Monday, April 11, 2011

dimanakah silapku??????

ni semalam punya cerita
arini baru sempat post
ari 1st ke skolah selepas cuti 2 hari ;)
aku dah dikejutkan dgn cerita2 yg kurang enak didengar
pagi2 dah buat aku spoil
serius agak tertekan
since last week actually
kat skolah aku diberi title as guru kelas
2 thn aku pgg kelas ni
mmg tak de masalah
dari segi disiplin dan sebagainya
dan aku sgt enjoy dgn derang
masuk tahun ke3 skang derang thn 6
aku tak tau mana silapnya
macam2 hal derang wat
last week kes bergaduh siap dgn kayu lg
smlm dgn merokoknya
org yg sama
aku rasa cam aku tak pandai ngajar je
mmg benar aku bukan ibu kpd budak2 ni
tp bila jadi mcm ni
aku rasa sgt sedih
tugas aku mendidik derang
tp nampaknya aku tak berjaya
sbb macam2 hal jadi
nampak sgt perubahan drastik sum of them
setiap ari aku tnya en somi
mana silap aku






camne nak buat bg derang sedar kesilapan yg dilakukan
adakah derang rasa dah cukup besar n leh bt apa saja yg derang suka
walopun kegiatan tu semua berlaku di luar sekolah
tapi nama kelas aku tetap naik
org akan tanya sapa guru kelasnya
serius aku sgt sedih
going down down down
dan hari ni bila aku ke sekolah
aku tgk budak yg mengedar rokok tu kene cakar dgn abg+mak
badan pulak berbirat kene sebat gamaknya
kesian pulak aku tgk
tp apakan daya...mebe maknya geram sgt
bygkan duit yg diberi
dia belikan sekotak rokok then edarkan pd kawan2
baru darjah 6 dah buat camtu
sedih je bila aku ckp dgn mak dia tadi



5 comments:

PUANSTOBERI said... BALAS

oh..itu lah cabaran yg dihadapi Eka dlm mendidik ni. sbb tu tugas mendidik ni tugas yg mulia. tk semua org berpeluang. Makna Eka terpilih dan Allah tahu Eka mampu utk menjalankan t.jawab ni.
So, dun wori... pasti nati ada jalan penyelesaiannya.
jgn cedey-cedey ye yunk..nati cena nak dpt baby. Eh... ada relevan kah?? hihi

Mrs Azhar said... BALAS

eka, sama la kita.. wani pun susahnye la nk jaga mentee yg problematic. skrg pun tgh handle lg. dh penah consult dh budak tu, nangis2 dia ckp nk berubah. tp xjugk. sampaikn mak dia dtg dr sabah nk cari dia.

mmg susah kita nk jaga. sbb, diorg dh terdidik dgn vara diorg tu berapa tahun, kita yg jumpa diorg br berapa tahun ni tak mudah nak merubah diorg, especially part attitude. yg tu pening.

owh panjang lak. ngeeeee

eMMe said... BALAS

attitude tu sebenarnya, stuju dgn mrs Azhar'comment, Eka tak salah, mE tau Eka da berusaha sungguh lakukan yg terbaik utk budak bermasalah, tapi kowang, me tgk budak skolah rendah/menengah, hisap rokok selamba je...kite nak tegur pun tak brani, coz, mereka no respect org yg lebih berusia daripada mereka...nnt kite lak dibahasanya...

asna cute said... BALAS

bykkan bersabar ya eka.. insyallah. budak tue msti tgh confuse ttg pkembgan diri dia kot. Dia lelaki kan? hmm xreti nak ckp ape. tp andaian asna.. dia baru nk meningkat remaja mmg byk sikit peel dorg nie.. sabar ya =) Eka cikgu yg kuat =)

E K A said... BALAS

@PUANSTOBERI
semoga tuhan sentiasa memberi eka kekuatan utk menunaikan amanat yg diberikan :)

@wani
haiyo...kalu ngajar budak yg besar lain pulak peel nya ye...lg satu attitude derang tu wani.susah nak ubah.bermula di rumah juga


emme
sokong me...kita tak mampu nak buat apa2...itulah kesannya bila kuasa rotan tak boleh diguna pakai lagi.sama cam kat sini.tp bukan skolah eka la.yg skolah menengah nya.kua je dari skolah,merokok dpn guru.seolah2 nak mencabar guru.tp apa guru boleh bt.bagi nasihat jumpa parent pastu ulang benda yg sama


asna
thanx asna.doakan eka taw !!!