
risau aku dgr eh
fes time taw.... so tepon mama aku
sedih je bila ngadu dgn mama
dia kata,
mama jauh...canne nak melawat ni
adeh ngalir air mata kejap
tu yg tanak bg taw apa2 tu
nanti dia risau
tp takleh
aku ni cengeng...sket2 nak ngadu
korong jom share sapa ada penyakit pelik ni




17 comments:

su su said... BALAS

minum air suam banyak2 eka

eMMe said... BALAS

Eka kan anak tunggal, patot la ngadu dgn mak...sape lagi nak diadukan kesedihan kesakitan @ kegembiraan, kalo kencing kotor biasa kite kurang minum air masak/air tawar Eka, kene byk minum air masak, no manis2 yea, cecepat la sihat puan eka kusayang...

mommie yuyu said... BALAS

penah jgk kena gini.masa buat medical check up dulu2.form 3 x silap.tp x sakit pun.cuma test urine doc ckp kencing kotor..dia bg ubat je.eka jaga makan tau..elakkan makan kat kedai..byk minum air suam/air masak..kurangkan minum coffea, milo ngan tea..ini pesanan doc la

hafiz said... BALAS

Kencing kotor banyak orang dah kena..sebab nya tak tau kenapa...

E K A said... BALAS

susu...thanx bebanyak...for ur concern


emme, tq.tu la pasal.cengeng...doc pun pesan benda yg sama...

hikari said... BALAS

minum barli suam... ada jual barli tu kat kedai, sepeket singgit tu... rebus sampai kembang ... then minum suam2....tambah la gula kalau mahu.. bagus, untuk kencing kotor ni..

AkUiStInI3 said... BALAS

eka, slmt berkenalan..baru2 ni saya pun kena kencing kotor ni. mmg sakit gila..kena minum bnyk air..n minum ubat bunuh kuman yg doctor kasi..tapi sy x de la sakit perut sngat. saya kena mcm kencing x lawas tu, balik2 g toilet nak kencing, pas dah kencing nak kencing lagi dan lagi..kena minum bnyk2...air..dlm 3 liter air tau..

PUANSTOBERI said... BALAS

ngeh... Eka, akak kena masa awal2 kawen dulu. Maklum lah..tetiba ada 'menda' lain bertandang kan.. hik hik.
Akak lagi trok sbb smpai demam. Doktor suspect denggi time tu. Hihi.
Ada akak tulis kat blog. Kena check balik entry akak dlm bln 3 thn 2009.

Apa pun, bykkan minum air barli ye yunk dan samat bercuti juga :)

E K A said... BALAS

yuyu n madal...thanx...tu juga yg doc kata...tp dah1st time kena kan...gelabah gak la.ehehhe

hikari : nak kene paksa husband beli jap g...actually saya sendiri pun tak kenal camne tah bentuk bali...cam gandum tu ke.ehehe


tini : o ye ke...saya ni kencing ok je tak de la sakit pun...cuma perut ni rasa cam nak tercabut jerk....doc pun ada pesan minum air byk2.thanx tini

Nana Aris said... BALAS

eka biasa kalau cousin nana kne sakit ni tak lame tu mesti pregnant..hehe mane tau ade pelangi di sebalik hujan ke..chewaaahh haha ;p

E K A said... BALAS

oh nana jgn la kamu bg diriku ini memberi harapan yg tak pasti itu...frust nanti.apa2pun doakan la yg terbaik

cikcoklat a.k.a Haiza said... BALAS

kite pon pnh kene gak dl ms br2 kawen..hehehe...sm la kol mak jugak bgtau..pastu mak suruh minum air barli n air masak byk2..then ok la....dnt worry la beb....

chique-jah said... BALAS

hi eka..
1st time komen nih..hee
cane eh penyakit kencing kotor?ape symptom dia selian sakit bawah perot?
ada rasa selalu nak g toilet ke?

AIN NAZRI said... BALAS

lalink eka... kencing kotor nie biasa.. selalu terjadi bila kita kurg amek air amsak.. nak ubatkan nya senang jerk.. selain makan ubat doktor bagi.. sila minum air barli banyak2.. makan sekali barli tuh.. then air suam..

teh tarik adalah diTIDAK BOLEHkan kepada pengidap kencing kotor.. nak nak masa sakit nie.. jadi sila jaga pemakanan ye.. nnt ok laa sakit ni..

take care ye

♥ Che NamNam ♥ said... BALAS

penyakit tuh tak bahaya sangat kut..sebab haakak pon pernah jadik jugak tapi kejap jerk

just minum air masak banyak2 or air barli pon boleh..selalu terjadi kat pasangan orang kawen jerk neh..kehkehkehh..

E K A said... BALAS

ain : tq...eka akan buat seperti yg dicadangkan

che nam nam : o yeke...lega dengar...harap2 pulih spr sedia kala.napa ye jadi pada org kawen je ae ;)

Aidanisme said... BALAS

eka.. time awal2 kahwin dulu aida pun kena. doktor kata sbb keadaan kita tidak bersih masa bersama..
eka minum air byk2 k..