Tuesday, October 5, 2010

mommy segera

citer ni dah lama berlaku...last jumaat.tp tak nyempat2 nak stori kat sini.arini baru berkesempatan...aku dan en suami menerima satu tanggungjawab berat  
ya...berat bagi aku. yang tak pernah jaga budak kecik,adik atau anak buah


gini citernya....
jiran aku minta tolong jagakan anaknya.masa tu dia tgh tido.aku pun ok ok je la.since aku senirik suka baby.aku tak kisah la.lg pun bukan kene watpe. bkn kene buat susu ke hape ke. serius nak bt susu baby pun aku tak tau.ssshhhhh... dia tgh tido kan. tgk je la. skali sampai je kat umah aku...terjaga baby tu...apaknya kasi minum susu siap2...then terus g amik omaknya


5minit yg pertama, en suami suka la...dok main dgn baby tu


baby pun siap gelak2 lagi.aku pun suka la


cupp...pesal en suami nampak cam dayang senandung di sini~confuse kejap~ 
ku sangkakan panas berpanjangan rupanya hujan di tengah hari.dalam 10 minit camtu je baby tu ok.sekali mood dia nampak cam nak nangis

.
time ni dah start ek ek ek........


aku ni panik la...napa ni...en suami pulak dok ketuk2 pintu cam cite ahmad albab. senyap kejap bila dia dgr bunyi pintu. tp tak lama, bunyik balik. dalam hati aku. panas ke baby ni. then buka ekon...maybe umah kitorang panas. sbb badan dia cam berpeluh .punnnnnnnnn tanak....aku mmg tak tau nak bt apa dah.apa yg dia nak sbenarnya...siap tepon mama lg 'camne nak buat ni ma...baby ni nangis...." aku bawa dia dok kat balkoni. ok pulak. tapi kejap je. sambung ek balik. turun bawah kuarters...jalan2 kat bawah, ambik angin petang. masih gak bunyi...sampai hilang idea aku untuk pujuk dia...bawa ronda dgn kete pun tanak...serius panik...dah la nangis kuat giler. sampai 1kuarters dengar.siap ada yang jerit dari atas, "ko kidnap anak org ke eka" 

sekali kan korang... dia muntah susu kan apak dia bg minum susu sebelum tu.ni dah nangis, sedu sedan bagai terkeluar la isi kandungan perut. abes separuh badan aku ni kene siram dgn muntah dia... tse tse tse :) hambik ko...tak pe amik aura. pada masa yang sama, aku dah risau...kan ada kes pasal baby meninggal sebab tersedak susu kan...haisyyy...cam nak nangis je time tu...rasa cam aku ni tak berguna je.budak besar tu pun tak leh nak handle.en suami pun tak tau nak buat apa dah. dua2 rungsing...pastu time nak maghrib aku masuk dalam umah, sbb org kata tak elok bawa baby kuar time tu...tp tetap jugak bunyi...lastly aku teringat, dalam tv kan mak2 suka nyanyi time nak dodoikan baby...nyanyi ke apa ae.zikir kot sbb mengandungi puji pujian ke atas NYA...walaupun suara aku sumbang...aku tetap kuatkan kalimah suci seiring dgn tangisan baby tu



 tangan ni tak henti2 tepuk dier




akhirnya...tertido jugak.magik tak ??? dalam tido pun sampai tersedu2


hahah...tapi baby ni teramatlah peka...dia nak kita peluk dia sokmo.kalu aku letak dia kat tilam...dia kembali ekkkkk... mau krem aku berdiri selama sejam cengitu. buli aunty ye seb baik aku tak leh semayang. lama gak la aku tepuk2 n nyanyi kan dia.sampai tak sedar 'baby tua' aku pun tertido...asyik dgn suara isterinya


suci je muka


kalu perhatikan betul2, muka dia berbekas sbb dok menempek kat baju aku ni ha...bukan aku dera dia taw dipeluknya aku time tido...syahdu je rasa, buat aku rasa tak sabar nak ada baby senirik.tak lama pas tu, apaknya sampai...elok la dia dah dibuai mimpi...apaknya pun kagum sbb aku mampu lenakan dia tanpa buai. even dorang seniri nak tidokan dia guna buai. rupanya, waktu maghrib gitu mmg time tido dia.tp dah umah aku tak de buai kan...itu sbb dia meragam.


p/s: en suami sempat perli aku,
dia cakap, pertama kali dia dengar suara aku 
merdu, lemak berkrim di sukai ramai, tu yg buat dia terbuai sama


6 comments:

eMMe said... BALAS

Eka, naluri ibu terserlah...dah dekat dah tu...dah ade tanda tu...i'm owez pray for u dear...

E K A said... BALAS

amin......tq emme...sama2 la ye.leh anta ank g tadika sesama

AIN NAZRI said... BALAS

insyaallah jgn lupa berusaha ye eka.. hihi baby tak elok tdo maghrib tau.. nnt dah besar dia akan mewarisi emosi tak stabil ala2 jiwa kacau.. nie apa yg ustaz pesan lah ms ceramah dulu. nak tdokan anak better kol 8mlm.. kol 7 nie suruh dia cergas ikut kita beribadat.. hehe mencabarkan bunyinya..

Iena said... BALAS

gelak2 aku baca komen ain nazri... klako la ko ni nok! hahahhaha...

to eka... big claps to mummy segera!

E K A said... BALAS

ain : tu la maybe maknya dah ajar gitu kot.so dia dah terbiasa,asal maghrib nak tido

lena : hanya mampu menumpang kasih anak jiran jerk

Irtiyah said... BALAS

salam

insyaAllah. masanya akan tiba. Amin