Monday, April 18, 2011

MARBLE CHEESE CAKE

 dah lama dapat sms ni, arini baru berkesempatan utk tunaikan permintaannya




alamak ada nampak cap jari pulak


dah alang2 aku type kat word, aku terus transfer masuk ke blog... tetiba baik hati + rajin nak share skali kat blog...actually ini resepi turun temurun. dan aku dapat resepi ni dari mama


Bahan Kek
 
A: 1 1/2 cawan gula halus**
3 biji telur **
** kacau dgn mixer

B : 250 g mentega
1 cawan serbuk koko

C: 1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1 camca teh soda bicarbonate*
1 camca teh esen vanilla
(*digaul rata dan diayak)


Bahan Cheese
250 g cream cheese
1 cawan gula halus
1 biji telur gred B

 




1.Untuk kek: 
Bahan A : Kacau gula halus + telur hingga sebati seperti gambar pertama di atas, pastu letak sebelah
 Bahan B : Dalam bekas lain, cairkan mentega (guna kaedah double-boil) pastu tutup api, masukkan serbuk koko dan kacau hingga rata seperti gambar 2.  
 Masukkan semua Bahan B ke dalam Bahan A.kacau rata seperti gambar ke 3 
 Masukkan susu cair, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sekata. Tuang esen vanilla, gaul rata 
 asingkan adunan ini lebih kurang 1 1/2 camca besar untuk dibuat corak atas cheese. Tuang selebihnya dalam loyang tadi, bakar 25 - 30 minit atau hingga kek masak.

 
2.Untuk Cream Cheese  
Putar cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur dan putar lagi hingga berkrim.setle !!!


3.Cara-cara
Sapukan dulang dgn mentega, alas dengan kertas minyak, biar kertas minyak terlebih dari dulang supaya senang nak dikeluarkan. Panaskan oven pada suhu 175C.
 Tuang cream cheese ke atas kek yg telah dimasak tadi. Isikan adunan kek yang diasingkan tadi dalam piping beg, dan buat beberapa garisan lurus seperti gambat ke 4. kemudian lorekkan untuk mendapat hasil seperti dalam gambar 5. Sambung membakar selama 15 - 20 minit lagi atau hingga masak, biarkan betul2 sejuk, baru dipotong untuk dihidangkan...





dicedok dari google...aku nya mana? tak sempat nak snap dah masuk mulut.canne nak buat???
cik abe sorang tu la tak nyempat2..
so gambarannya ala2 cam di atas la. tp corak aku huduh gila plus takde buah bagai



8 comments:

PUANSTOBERI said... BALAS

humang ai... terernya dia... nati akak nak terai lah. hik hik :>

cikcoklat a.k.a Haiza said... BALAS

sedap2...nak jugak nih...anto kt kiter sm..hehehe...

sufiza said... BALAS

wahh mcm best jer...nak try jgk lee tp xtau la bile hehehe sbb xreti sgt bab2 kek ni

Daleela said... BALAS

yang... cream cheese tu nak tambah telur berapa biji?

E K A said... BALAS

kekda : takde terer nya...main campak je
kalu kekda bt pun dapat ka

haiza : cepat bg alamat.eheheh


sufiza...cuuba la senang jer...

daleela....masuk sebiji jerk telurnya

alinac lover said... BALAS

peh..suka nya cake :(

~izan~ said... BALAS

ni marble cheese cake ke marble cheese brownies ek? mcm brownies je kalau akak buat resipi tu hehe...sama semua resipi dgn yg akak ada..tah2 yg akak amik tu resipi mama eka kot hehe...

E K A said... BALAS

@~izan~
o ye ke...mebe kot...tah2 mama eka pun cedok intenet.eheheh


@alinac
saya pun... suka suka