Monday, October 18, 2010

~di sebalik togey~



maklumat diambil dari sini. terima kasih ye...kerana mengizinkan saya mengambil info ini. wat kawan2 yang masih berusaha utk mendapatkan baby, jom kita makan togey ramai2... dari segi scientifiknya...

"togey yang sedang bercambah mengandungi hormone estrogen, progesterone dan agen antioksida. agen2 ini yang menggalakkan seseorang itu bunting mengandung" err...siap la en suami malam ni, nak suh dia cari togey kat bandar.sampai jumpa  



cara-cara menyediakannya


1. Ambil segenggam kacang hijau (eh napa kacang hijau, kata togey.ala korang...togey kan diperbuat drp kacang hijau)  
2.rendam dalam air selama 2 jam
2. Biarkan ia menjadi togey yang tak panjang (anak togey je,mak togey tak boleh tau) ianya ambil masa kira-kira 3 hari sahaja.
3. Rebus togey tersebut (air sebanyak 2 gelas) selama kira-kira 10 minit sahaja.
4. Minum air tersebut pada setiap pagi sebelum sarapan selama waktu datang period.



sapa yg penah cuba
share sket apa rasa air togey tu

 

togey juga baik utk penyakit kanser.





9 comments:

ejdeejasmi said... BALAS

bagus sediakan togey sendiri dr beli yg di kedai...sbb yg dikedai kita tak tahu dia buh baja apa...sbb kita nk rebus dan minum kan?..so baut togey sendiri tau

asna cute said... BALAS

selamat mencuba insyallah =)

su su said... BALAS

selamat berjuang

eMMe said... BALAS

eka da try? erhm...me penah baca info pasal makan togey baik utk kesuburan...mujur me suke makan taugeh...tapi tu la kan kalo beli kat pasar mcm tak berape best la..boleh pas ni try nak menternak togey pulak....

LanaBusyBee said... BALAS

ha betul taugeh boleh membantu kesuburan kita...ala, xyah nk minum air taugeh, makan taugeh pun xpa, buat sayur, tapi jgn masak smpi bebtul masak sgt, mkn mentah pun boleh kan...

satu lagi ika, minum air durian belanda atau nama omputihnya soursop hehehe...masam2, sedapnya, try la google...

PUANSTOBERI said... BALAS

kak reen penah gak la dgr petua ini. But then blum penah buat. Tau naper?? sbb kak reen pemalas. Tah..makan ubat tak displin, petua pun malas nak buat. Dah tu cena..pehtu bebising plak kat blog ek. Haha..kene kasik sekeh sket ni baru sedo gamaknya. hihi

*luv Syahnia* said... BALAS

ain memang suka mkn togeyyy
togey masak lemak..yuummyyyy sedap ;P

insyallah..berikhtiar smampu boleh
akn ada hasilnya ;)

anita_hanapiah said... BALAS

a'a betol 2 eka dulu nita dh penah gak tempek entry ni...tp minum xpenah lg la...kalo mkn togeh 2 mmg suke...

pn fAzrin in d h0use said... BALAS

sy suka togey..hehe..sat lg nk wat bihun sup nk letak togey bnyk2..nway thanks for da info :)