Thursday, April 14, 2011

HOME MADE PIZZA

dah macam blog masakan pulak ye
entry ni diterbitkan semata2 ingin
memenuhi kehendak asna
pun mak boyong jugak
err...nak tanya
adakah gambar2 yg di upload sebelum ni mampu mengiurkan ibu2 ngandung
sbb 2 org kawan aku yg tgh preggy dok tanya canne buat
actually asna tanya canne nak buat doh je
tp dah alang2 kan aku tulis je resepi pizza ni







BAHAN DOH
 1sudu besar mentega
2 cawan tepung gandum*
1/2 sudu teh garam*
1/2 sudu teh gula*
2 sudu teh yis aku guna yg serbuk then larutkan dlm sedikit air
1/2 cawan susu cair 
tak lain tak bukan dutch lady penaja utama rumah eka n daus
*sebatikan


BAHAN TOPPING
sedikit sos prego 
sausage
mushroom
crabstick
bawang yg di potong
mozarella + cheese + parmesan



CARA-CARANYA

1.Untuk doh- campakkan mentega + tepung + garam + gula. kacau sampai sebati. then masukkan larutan yis.uli lagi. pastu masukkan susu...agak2 la. uli sampai dia membentuk doh. kalu still lagi melekat kat tgn letak tepung lagi.then perap selama 30 minit. tutup dgn kain lembap. mama aku kata kalu cuaca panas lagi cepat dia 'gemuk'.bila dia dah membesar dgn jayanya,sampai 2 kali ganda, tumbuk doh tu bagi keluar angin...pastu leh la leperkan dan start mencanai.

2. Untuk topping - tabur semua bahan di atas.dan di akhiri dgn taburan cheese + mozarella + parmesan



gambar2 pembikinan pizza boleh dilihat di sini dengan bantuan dari model terkemuka wink2


5 comments:

hikari said... BALAS

pergh... menikam rusuk dan usus ku...:P

Mr n Mrs Zaidi said... BALAS

kak eka nie buat sy terliur la..sy xprggy pun leh cair air liur...pos sy pizza satu......nak cuba buat la..

PUANSTOBERI said... BALAS

woho... thp piza hat da ni. teheheh..
nati 1 swit day akak nak terai lah. :D

asna cute said... BALAS

hohohohohoho happyyyyy! thank you ekaaaa! =D

E K A said... BALAS

@hikari
wah...gitu...lom rasa lg tu....masih tak leh lawan kelazatan pizza hut la

@mrs zaidi
ala kasi terliur sikit je tu ;) jom buat jom

@kekda
tak leh challenge lg pizza hut tu...ni baru amatur.ehehhe


@asna
takpe.small matter ;)