dah lama dapat sms ni, arini baru berkesempatan utk tunaikan permintaannya
alamak ada nampak cap jari pulak
dah alang2 aku type kat word, aku terus transfer masuk ke blog... tetiba baik hati + rajin nak share skali kat blog...actually ini resepi turun temurun. dan aku dapat resepi ni dari mama
alamak ada nampak cap jari pulak
dah alang2 aku type kat word, aku terus transfer masuk ke blog... tetiba baik hati + rajin nak share skali kat blog...actually ini resepi turun temurun. dan aku dapat resepi ni dari mama
Bahan Kek
A: 1 1/2 cawan gula halus**
3 biji telur **
** kacau dgn mixer
3 biji telur **
** kacau dgn mixer
B : 250 g mentega
1 cawan serbuk koko
1 cawan serbuk koko
C: 1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1 camca teh soda bicarbonate*
1 camca teh esen vanilla
1 camca teh baking powder*
1 camca teh soda bicarbonate*
1 camca teh esen vanilla
(*digaul rata dan diayak)
Bahan Cheese
250 g cream cheese
1 cawan gula halus
1 biji telur gred B
1.Untuk kek:
Bahan A : Kacau gula halus + telur hingga sebati seperti gambar pertama di atas, pastu letak sebelah
Bahan B : Dalam bekas lain, cairkan mentega (guna kaedah double-boil) pastu tutup api, masukkan serbuk koko dan kacau hingga rata seperti gambar 2.
Masukkan semua Bahan B ke dalam Bahan A.kacau rata seperti gambar ke 3
Masukkan susu cair, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sekata. Tuang esen vanilla, gaul rata
asingkan adunan ini lebih kurang 1 1/2 camca besar untuk dibuat corak atas cheese. Tuang selebihnya dalam loyang tadi, bakar 25 - 30 minit atau hingga kek masak.
Bahan B : Dalam bekas lain, cairkan mentega (guna kaedah double-boil) pastu tutup api, masukkan serbuk koko dan kacau hingga rata seperti gambar 2.
Masukkan semua Bahan B ke dalam Bahan A.kacau rata seperti gambar ke 3
Masukkan susu cair, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sekata. Tuang esen vanilla, gaul rata
asingkan adunan ini lebih kurang 1 1/2 camca besar untuk dibuat corak atas cheese. Tuang selebihnya dalam loyang tadi, bakar 25 - 30 minit atau hingga kek masak.
Putar cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur dan putar lagi hingga berkrim.setle !!!
3.Cara-cara
Sapukan dulang dgn mentega, alas dengan kertas minyak, biar kertas minyak terlebih dari dulang supaya senang nak dikeluarkan. Panaskan oven pada suhu 175C.
Tuang cream cheese ke atas kek yg telah dimasak tadi. Isikan adunan kek yang diasingkan tadi dalam piping beg, dan buat beberapa garisan lurus seperti gambat ke 4. kemudian lorekkan untuk mendapat hasil seperti dalam gambar 5. Sambung membakar selama 15 - 20 minit lagi atau hingga masak, biarkan betul2 sejuk, baru dipotong untuk dihidangkan...dicedok dari google...aku nya mana? tak sempat nak snap dah masuk mulut.canne nak buat???
cik abe sorang tu la tak nyempat2..
so gambarannya ala2 cam di atas la. tp corak aku huduh gila plus takde buah bagai
8 comments:
humang ai... terernya dia... nati akak nak terai lah. hik hik :>
sedap2...nak jugak nih...anto kt kiter sm..hehehe...
wahh mcm best jer...nak try jgk lee tp xtau la bile hehehe sbb xreti sgt bab2 kek ni
yang... cream cheese tu nak tambah telur berapa biji?
kekda : takde terer nya...main campak je
kalu kekda bt pun dapat ka
haiza : cepat bg alamat.eheheh
sufiza...cuuba la senang jer...
daleela....masuk sebiji jerk telurnya
peh..suka nya cake :(
ni marble cheese cake ke marble cheese brownies ek? mcm brownies je kalau akak buat resipi tu hehe...sama semua resipi dgn yg akak ada..tah2 yg akak amik tu resipi mama eka kot hehe...
@~izan~
o ye ke...mebe kot...tah2 mama eka pun cedok intenet.eheheh
@alinac
saya pun... suka suka
Post a Comment