Wednesday, July 7, 2010

gynae

ha jangan igt aku dah pregnant tau...aku g jumpa gynea tuk check my reproduction system.kot2la ada poblemo...actually citer ni dah basi pun...disebabkan intenet cam siput terus hilang mood tuk menghapdet segala citer...neway...last week...2 laki bini ni g jumpa gynaecology... 2 kali g clinic ni hokey...mula2 g, pakarnya takde, then misi kat situ ckp, nak jumpa pakar kene bt appoinment dulu...dlm hati, lega tak terkira sbb tayah jumpa doktor. aku ni penakut ya amat, specially kalu bab2 doktor ni...jejak je kaki dlm spital pun aku dah trauma tau...mmg penyakit keterunan warisan mama aku...sejuk2 tgn kalu nak jumpa doktor. tp disebabkan en suami yg bersungguh2 aku gagahi jua...redha jerk...dtg balik ari rabunya tuk jumpa dgn dok

sebab musabab nak jompa gynea ??

:::: kalu org yg ikut blog aku, dorang akan tau bahawasanya aiseyman... aku sangat2 terlalu mahukan baby~so nak check la...sumting wrong sum where ke kat 'mine'.

:::: dah 6 bulan kawen...kununnya nak bt pap spear...sbb aku penah baca dlm artikel mana tah...setiap 6 bln skali elok g check...so aku pegi la

:::: desakan en suami yg teramat sangat...dia takut aku ada sakit apa2 ke...sbb selalu sakit bila nak teeeeettttttttt... sila isi tempat kosong :)


................('___________')...............
senyum lebih sket, sebab tayah jumpa dr


pada hari yang ditetapkan kitorang pun pegi la...mak ai...ramai giler patient, sume pakat nak jompa pakar...dalam ramai2 tu kami dua je ala kanak2 ribena sket...yg lain ala2 veteren gitu.wat pengetahuan korang kat sini mmg limited sket...specialist non ado ye...so ramai yg berpusu2 ke klinik ni...dan sbelum ke sini aku dah servey jantina doktor yg bakal mengecek aku...seb baik pompuan...lega sgt2 !!!

masuk je bilik dia timbang berat, check blood presure segala bagai...baru dia tanya apa masalah...aku ckp la aku dah kawen 6 bln lebih, tp masih 'lom ada hasil'...i want to check my reproduction system in good condition or not. then dia suh aku baring...cuak giler.dia taruk gel. n bt ultrasound. agak tak selesa di situ...takut assistant nya buka seluar aku...


hasilnya ???

my reproduction system sgt2 baik...tak de cyst pun...cuma lom ada rezeki lg...dok ckp utk thn pertama perkahwinan risiko to get pregnant  50 percent.but it depends on individual...dia suh kitorang enjoy dulu...sbb muda lg.muda??? tua dah la dok masalahnya 2 laki bini ni dah tak sabar nak ada baby sendiri. en suami tak sabar nak ajar ank nya mancing. adeh...then aku timbulkan isu sakit kat situ...dia ckp, mmg la sbb tight lg.tp bila dah beranak tak de la sakit stiap kali ehem2.betul ke kawan2...dan yang paling penting katanya tlg dont ever let ur self  depress igt ye kawan2 semua




ha..nampak tak aku circle kaler pink pic yg belah kanan tu...tu la telor aku...apa korang igt ayam je bertelur...manusia pun ada telur gak...telur tu dok kat ovari dan ready tuk menetas...tp kene tunggu saiz matangnya dalam 1.9 cm...dlm pic ni baru 1.6 cm...en suami bt hipotesis sendiri...esoknya telor tu akan tambah 0.1 cm equal to 1.7cm,ari seterusnya 1.8...masa tu kene berusaha bersungguh2.betul ke tuan doktor???


neway sgt berpuas hati dgn bayaran yg dikenakan...mcm2 aku tanya kat dok tu...mmg tak de sembunyi2 lg.tp tak leh la nak stori kat sini.segala kekonfiusan terjawab sudah...br ku sedar, betapa jahilnya aku bab2 ni...nampak sgt la general knowledge aku d tahap yg membimbangkan. hai...nak bt baby pun susah kan...hmmmmmmmmmm



7 comments:

♥ sha ♥ said... BALAS

ko nanye apa kat gynea tu eka? meh la stori mori kat sini. sharing is caring okeh =p

nadeera said... BALAS

ok la tu,since doc kata takder masalah baguslah..cuma belum rezeki..+ kena usaha lebih gigih.. :-) mungkin kena tunggu 8 bulan mcm saya..heheheh

Mrs weck said... BALAS

hmm..betul tu..lepas masuk je fasa perkahwinan,kita smua mesti teruja tuk menimang cahaya mata.. tambah lagi dgn suami yg begitu bersungguh2 mahukan cahaya mata.. kita pun automatic depressed. Tapi SWT maha adil..DIA tau apa yg dia buat. Hanya kita je yg kurang sabar dlm perkara mcm ni.. SWT tu maha mendengar..so jgn rsau lg yea..usaha bersungguh2 k.. disamping tu digalakkan wanita yg ingin hamil tu mnta kat doc ubat kesuburan spt clomid atau acid folic.. lepas dah doa,dan usaha..kita tawakkal ok. InsyaAllah..ada rezeki kita nnt.

E K A said... BALAS

sha, eka tanya...soalan yg common je...napa sakit...adakah kitorang wat projek tak betul...waktu yg seswau to make love, nape sperm kelua dr tut...haisy mcm2 la...malu den nak ckp sini.hehhe

nadeera, arap2 saya ikut jejak langkah awk...doakan ae

mrs weck,dok ada bg acid follic...padahal dlm peti ais tu lom abes telan lg...

Mrs Drac said... BALAS

hai eka..nak tanye sikit..hehe..jumpe doc katne eh? sbb nak jumpe gak rasenye tapi tatau nak g mane =p

mmg rase sakit bile teettt tu gak..search kt memane..org kate maybe rahim jatuh..kene urut..tapi takut gak g sembarangan..huhu..

CikPuan Fara said... BALAS

nak tanyalar.. kalu jumpa gynae nih msti kat klinik pakar wanita eh?.. mahal tak bayaran dorang charge?..

E K A said... BALAS

mrs drac masih sakit ke skang.eka suggest makan vco.eka skang dajh ok sket

fara : a'a fara...g jumpa pakar sakit puan...bunyi cam seram kan...bayaran tu depend on treatment kita...kalu just check guna ultrasound dalam hundred camtu je rasanya